La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
image

Poate s-or mai fi așezat (sau nu) spiritele din dezbaterea referitoare la locul și rolul liderului Mihail Gorbaciov în istorie, așa că propun să privim și spre alte colțuri ale politicii sale. Mai relaxat, așa, ca la un pahar de vodcă. Cu apă minerală. Sau fără. Sau poate rămînem doar cu apa minerală.

La scurt timp după ce a fost numit secretar general al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică, în 1985, Mihail Gorbaciov a inițiat o amplă campanie antialcool. Pînă azi mulți se miră cum de i-a trecut lui Gorbaciov prin cap să-și înceapă activitatea de secretar general cu luarea unei asemenea decizii, a scris chiar liderul sovietic în volumul său de amintiri. Adevăru-i că îți cam trebuie o doză de curaj să îi spui cetățeanului rus să o lase mai moale cu băutura... Tot domnul Gorbaciov răspunde la dilema de mai sus: Inițiativa a venit de data aceasta de jos. Organele de partid și de stat primeau un număr imens de scrisori, în cea mai mare parte de la soții și de la mame. Problema o puneau cu acuitate scriitorii și medicii, care cereau introducerea prohibiției.

Cert este că datele arătau că se beau mai mult de zece litri de alcool curat pe cap de locuitor anual. Campania antialcool era așadar o măsură pe cît de curajoasă, pe atît de necesară. Modalitatea de implementare a acesteia, care s-a bazat tot pe credința în atotputernicia metodelor de comandă, nu a fost prea potrivită. Astfel, sub presiunea structurilor de conducere de la diferite niveluri, au fost închise magazine, fabrici de vin și vodcă, pe alocuri au fost tăiate viile, iar echipamentul de producție a berii cumpărat din Cehoslovacia, deloc ieftin, a fost abandonat în depozit. Efectul s-a reflectat rapid în reacția cetățenilor, care au început să producă din ce în ce mai mult rachiu de casă. Zahărul dispărea de pe rafturi văzînd cu ochii, iar ca urmare produsele de cofetărie se împuținau cu aceeași viteză. Cine voia să cumpere o sticlă de alcool avea de stat la cozi imense. Oamenii înjurau conducerea și mai ales pe secretarul general, așa că nu-i de mirare că Mihail Gorbaciov și-a căpătat porecla de… secretar mineral – aluzie la consumul de apă minerală, în loc de alcool.

Exista și o glumă a vremurilor. Stînd la o coadă kilometrică la vodcă, un cetățean nervos spune: Acuma mă duc la Kremlin și-l omor. Lumea din jur îi răspunde: Hai, du-te! Omul se duce la Kremlin, se întoarce peste vreo oră și este întrebat: Ei, cum e, ai reușit să-l omori? Nu, acolo e coadă și mai mare, a răspuns cetățeanul (deloc turmentat, că nu prea avea de la ce).

În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității. Costurile inițiativei, însă, vizibile inclusiv în bugetul de stat și în sporirea infracționalității, au determinat abandonarea programului în 1987.

Istoria a continuat.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Șobolanul Ronin stabilește un nou record mondial la descoperit mine de război
Un șobolan detector de mine terestre din Cambodgia a stabilit un nou record mondial, devenind primul rozător care a descoperit peste 100 de mine și alte rămășițe mortale de război.
Marcel Ciolacu declaratii dupa alegerile parlamentare 2024  Foto Inquam Photos  Octav ganea (6) jpg
Marcel Ciolacu: Ion Iliescu nu are de ce să comenteze pentru că PSD nu are candidat la prezidențiale
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că Ion Iliescu cu siguranţă a făcut analiza situaţiei interne şi internaţionale şi nu ar avea ce comenta în situaţia actuală, respectiv primele alegeri prezidenţiale în care PSD nu are propriul candidat.
shutterstock 2584653741 jpg
Culisele deliberărilor de la Casa Albă privind tarifele vamale. Trump ar fi luat decizia finală cu trei ore înainte de a face anunțul, scrie Washington Post
Donald Trump a fost cel care decis asupra formulei de calcul pe care administrația sa a folosit-o pentru a impune tarife majorate asupra a 185 de țări, a relatat The Washington Post, citând două surse, care au făcut dezvăluiri asupra deliberărilor interne.
colaj zmenta propaganda rusa
Sute de mesaje anti-UE, trimise pe un grup de Telegram din România. „Românii sunt slugile europenilor” și „UE ne fură bogățiile”
Vloggerul Mihai Zmenta a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă acțiune de propagandă coordonată din Rusia, desfășurată pe unul dintre grupurile sale de Telegram.
thomas muller fb bayern munchen jpg
Thomas Muller, dat afară de Bayern Munchen, după 25 de ani în care a bătut record după record
Jucătorul legendar al bavarezilor va evolua la alt club din sezonul viitor.
Coletina, Bucuresti, foto Shutterstock jpg
Cartierul din București unde domnitorul Matei Basarab i-a fugărit pe turci. Cum și-a primit numele pe care îl poartă în prezent
Cartierele bucureștene, precum Colentina, Crângași sau Obor, și-au primit numele după diferite obiective ale zonei sau evenimente istorice importante. Descoperă-le poveștile interesante!
atac cu drone jpg
Ambuscadă devastatoare cu drone și artilerie în Donețk. 19 vehicule rusești distruse
Trupele ucrainene decimează asaltul rusesc din regiunea Donețk, distrugând 19 vehicule și ucigând zeci de ruși într-o ambuscadă devastatoare de artilerie și drone.
Bri Stern si Andrew Tate FOTO Profimedia
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
Bri Stern, un fotomodel în vârstă de 29 de ani, l-a dat în judecată pe Andrew Tate, acuzându-l de agresiune fizică, amenințări cu violul și chiar amenințări cu moartea.
BeFunky collage (69) jpg
Jean de la Craiova, adevărul despre relația cu Dem Rădulescu și Jean Constantin. Cântărețul îi însoțea în turnee și le căra servietele: „M-am molipsit de la ei”
Jean de la Craiova a avut o relație extrem de specială cu marii actori Jean Constantin și Dem Rădulescu. Cântărețul de muzică de petrecere i-a însoțit pe cei doi în mai multe turnee și recunoaște că a avut numeroase lucruri de învățat de la ei.