Lecțiile verii

Zaharia S. COTOI
Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

 Aglomerație de autostradă. Bară la bară. Undeva, în față, nu știe nimeni cît de departe sau cît de aproape, un accident sau lucrări sau cine știe ce. Coloana se tîrîie greu în arșița zilei. Banda de urgență e liberă. Puștiul, din spate, întreabă: „Tati, de ce nu o luăm pe acolo, că e liber?”. Tati, de la volan, explică. Mai întîi, argumentul de utilitate: „Banda aceea e destinată mașinilor de poliție sau de pompieri sau ambulanței, dacă se întîmplă ceva grav pe autostradă și traficul e blocat, ca acum; dacă e un accident în față, de pildă, accesul acestor mașini pe banda aceea pînă la locul accidentului poate salva vieți; în plus, cu cît ajung aceste mașini mai repede la locul accidentului, cu atît se decongestionează traficul mai repede”.Apoi, argumentul moral: „Toți stăm la rînd, cum vezi, sute de mașini stau în coloană, ar fi nepoliticos să o luăm în fața celor de dinainte, care așteaptă și ei, ca și noi, așa cum ar fi nepoliticos ca unul din spate să ne-o ia nouă înainte; e ca la supermarket cînd stăm la coadă la casă”. Apoi, argumentul legal: „E o lege care interzice să depășești coloana și alta care interzice să o iei pe banda liberă. Nu avem voie să încălcăm legile!”. Apoi, argumentul filozofic: „Și dacă am lua-o pe acolo, cu cît timp înainte crezi că am ajunge la destinație? Îți spun eu, cu maximum 15 minute – pentru 15 minute merită să fim și nepoliticoși, și să încălcăm legea, și să riscăm viețile unor oameni?”. Urma, desigur, alt argument, tati știe întotdeauna să explice temeinic de ce face sau nu face ceva, cînd o mașină a trecut în viteză pe banda de urgență ridicînd praful în fața ochilor lipiți de geam ai puștiului. „Uite că ăștia au trecut. Dacă ei trec, noi de ce nu trecem?”. Tati e pregătit să reia argumentele, de data asta cu o apăsată critică la adresa celui care a trecut pe banda de urgență. „Tati, ăla avea Logan și noi avem Mercedes, ce naiba, o ia Loganul înaintea Mercedes-ului?” Un pic, un pic, această observație provocatoare a juniorului l-a atins pe tati în amorul propriu. Educația, însă, e pe primul plan. Tati e în stare să se abțină de la orice porniri care ar submina procesul educativ rațional și civilizat al copilului, așa că vrea să reia argumentul, numai că, de pe fotoliul de lîngă tati, intervine mami: „Păi, de-aia s-au și dus, că amărîtul ăla de Logan nu are, cum avem noi, aer condiționat, climatizare, geamuri fotosensibile, fotolii comode, spațiu odihnitor, ecran să vezi tu desene animate acolo în spate – pentru noi, drumul și așteptarea sînt mai confortabile, pentru ăla cu Loganul e chinuitor, s-a dus pe banda de urgență ca să scurteze chinul. Avantajul oamenilor ca noi e că ne permitem să așteptăm, cei cu Logan nu-și permit!”. 

 A visat o lună de zile, noapte de noapte, numărul 5. Cînd a ajuns la hipodrom, în ziua marelui derby, a deschis imediat programul curselor la cursa numărul 5. A căutat calul cu numărul 5. A văzut că numele calului era „Cincizecișicinci”. Ce semn mai vrei? A mers la casa de pariuri și a pus toți banii pe calul Cincizecișicinci, calul cu numărul 5, din cursa a cincea. La final, calul pe care a pariat a ieșit pe locul 5. Înainte să urmezi visul, învață să-l citești corect!

 Zice unul: decizia cutare „e simplă” și apoi dezvoltă amplu. Adesea, deciziile sînt complicate. Îți exprimi o nedumerire sau un dubiu la care te tot gîndești și altul/alta zice, pe loc, „e simplu” și începe să explice de nu mai știe nici el/ea de unde a pornit și unde ajunge. Acest „e simplu”, cu care se răspunde foarte adesea înaintea oricărui răspuns, e și insultător (adică tu ești cam prostuț de te împiedici de ceva „simplu”, ce e pentru tine complicat este, de fapt, „simplu”, cum de nu vezi cît e de „simplu”?), și inadecvat (căci nimic nu e cu adevărat simplu, chiar dacă noi facem efortul de a simplifica). Cel mai simplu este să nu mai spunem/scriem „e simplu” în deschiderea unei replici.

 Se înmulțesc situațiile penibile în care oameni serioși se lasă furați de fraze mobilizator-înțelepte, aiurea atribuite pe Internet cîte unui autor classic, și le propagă astfel. Nu demult, cineva începea o cuvîntare din categoria wellbeing” cu un citat din Platon care nu doar că nu există, dar spunea ceva total opus ideii lui Platon despre tema respectivă. Am atras atenția și omul, un pic stînjenit, mi-a zis că a luat-o de pe Internet. Bun, am înțeles, „treinerul” abil la vorbă și la scheme Power Point frumos colorate voia să dea impresia că citise Platon mizînd că asta îl va pune într-o lumină favorabilă în deschiderea vorbirii lui. I-am spus că e suficient de inteligent și de convingător și fără să și-l asocieze pe Platon. Nu-i nimic rău dacă ești „treiner” de wellbeing” și n-ai deschis niciodată o pagină de Platon sau nu ești deloc informat cu privire la teoria platoniciană despre o anumită chestie. Nu citați dacă n-ați citit dumneavoastră, cu ochii dumneavoastră, vorbele acelea într-o operă a autorului căruia i le atribuiți. În principiu, citiți mai mult decît citați! Și tot în principiu, nu e deloc obligatoriu să citați. Ziceți cu vorbele dumneavoastră.

Zaharia S. Cotoi este avocat și vicepreședinte al Centrului pentru Studii de Drept Natural și Analiză Normativă.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.