La cucurigu

Publicat în Dilema Veche nr. 633 din 7-13 aprilie 2016
„Cu bule“ jpeg

Un foarte simpatic exemplu de metonimie care îşi păstrează expresivitatea în ciuda uzului insistent în limbajul colocvial este locuţiunea adverbială la cucurigu. Sensul său – „sus“ – este întotdeauna însoţit de conotaţii ironic-glumeţe, de percepţia înălţimii relative ca dezavantaj. Cel mai des, formula se foloseşte în legătură cu spaţiile de locuit, indicînd ultimul etaj, mansarda etc., sau cu locurile dintr-o sală de teatru, dintr-o tribună etc. (acestea sînt şi trăsăturile reţinute de definiţia din DEX a expresiei, care a primit eticheta stilistică „glumeţ“). Spaţiul se particularizează în funcţie de context: în memoriile carcerale, la cucurigu sînt paturile de sus dintr-un dormitor comun (nu neapărat cele mai rele, ba chiar dimpotrivă, în comparaţie cu şerpăria de pe podea). Formula este mai rar utilizată pentru spaţiile deschise, pentru ascensiunile în natură: „urcuşul pe o potecă de munte pînă cînd îţi dai seama că la un moment dat poteca se termină şi te lasă undeva la cucurigu“ (traducere de Radu Paraschivescu din David Lodge, Nice work / Meserie!, 2012, în care se observă păstrarea notei negative a înălţimii stînjenitoare). Extinderea de la spaţiu la timp este destul de neobişnuită: „afirmaţia reporterului este întărită şi de expedierea la «cucurigu», la o oră tîrzie, a interviului frontal al lui Dinu Săraru“ (M. Ungheanu, Scriitorii de la miezul nopții, 1996, p. 84). Recent, am găsit atestat şi un nou sens figurat al expresiei, dezvoltat pe baza unor metafore colocvial-argotice; din moment ce formulele la etaj şi la mansardă au şi sensul „cap, minte“, era posibil ca acesta să se transfere şi expresiei metonimice: „Credeau probabil că m-am scrîntit la cucurigu“ (Cristian Drozd, Rebelul şi mlaştina, 2016).

Cum ajunge o onomatopee care imită cîntecul cocoşului să desemneze locuri aflate la înălţime? Răspunsul nu este foarte complicat, dar nici perfect sigur în toate detaliile. Evident, onomatopeea desemnează, prin metonimie, pasărea de curte. În Dicţionarul limbii române (dicţionarul academic coordonat de Sextil Puşcariu), litera C (1940) se oferă o posibilă explicaţie a figurii semantice: „cu aluzie la cocoşul care se urcă pe casă, cînd cîntă“. Dicţionarul înregistrează atît sensul „etajul cel mai înalt al unei case; mansardă“, ilustrat printr-un citat din T. Pamfile, Jocuri de copii (1907) – „Stă la cucurig“ –, cît şi sensul „galeria din urmă (la teatru)“, pentru care oferă un citat din Cezar Petrescu, Calea Victoriei (1930), interesant pentru că substantivul cucurigu apare cu altă prepoziţie decît la: „Te-am văzut de sus din cucurig“. În presa vremii se pot găsi şi atestări mai vechi, de pildă din Gazeta artelor (10.11.1902): „o fi fost şi el de 2-3 ori în viaţa lui sus la cucurigu (galerie)“. În dicţionarul lui A. Scriban (1939), apare contextul „Casă cu cucurigu, casă cu foișor, casă țuguiată“, iar în Glosarul regional Argeş (1967) al lui D. Udrescu sînt mai multe atestări ale metonimiei în limbajul popular, cu sensul „vîrf de deal; înălţime“ (Şi-a pus casa-n cucurigu. S-a suit la cucurigu), chiar în expresia a se duce la cucurigu – „a muri, a fi dus la cimitir“.

În Dicţionarul etimologic al lui Al. Ciorănescu, unde pentru cucurigu este reţinut sensul „la galerie“, referitor la sala de spectacol, se face o trimitere foarte interesantă la un transfer semantic asemănător din spaniolă: substantivul gallinero, cu sensul denotativ „coteţ de găini“, a căpătat valoare figurată, desemnînd locurile cele mai de sus, de la galerie, la teatru. Şi în franceză galeria superioară, cea mai depărtată de scenă, este numită în mod glumeţ poulailler – „coteţ de găini“; sensul, consemnat în Trésor de la langue française informatisé (TLFi), este atestat de pe la 1834. Sensul figurat s-a dezvoltat, în spaniolă şi în franceză, pe baza unei metafore ironice: locurile cele mai proaste şi mai ieftine sînt comparate cu coteţul de găini, înghesuit şi plasat mai la înălţime în gospodăriile tradiţionale. Într-adevăr, chiar dacă cei mai mulţi vorbitori de azi nu mai au experienţa directă a curţii cu orătănii, se ştie că găinile dormeau de obicei în adăposturi situate la o oarecare la înălţime sau chiar în copaci. Un articol din revista Bunul econom descrie astfel „coteţul (grajdul, poiata) găinilor“: „acolo unde ţinem mai multe feluri de paseri (…), coteţul conţine mai multe etaje (caturi). Jos se adăpostesc curcile, gîştele şi reţele (sic!), deasupra lor găinile şi sus de tot porumbii (porumbeii)“ (14.09.1902). Din text rezultă că, acolo unde nu se creşteau porumbei, chiar găinile erau „la cucurigu“.

E foarte probabil (date fiind numeroasele atestări populare ale construcţiei din română) ca sensurile figurate să se fi dezvoltat paralel şi independent în mai multe limbi; pentru denumirea locurilor de sus de la teatru, nu este totuşi exclusă şi o influență livrescă (din franceză). Indiferent dacă a contat mai mult locul unde găinile se adăpostesc sau locul unde cocoşul se urcă pentru a-şi lansa strigătul specific, metonimia cîntecului pentru loc rămîne surprinzătoare şi amuzantă şi asigură rezistenţa în timp a locuţiunii.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.