„La vreme de beţie…“

Publicat în Dilema Veche nr. 771 din 29 noiembrie – 5 decembrie 2018
„La vreme de beţie…“ jpeg

Rapoartele judecătoreşti cuprinse în volumul publicat recent de Silviu Văcaru şi Cătălina Chelcu, Departamentul criminalicesc în Moldova (1799-1828), din care am cules săptămîna trecută o serie de cuvinte şi expresii interesante, oferă şi o bogată reprezentare a cîmpului semantico-lexical al beţiei. Dincolo de detaliile de epocă şi de particularităţile de limbaj, numeroase relatări sînt uimitor de apropiate de ceea ce prezintă astăzi Știrile de la ora 5: bătăi şi omoruri între indivizi în stare de ebrietate, care nu îşi amintesc apoi mare lucru despre motivele încăierărilor. În lectura exemplelor de mai jos trebuie doar să ţinem cont de faptul că textele transpun în scris pronunţarea regională, mai ales a vocalelor, cu e final închis la i – beţii (= beţie) – şi cu diftongul ea redus la a, după anumite consoane sau în poziţie finală: bat (= beat), dorme (= dormea), băte (= bătea) etc.

Rapoartele menţionează eventualele legături cu o „băutură beţivă“ (p. 30), adică alcoolică, şi precizează starea personajelor: beat („au arătat că ar fi fost bat, bînd la o velniţă“, p. 7), ameţit cu (sau de) beţie („fiind ameţit cu beţie“, p. 7; „ameţiţi fiind de multa beţîi, s-au luat la sfadă mergînd pe drum spre casă“, p. 27); trecut cu beţie („fiind trecut cu beţie, nu ştie ce au făcut“, p. 7), înfierbîntat din beţie („s-au tîmplat pricina morţii aceştie la crîşmă, din sfadă, şi înfierbîntaţi fiind amîndoi din beţie“, p. 12) etc.

Scenariul tipic e uşor de recunoscut: „la drum, îmbătîndu-să la o crîşmă şi sfădindu-se între dînşii, au lovit acesta pe unul din tovarăşii lui (…) c-un lemn în cap, din care lovitură i s-au tîmplat moarte“ (p. 31); „din beţii, luîndu-se la sfadă (…) au dat cu cuţitul“ (p. 33); „lovindu-l fără simţire, bat fiind, cu ciomagul odată în cap, pe loc au murit“ (p. 42); de obicei, ucigaşul îşi mărturiseşte crima, cu destulă perplexitate: „au arătat adivărul că el l-au omorît, bat fiind, iar n-au gîndit să-l omoare“ (p. 31). În spaţiul conjugal, bărbatul beat îşi poate ucide nevasta – „într-ace zi, fiind la chef, şi-au omorît fimeia“ (p. 32) –, dar poate şi cădea victimă: soţia „şi-au omorît bărbatul cu toporul în vreme cînd au fost bat şi dorme“ (p. 17), pentru că „era beţiv şi de-a pururea o băte“ (p. 17).

Unele scene sînt foarte vii; un călător, după o bătaie din beţie, cu lovituri în cap date cu ţăpoiul şi cu mănuşa (o piesă de lemn de la sanie), revine în cîrciumă şi continuă să bea, ca şi cînd nimica nu s-ar fi întîmplat – „Şi întrînd în crîşmă, Saga Pliscu au mai adaos băutură pisti băutură şi ş-au aprins ciubucul şi n-au pomenit nimică de lovitură că-l doare“ (p. 27) –, pînă cînd, după puţin timp, moare. Ceea ce îi pune în încurcătură pe judecători, care nu pot fi siguri de cauza decesului: „Cari moarte nu să poate şti adevăr din lovitură s-au întîmplat, au din multa be(ţie) ce au mai adaos“ (p. 27). O altă scenă, prezentată în stilul plin de autenticitate al unei depoziţii, evocă un echivalent al controverselor de astăzi din trafic: „Şi pe drum mergînd, beţi fiind amîndoi, ar fi început mortul a-i zici şi a-l sili şi a l sudui ca să mîie caii mai tare. Şi el încă dîndu-i răspunsu cu împrotivire şi că nu va mîna caii după cerere lui, mortul îndată ar fi luat în mînă o teslă ce ave ei în căruţi şi, vrînd să-l lovească pe dînsul în cap, nu l-ar fi nimerit. Apoi, cînd au vrut mortul a mai da şi de al doile, el i-au luat tesla din mînă şi, ameţit fiind şi el de beţiie, în mînie cum l-au lovit şi el odată în cap, au căzut gios mai mort. Şi după cum îl lovise, socotind că tot trebui să moară, i-au mai dat cu tesla păr(ă) l-au omorît de tot“ (pp. 90-91).

