Libertatea religioas─â ├«ntre uz ┼či abuz

Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Libertatea religioas─â ├«ntre uz ┼či abuz jpeg

├Än ce limite am putea spune c─â se ├«ncadreaz─â libertatea religioas─â? Marianne Thieme, liderul Partidului pentru Drepturile Animalelor din Olanda, ofer─â acest r─âspuns: ÔÇ×Libertatea religioas─â se opre┼čte ├«n punctul unde ├«ncep suferin┼úele oamenilor sau ale animalelorÔÇť.

Singurul partid pentru Drepturile Animalelor care are reprezentan┼ú─â ├«ntr-un Parlament na┼úional a emis un proiect de lege prin care sus┼úine asomarea animalelor sacrificate pentru carne. Propunerea legislativ─â a st├«rnit reac┼úii negative din partea liderilor islamici ┼či evrei, care v─âd ├«n aceast─â lege o amenin┼úare a propriei libert─â┼úi religioase ÔÇô religie care interzice m├«ncatul c─ârnii animalelor sacrificate prin asomare.

Ca urmare, parlamentul olandez le-a acordat acestora o perioadă de un an pentru a demonstra că metodele de sacrificare tradiţionale sînt la fel de lipsite de durere ca asomarea. Dacă nu vor aduce aceste dovezi, metoda asomării va fi implementată ca lege.

├Äntre timp, ├«n Statele Unite, cardinalii Bisericii Catolice l-au acuzat pe pre┼čedintele Barack Obama c─â ar fi lezat libertatea religioas─â, cer├«nd marilor companii, incluz├«nd spitalele catolice ┼či universit─â┼úile, s─â acopere costurile metodelor de contracep┼úie prin extinderea asigur─ârii medicale. ├Än Israel, ultraortodoc┼čii, cei pentru care legea iudaic─â interzice orice atingere ├«ntre b─ârba┼úii ┼či femeile care nu s├«nt c─âs─âtori┼úi, cer locuri separate ├«n autobuze, ├«ncerc├«nd de asemenea s─â opreasc─â planul guvernamental prin care nu se mai ofer─â scutire de la serviciul militar pentru studen┼úii teologi, practican┼úi (63.000 ├«n 2010).

C├«nd oamenilor le este interzis─â practicarea religiei ÔÇô prin legi, de exemplu, legi care interzic idolatrizarea ├«n anumite privin┼úe ÔÇô, nu ├«ncape nici o ├«ndoial─â c─â libertatea religioas─â este ├«nc─âlcat─â. Persecutarea religioas─â a fost o practic─â des ├«nt├«lnit─â ├«n secolele trecute, iar cazuri mai exist─â ┼či ├«n zilele noastre.

Dar interzicerea ritualului sacrific─ârii animalelor nu-i opre┼čte pe evrei sau pe musulmani s─â-┼či practice religia. ├Än timpul dezbaterii propunerii legislative ini┼úiate de Partidul pentru Drepturile Animalelor, Rabinul Binyomin Jacobs, ┼×eful Rabinilor din Olanda, a declarat membrilor parlamentului: ÔÇ×Dac─â nu vom mai putea practica ritualul sacrific─ârii animalelor, nu vom mai m├«nca carneÔÇť. Iar aceasta, bine├«n┼úeles, este o alegere demn─â de urmat, dac─â aderi la o religie care cere ca animalele s─â fie sacrificate ├«ntr-o manier─â mai pu┼úin uman─â dec├«t una care poate fi realizat─â prin metode moderne.

Nici islamismul sau iudaismul nu prev─âd consumul c─ârnii ca lege. ┼×i fac apel la evrei sau la musulmani, s─â nu fac─â mai mult dec├«t am ales eu ├«nsumi s─â fac, din motive etice, de mai bine de 40 de ani.

Restric┼úion├«nd ap─ârarea legitim─â a libert─â┼úii religioase strict la respingerea propunerilor care i-ar ├«mpiedica pe oameni s─â-┼či practice credin┼úa, se rezolv─â multe alte probleme care pretind c─â miza ar fi libertatea religiei. De exemplu, s─â le permi┼úi b─ârba┼úilor ┼či femeilor s─â stea al─âturi ├«ntr-un autobuz nu ├«ncalc─â legea ortodox─â iudaic─â, pentru c─â aceasta nu prevede folosirea transportului ├«n comun. Este doar o conven┼úie de care ne putem lipsi ÔÇô iar evreii ortodoc┼či cu greu pot s─â pretind─â c─â menirea legii pe care o urmeaz─â este s─â le fac─â via┼úa c├«t mai u┼čoar─â.

├Än aceea┼či direc┼úie, cerin┼úa administra┼úiei Obama, de a oferi metode de contracep┼úie acoperite de asigurarea medical─â, nu-i ├«mpiedic─â pe catolici s─â-┼či practice religia. Catolicismul nu-┼či oblig─â credincio┼čii s─â conduc─â spitale sau universit─â┼úi. (Guvernul scute┼čte deja parohiile ┼či diocezele de taxe, tras├«nd o distinc┼úie clar─â ├«ntre institu┼úiile centrale ┼či libertatea cuiva de a practica religia aleas─â.)

