Libertate abstractă și libertăți speciale

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
O mare invenție – contractul social jpeg

Libertatea abstractă a persoanei, ca idee filozofică, se concretizează juridic mai întîi prin conceptul de persoană, ca subiect (ca titular) al libertății și prin conceptul de capacitate juridică, înțeleasă ca motor al libertății și ca limită potențială a acesteia. Sfera juridică a persoanei este conceptul care descrie spațiul social concret al libertății, determinat și limitat prin libertățile speciale, drepturile subiective, puterile speciale, datoriile și răspunderea juridică – în sensul ei cel mai general și în forma specifică fiecărei ramuri de drept – pe care le are o anumită persoană la un moment dat și în dinamica lor pe toată durata existenței persoanei.

Așadar, libertatea abstractă a persoanei se concretizează juridic și prin libertățile speciale. Libertatea rămîne vagă, adică abstractă, dacă este înțeleasă numai ca a face ceea ce vrem și ca a nu face ceea ce nu vrem. Pentru a asigura în mod eficient protecția libertății persoanei este necesar ca dreptul obiectiv să recunoască forme concrete de libertate. În funcție de anumite categorii de nevoi, interese și scopuri, precum și în funcție de anumite categorii de acțiuni, inacțiuni, mijloace și metode de realizare a acestora, libertatea abstractă a persoanei este structurată juridic. Astfel, posibilitățile multiple de a face sau de a nu face ceva sînt grupate în funcție de obiectul și scopul lor, sînt recunoscute și protejate de către dreptul obiectiv ca libertăți speciale. Acestea nu epuizează însă sfera libertății abstracte, persoana avînd mereu o mulțime de posibilități de a face sau de a nu face ceva care rămîn în afara acestei structurări juridice. 

Printre aceste libertăți speciale se numără libertatea de mișcare, libertatea de conștiință (care include libertatea de religie), libertatea de exprimare (care include libertatea de expresie, specifică creației intelectuale), libertatea (autonomia) de voință (cu specia sa cea mai importantă, care este libertatea contractuală), libertatea economică. La fel ca și drepturile fundamentale, aceste libertăți speciale, caracterizate și ele ca fiind fundamentale, sînt indispensabile mai ales în raporturile pe verticală, adică în raporturile cu autoritățile publice (care au nu numai datoria să le respecte, ci și datoria să le asigure protecția), dar ele se exercită și în raporturile dintre particulari, adică în raporturile pe orizontală.

Fiecare libertate specială nu este o simplă prerogativă, ci un set sau un evantai de prerogative juridice. Cadrul juridic recunoscut și protejat de dreptul obiectiv prin aceste prerogative pentru fiecare libertate specială nu este total nedeterminat, pentru că nu s-ar mai diferenția de libertatea abstractă, dar determinările acestor prerogative își păstrează un anumit grad de generalitate, tocmai pentru ca aria posibilităților de exercitare a fiecărei libertăți speciale să fie cît mai largă.

Dar prin această exercitare, oricît de largă ar fi sfera ei, nu este îngăduit să fie încălcate drepturile subiective și libertățile speciale ale altor persoane. Altfel spus, libertățile speciale nu sînt discreționare, ci au anumite limite, dincolo de care exercitarea lor ar deveni abuzivă. De exemplu, prin exercitarea abuzivă a libertății de exprimare poate fi încălcat dreptul fundamental la demnitate ori dreptul fundamental la viața privată. Limitarea exercitării acestor libertăți speciale nu le schimbă însă natura juridică și nu le transformă în drepturi subiective. Dacă prin limitarea exercitării libertăților speciale ele ar deveni drepturi subiective, nu ar mai exista nici o libertate specială și s-ar nega astfel însăși figura juridică a libertăților speciale. 

Nu se confundă caracterul relativ determinat al libertăților speciale, prin stabilirea unui conținut general și a unor limite de exercitare, cu ideea de condiționare, care are în vedere circumstanțele nașterii lor. Libertățile speciale, ca și drepturile fundamentale, nu se nasc dintr-un act juridic sau fapt juridic, ci se nasc odată cu persoana și încetează odată cu aceasta, adică sînt necondiționate, spre deosebire de drepturile subiective, altele decît cele fundamentale. 

Caracterul necondiționat al libertăților speciale este strîns legat de caracterul lor universal, dar diferă de acesta. Mai exact, nu numai că ele se nasc odată cu persoana, dar aparțin oricărei persoane. Așa cum libertatea abstractă a devenit universală odată cu interzicerea sclaviei și a oricărei forme de dependență personală, tot astfel sînt universale și libertățile speciale, ca forme de concretizare a libertății abstracte.

Libertățile speciale sînt absolute, adică au un subiect activ determinat, în timp ce subiectul pasiv este general și nedeterminat, care exprimă opozabilitatea erga omnes a acestor libertăți. Totodată, fiind strîns legate de persoană, libertățile speciale sînt, prin esența lor, inalienabile. Libertățile speciale, ca forme de concretizare a libertății abstracte, nu sînt acordate de legiuitor: acesta are doar datoria să le recunoască și să le acorde protecția juridică. Ca urmare, legiuitorul nici nu ar putea declara alienabilitatea libertăților speciale, pentru că și-ar depăși limitele competenței normative, încălcînd astfel Constituția. Caracterul absolut și caracterul inalienabil al libertăților speciale evidențiază modalitatea specifică prin care se realizează sinteza dreptului natural cu dreptul pozitiv. Dreptul natural preexistă dreptului pozitiv, dar dacă nu ar fi receptat de către acesta din urmă nu ar dobîndi semnificație juridică.  

Așadar, libertățile speciale sînt forme de concretizare a libertății abstracte, constînd într-un set de prerogative juridice, cu o largă sferă de posibilități de manifestare, dar relativ determinată prin conținutul, obiectul și cadrul ei de exercitare. Orice libertate specială este necondiționată, universală, absolută și inalienabilă, recunoscută și protejată de dreptul obiectiv prin mijloace juridice specifice.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.