Oricum, sentinţele sînt mai severe pentru criminalii care îşi plănuiesc cu grijă acţiunea, judecătorii acceptînd circumstanţa atenuantă a beţiei: „această faptă s-au tîmplat din beţii“ (p. 7); „această ucidere s-au tîmplat din greşală şi din beţii“ (p. 42); „întîmplare au cursu din beţiie“ (p. 189); „fiind ameţit cu beţie, să socoteşti că au nebunit, după cum să şi asămenează cel bat cu un om ieşit din minte“ (p. 7). Pentru a justifica o pedeapsă mai blîndă, judecătorii, cu resemnată îngăduinţă, evocă răspîndirea fenomenului: „asămine primejdii s au mai tîmplat la vreme de beţii, mai ales ţăranii după cum sînt obicinuiţi cînd să îmbată de fac gîlcevi purure şi bătălii şi de multe ori să întîmplă de cad şi în primejdii de moarte“ (p. 27). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Avram gal FB jpg
Fostul consilier parlamentar Avram Gal, achitat în procesul cu DNA: „Mi-a pus la încercare viața, dar și credința”
Fostul consilier în Parlamentul României Avram Gal a fost achitat în procesul în care procurorii DNA l-au acuzat trafic de influenţă, pe motiv că ar fi promis unui om de afaceri că îl va ajuta să bată palma cu o companie de stat.
barbat retinut incalcare ordin restrictie foto ipj dolj jpeg
Un bărbat din Dolj a fost reţinut după ce şi-a agresat soția și a încălcat ordinul de protecţie provizoriu
Un bărbat de 67 de ani din judeţul Dolj a fost reţinut de polițiști după ce şi-a agresat şi şi-a ameninţat soţia.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Când va fi reorganizat primul tur al alegerilor prezidențiale, dacă CCR anulează scrutinul de duminică, 24 noiembrie. Șeful AEP a făcut anunțul
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat că, în cazul în care Curtea Constituțională a României (CCR) va invalida primul tur al alegerilor prezidențiale.
Premierul și candidatul la președinție Marcel Ciolacu votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu: Dacă cineva a furat voturi la primul tur, ca premier mă voi asigura că va răspunde în faţa românilor
Dacă cineva a furat voturi la primul tur al alegerilor prezidenţiale, va răspunde în faţa românilor, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu.
scadere prabusire actiuni bursa economie
Bursa deschide „pe roșu” a cincea zi la rând. Analist: Politicienii nu-și dau seama ce pericol ne paște
Indicii bursieri sunt extrem de sensibili față de tensiunile politice, ceea ce a făcut ca Bursa de Valori București să deschidă „pe roțu” pentru a cincea zi consecutivă.
fani suporteri fcsb facebook1 jpg
shutterstock 2519162425 jpg
Semne și simptome ale sifilisului. Iată ce trebuie să știi!
Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală (ITS) cauzată de bacteria Treponema pallidum.
Taietei cu legume  Sursa foto shutterstock 2300575485 jpg
Reţetă de post. Tăieței cu legume şi tofu
Nu mai ştii ce să găteşti în perioada de post? Îţi propunem o reţetă de tăieţei cu legume, tofu şi ciuperci. Este un preparat rapid, săţios şi gustos.
horoscop octombrie jpg
Ce te așteaptă în ultima lună a anului? Horoscopul lunii decembrie 2024 aduce mari surprize
Ultima lună din an vine cu schimbări și momente speciale pentru fiecare zodie. Horoscopul decembrie 2024 anunță surprize plăcute, dar și provocări pe care trebuie să le înfruntați cu curaj și încredere.