La un ceai
Cu origini britanice și rusești, ar fi fost puțin probabil să nu fi prins gustul și ritualul ceaiului. Cine? Regina Maria a României.
După acomodarea în noua ei țară, invitațiile oficiale făcute de Principesa Maria către diverși oameni ai elitei românești la un ceai, după-amiază, au început să fie un obicei la Palatul Regal. Povestea funcționa și invers: apropiații Casei Regale, aflînd de preferința prințesei, organizau cîte un ceai în onoarea acesteia. Cumva, picătură cu picătură, fie că era turnat din ceainic, fie din samovar, celebrul ceai de la ora cinci își făcea loc și în programul românilor din clasa superioară a societății. Timpul petrecut de principesă alături de copiii săi era, de asemenea, acompaniat deseori și de cîte o cană de ceai aromat.
După 1918, pe fondul condițiilor postbelice specifice, în România apăruseră multe probleme în ceea ce privea resursele. Tot felul de resurse. „Aveam în special mare nevoie de ceai!“, nota Regina Maria în memoriile sale. Într-adevăr, era penurie de ceai, din cauza întreruperii comunicațiilor cu Rusia, de unde se importa acest produs.
În 1919, după ce regina a fost la Paris ca să reprezinte țara la Conferința de Pace, a făcut o oprire și la Londra, pentru a-și expune cauza în mod direct, în fața vărului său, Regele George al V lea. A profitat de ocazie pentru a rezolva și problema lipsei de ceai. Cum Twinings era cea mai bună companie britanică comerciantă de ceai, Regina Maria nu a ezitat să îi facă o vizită reprezentantului său principal, domnul Twining. „I am explicat că am nevoie de un ceai care să nu aibă o aromă de afumat, parfumată sau de fîn, la care inteligentul domn Twining mi-a răspuns prompt: «Ceea ce dorește Majestatea Voastră este ceaiul Darjeeling. Pot să vă trimit niște mostre?»“ – aflăm tot din amintirile scrise ale Reginei.
A urmat degustarea.
Erau trei amestecuri speciale de varietăți ale ceaiului Darjeeling, dar pentru a putea discerne între aroma fiecăreia, nu puteau fi degustate una după alta. Timp de pierdut nu prea era, astfel că domnul Twining a pregătit trei ceainice pline de ceai pe care i le ducea Reginei în pauzele dintre audiențele pe care le avea în capitala londoneză. În cele din urmă, Regina Maria a ales sortimentul pe care îl dorea.
Problema lipsei de ceai se rezolvase. Altele dădeau în clocot…