Leul cel fricos

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

Paradoxul sintagmei „leul cel fricos” sare în evidență din start. Leul, regele animalelor, a fost legat de-a lungul istoriei de ideea de putere, curaj, tărie și ferocitate. Un simbol al forței în orice împrejurare, de unde și asocierea directă a unor regi cu acest animal (de exemplu, Richard I al Angliei, numit Richard Inimă de Leu) și chiar a unor papi (Papa Leon I cel Mare, de la care, ulterior, 13 papi și-au luat numele ecleziastic Leon).

Ce facem, însă cînd în carte apare... Leul cel Fricos? În cunoscuta carte Vrăjitorul din Oz, semnată de L. Frank Baum. Putem să luăm în considerare interpretarea istoricului american Henry M. Littlefield; măcar ca exercițiu de imaginație, de logică, de viziune prinde bine.

Domnul Littlefield a propus abordarea romanului lui Baum ca pe o satiră a politicii (și a societății) americane din epoca în care a fost scris, adică finalul secolului al XIX-lea. Una dintre temele arzătoare ale perioadei era așa-numita „problemă financiară”, care se referea la modul în care Statele Unite ale Americii ar fi trebuit să-și gestioneze moneda. Pe de o parte existau suporterii monedei de argint, pe de altă parte erau cei care susțineau moneda de aur ca soluție monetară. Cu alte cuvinte, dezbaterea avea în centru prețul argintului în comparație cu cel al aurului. Metale a căror greutate se măsoară în uncii, unitate de măsură abreviată în limba engleză... oz (ounce).

Revenind la Leul cel Fricos din poveste, istoricul Henry Littlefield îi aduce în discuție pe cei doi contracandidați din cursa electorală din 1896: republicanul William McKinley și democratul William Jennings Bryan. Cel din urmă era susținător al argintului și, chiar dacă a pierdut cursa prezidențială, era un politician foarte apreciat în epocă, un orator strălucit, o apariție electrizantă, un caracter magnetic, deci cam toate ingredientele pentru a-i fi atribuit titlul de „leu” din parteapresei și a desenatorilor epocii.

Doar că, din „leu”, percepția asupra lui William Jennings Bryan s-a transformat în „leu fricos” prin 1900, cînd a pierdut din nou campania pentru prezidențiale și nici nu și-a mai susținut cu prea multă convingere ideile din turul precedent. La asta s-a adăugat și refuzul lui de a sprijini războiul hispano-american din vara lui 1898. Așa că atitudinea lui a fost caracterizată mai degrabă ca fiind una lașă. Și transpusă în personajul lui Baum din Vrăjitorul din Oz, după interpretarea istoricului american. Acesta mai găsește și alte corespondențe între personajele din roman și realitatea politică și socială din epocă. Toate bune, măcar ca exercițiu de imaginație, de logică, de viziune.

De menționat ar fi pantofii lui Dorothy, care în povestea originală nu sînt din rubine, ci din argint.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Wizz Air va introduce noi rute cu plecare din București și Cluj-Napoca. Care sunt acestea şi cât costă călătoria
Compania Wizz Air anunţă că va introduce cinci noi curse directe către destinaţii din Europa, cu plecare din Bucureşti şi Cluj-Napoca.
image
„Îmbrobodirea” femeilor: Ce spun un psiholog și un sociolog despre ultimele declarații ale Arhiepiscopul Tomisului
Arhiepiscopul Tomisului a rămas în Secolul XVII, spun experții care au analizat ultimele declarații controversate ale acestuia despre faptul că femeile căsătorite ar trebui să poarte capul acoperit.
image
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Un bărbat de 44 de ani a construit o tavernă grecească în propria grădină. El a cheltuit peste 20.000 de euro pentru a putea primi oaspeți din întreaga lume, conform Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.
image
Nicolae Ceaușescu a făcut de gardă la catafalcul lui Tudor Arghezi / FOTO
De un asemenea privilegiu nu s-a bucurat nici un scriitor în Istoria României.