La Ritz

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
La Ritz jpeg

Undeva în subteranul adînc al unei clădiri din Place Vendôme, cîndva prin 1939.

Saci de dormit din mătase de la firma Hermès.

Covoare din blană. O măsuță de marmură cu un joc de șah aranjat pe ea.

Pereții acoperiți cu tablouri și tapiserii.

Paturi suprapuse și rafturi cu sticle de apă și conserve.

Cam așa, zic unii, își pregătea hotelul Ritz din Paris adăpostul pentru bombardamente în apropierea celui de-al Doilea Război Mondial. Contrastul dintre dezastrul ce avea să pună stăpînire pe întreaga lume și luxul adaptat la situație este cinic, dar în același timp atrăgător, ca orice contrast.

Hotelul – al cărui fondator, César Ritz, a fost numit rege al hotelierilor și hotelier al regilor (el a inventat conceptul de pat king-size) și care a introdus în istorie celebra sintagma Clientul are întotdeauna dreptate – a avut o soartă destul de îngăduitoare în război, în timpul ocupației germane, cînd nemții au rechiziționat toate hotelurile de lux din Paris.

Charles Ritz, moștenitorul lanțului hotelier creat de tatăl său, a încercat să aibă grijă de acest lucru. La o întîlnire cu autoritățile ocupante a îndrăznit să propună un aranjament. A sugerat ca hotelul să fie împărțit în două astfel încît partea dinspre Place Vendôme să fie ocupată de ofițerii germani, iar latura dinspre Rue Cambon să rămînă disponibilă pentru civili, mai ales pentru cei care locuiau acolo (vezi Coco Chanel). Domnul Ritz se aștepta să fie ferm refuzat, doar că norocul și istoria au fost de partea lui, iar comandamentul german i-a aprobat propunerea. Nemții au permis și ca zonele de restaurant ale hotelului să poată fi folosite de oricine. Oricine își permitea să meargă la Ritz, evident, și oricine nu era deranjat de gîndul că Hermann Göring ocupa apartamentul Imperial, pe care îl ticsise de opere de artă de valori inestimabile și de boluri de pietre prețioase. Capturate.

Înainte de înțelegerea de mai sus, însă, cînd deja invazia armatei germane era iminentă, Charles Ritz a mai făcut un... aranjament. De maximă urgență. A mutat pe furiș vinurile și șampania din crama hotelului Ritz într-o pivniță secretă de pe malul stîng al Senei.

Niște șampanie totuși a mai rămas pe la hotel... În 1944, la momentul eliberării Parisului de către forțele aliate, Ernest Hemingway, în calitate de corespondent de război, a mers în goană alături de un grup de soldați la Ritz, de unde a anunțat sfîrșitul războiului și eliberarea capitalei franceze. Apoi a eliberat barul hotelului (care acum îi poartă numele), comandînd șampanie pentru toată lumea.

El pare-se că a sărbătorit cu 51 de martini. Seci.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Hotelul Ritz din Paris (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.