Bine├«n┼úeles, reticen┼úa Bisericii Catolice de a renun┼úa la re┼úeaua extins─â de spitale ┼či universit─â┼úi era de a┼čteptat. Personal, cred c─â mai degrab─â ar prefera s─â accepte faptul c─â asigurarea medical─â a metodelor de contracep┼úie poate fi compatibil─â cu legile religioase. Dar, dac─â Biserica ar lua decizia de a ceda conducerea spitalelor ┼či a universit─â┼úilor ├«n favoarea celor care s├«nt dispu┼či s─â ofere aceste beneficii, catolicii ar fi la fel de liberi s─â-┼či practice religia.

Scutirea militar─â, ├«n numele religiei, poate fi mai dificil de rezolvat, pentru c─â unele religii prev─âd pacifismul. Problema este de obicei rezolvat─â de alternative prin care stagiul este totu┼či ├«ndeplinit, chiar dac─â acestea nu includ mersul pe front ┼či participarea activ─â ├«n r─âzboaie (tocmai pentru ca religiile s─â nu atrag─â enoria┼či doar pentru aceast─â scutire).

Cu toate acestea, iudaismul nu este o religie pacifist─â, deci libertatea religioas─â nu este o miz─â real─â. Ultraortodoc┼čii vor scutirea pentru cei care petrec timpul studiind Torah, pe motive c─â aceasta este la fel de important─â pentru bun─âstarea statului Israel, ca ┼či serviciul militar. Oferind op┼úiunea unui serviciu na┼úional non-militar, problema se va rezolva doar dac─â aceasta ├«nseamn─â studiul Torah-ei. ├Äns─â majoritarea laic─â a Israelului nu ├«mp─ârt─â┼če┼čte ideea c─â studiul religios este la fel de benefic ca stagiul militar.

Nu toate conflictele ├«ntre religie ┼či stat s├«nt u┼čor de rezolvat. Dar faptul c─â aceste trei probleme, toate st├«rnind controverse actuale ├«n ┼ú─ârile lor, nu ├«ncalc─â de fapt libertatea religioas─â sugereaz─â c─â recurgerea la ÔÇ×drepturile religioaseÔÇť este un abuz, cre├«ndu-se astfel o fals─â problem─â.

Peter Singer este profesor de bioetic─â la Universitatea Princeton ┼či profesor laureat la Universitatea Melbourne. A publicat, printre altele, volumele Practical Ethics, One World ┼či, recent, The Life You Can Save.

Copyright: Project Syndicate, 2012 www.project-syndicate.org   

traducere de Stela GIURGEANU 

O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul ÔÇ×Flac─âraÔÇŁ 2.0
Nu, Adrian P─âunescu nu a fost un ÔÇ×colabora┼úionistÔÇŁ. El a fost un coautor, poate printre cei mai importan┼úi, al cultului lui Ceau┼čescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
├Än Marea Britanie, tradi╚Ťionalele cabine ro╚Öii de telefon au devenit mici galerii de art─â.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruen╚Ťe multiple ├«ntre omul creator ╚Öi ÔÇô juc├«ndu-ne pu╚Ťin cu no╚Ťiunile ÔÇô creatorul tr─âitor.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Teoria chibritului
ÔÇ×A face teoria chibrituluiÔÇŁ e una dintre expresiile colocviale ╚Öi umoristice cunoscute de toat─â lumea, dar pe care dic╚Ťionarele noastre nu le-au ├«nregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia s├«nt cele care dau unei na╚Ťiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Carevas─âzic─â, Viktor Orb├ín ╚Ťine cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care folose┼čte orice mijloc, orice tertip pentru a-┼či m─âri capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Pensionarii de la teras─â
├Ämi vin ├«n minte pensionarii str─âini, turi╚Öti prin Rom├ónia anilor ÔÇÖ70-ÔÇÖ80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia ╚Öi senin─âtatea lor.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Vacan┼úe de co┼čmar pentru zeci de mii de turi┼čti bloca┼úi ├«ntr-o sta┼úiune. O familie sus┼úine c─â trebuie s─â dea 26.000 de dolari pentru o s─âpt─âm├ón─â de cazare
Vacan┼úele ├«n ora┼čul turistic Sanya de pe insula tropical─â Hainan┬ádin China au devenit un co┼čmar ├«n acest weekend pentru zeci de mii de turi┼čti care au r─âmas bloca┼úi acolo brusc, dup─â ce autorit─â┼úile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV B─ârbatul cu probleme psihice care ┼či-a m─âcel─ârit familia, ├«n Arge┼č, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
B─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei ┼či avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de c─âtre o comisie de specialitate de acum 18 ani, legisla┼úia fiind una extrem de permisiv─â.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Arge┼č sufer─â de schizofrenie. Psihiatrul s─âu: ÔÇ×Avea rela┼úii strict cu familiaÔÇť
Viorel L., b─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care ┼či-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie ┼či urma un tratament medical. B─ârbatul nu avea un loc de munc─â ┼či st─âtea ├«n majoritatea timpului ├«n curtea casei, fiind o persoan─â izolat─â.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.