La cucurigu

Publicat în Dilema Veche nr. 633 din 7-13 aprilie 2016
„Cu bule“ jpeg

Un foarte simpatic exemplu de metonimie care îşi păstrează expresivitatea în ciuda uzului insistent în limbajul colocvial este locuţiunea adverbială la cucurigu. Sensul său – „sus“ – este întotdeauna însoţit de conotaţii ironic-glumeţe, de percepţia înălţimii relative ca dezavantaj. Cel mai des, formula se foloseşte în legătură cu spaţiile de locuit, indicînd ultimul etaj, mansarda etc., sau cu locurile dintr-o sală de teatru, dintr-o tribună etc. (acestea sînt şi trăsăturile reţinute de definiţia din DEX a expresiei, care a primit eticheta stilistică „glumeţ“). Spaţiul se particularizează în funcţie de context: în memoriile carcerale, la cucurigu sînt paturile de sus dintr-un dormitor comun (nu neapărat cele mai rele, ba chiar dimpotrivă, în comparaţie cu şerpăria de pe podea). Formula este mai rar utilizată pentru spaţiile deschise, pentru ascensiunile în natură: „urcuşul pe o potecă de munte pînă cînd îţi dai seama că la un moment dat poteca se termină şi te lasă undeva la cucurigu“ (traducere de Radu Paraschivescu din David Lodge, Nice work / Meserie!, 2012, în care se observă păstrarea notei negative a înălţimii stînjenitoare). Extinderea de la spaţiu la timp este destul de neobişnuită: „afirmaţia reporterului este întărită şi de expedierea la «cucurigu», la o oră tîrzie, a interviului frontal al lui Dinu Săraru“ (M. Ungheanu, Scriitorii de la miezul nopții, 1996, p. 84). Recent, am găsit atestat şi un nou sens figurat al expresiei, dezvoltat pe baza unor metafore colocvial-argotice; din moment ce formulele la etaj şi la mansardă au şi sensul „cap, minte“, era posibil ca acesta să se transfere şi expresiei metonimice: „Credeau probabil că m-am scrîntit la cucurigu“ (Cristian Drozd, Rebelul şi mlaştina, 2016).

Cum ajunge o onomatopee care imită cîntecul cocoşului să desemneze locuri aflate la înălţime? Răspunsul nu este foarte complicat, dar nici perfect sigur în toate detaliile. Evident, onomatopeea desemnează, prin metonimie, pasărea de curte. În Dicţionarul limbii române (dicţionarul academic coordonat de Sextil Puşcariu), litera C (1940) se oferă o posibilă explicaţie a figurii semantice: „cu aluzie la cocoşul care se urcă pe casă, cînd cîntă“. Dicţionarul înregistrează atît sensul „etajul cel mai înalt al unei case; mansardă“, ilustrat printr-un citat din T. Pamfile, Jocuri de copii (1907) – „Stă la cucurig“ –, cît şi sensul „galeria din urmă (la teatru)“, pentru care oferă un citat din Cezar Petrescu, Calea Victoriei (1930), interesant pentru că substantivul cucurigu apare cu altă prepoziţie decît la: „Te-am văzut de sus din cucurig“. În presa vremii se pot găsi şi atestări mai vechi, de pildă din Gazeta artelor (10.11.1902): „o fi fost şi el de 2-3 ori în viaţa lui sus la cucurigu (galerie)“. În dicţionarul lui A. Scriban (1939), apare contextul „Casă cu cucurigu, casă cu foișor, casă țuguiată“, iar în Glosarul regional Argeş (1967) al lui D. Udrescu sînt mai multe atestări ale metonimiei în limbajul popular, cu sensul „vîrf de deal; înălţime“ (Şi-a pus casa-n cucurigu. S-a suit la cucurigu), chiar în expresia a se duce la cucurigu – „a muri, a fi dus la cimitir“.

În Dicţionarul etimologic al lui Al. Ciorănescu, unde pentru cucurigu este reţinut sensul „la galerie“, referitor la sala de spectacol, se face o trimitere foarte interesantă la un transfer semantic asemănător din spaniolă: substantivul gallinero, cu sensul denotativ „coteţ de găini“, a căpătat valoare figurată, desemnînd locurile cele mai de sus, de la galerie, la teatru. Şi în franceză galeria superioară, cea mai depărtată de scenă, este numită în mod glumeţ poulailler – „coteţ de găini“; sensul, consemnat în Trésor de la langue française informatisé (TLFi), este atestat de pe la 1834. Sensul figurat s-a dezvoltat, în spaniolă şi în franceză, pe baza unei metafore ironice: locurile cele mai proaste şi mai ieftine sînt comparate cu coteţul de găini, înghesuit şi plasat mai la înălţime în gospodăriile tradiţionale. Într-adevăr, chiar dacă cei mai mulţi vorbitori de azi nu mai au experienţa directă a curţii cu orătănii, se ştie că găinile dormeau de obicei în adăposturi situate la o oarecare la înălţime sau chiar în copaci. Un articol din revista Bunul econom descrie astfel „coteţul (grajdul, poiata) găinilor“: „acolo unde ţinem mai multe feluri de paseri (…), coteţul conţine mai multe etaje (caturi). Jos se adăpostesc curcile, gîştele şi reţele (sic!), deasupra lor găinile şi sus de tot porumbii (porumbeii)“ (14.09.1902). Din text rezultă că, acolo unde nu se creşteau porumbei, chiar găinile erau „la cucurigu“.

E foarte probabil (date fiind numeroasele atestări populare ale construcţiei din română) ca sensurile figurate să se fi dezvoltat paralel şi independent în mai multe limbi; pentru denumirea locurilor de sus de la teatru, nu este totuşi exclusă şi o influență livrescă (din franceză). Indiferent dacă a contat mai mult locul unde găinile se adăpostesc sau locul unde cocoşul se urcă pentru a-şi lansa strigătul specific, metonimia cîntecului pentru loc rămîne surprinzătoare şi amuzantă şi asigură rezistenţa în timp a locuţiunii.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

inchisoare detinut shutterstock jpeg
Peste 1.200 de deținuți au votat la Penitenciarul Giurgiu
Peste 1.200 de persoane private de libertate de la Penitenciarul Giurgiu şi-au exprimat dreptul de vot duminică, 18 mai, în turul doi al alegerile prezidenţiale.
dan negru instagram jpg
Dan Negru a amintit vorbele lui Machiavelli în ziua alegerilor prezidențiale: „Sunt spuse acum 500 de ani și scrise parcă azi”
În ziua decisivă a turului II al alegerilor prezidențiale, Dan Negru a ales să transmită un mesaj aparte, direct din fața Palatului Cotroceni, locul care urmează să găzduiască noul președinte al României. Cunoscut pentru implicarea sa în teme civice și pentru reflecțiile sale cu tentă istorică și mo
Friedrich Merz FOTO AFP
Italia și Germania abandonează discuțiile privind desfășurarea de trupe în Ucraina. „Nu mai este un subiect”
Desfășurarea de trupe în Ucraina nu mai este o chestiune aflată în discuție, au declarat sâmbătă, 17 mai, premierul italian Giorgia Meloni și cancelarul german Friedrich Merz, la Roma.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 23 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Cum arată buletinul de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Greșeli care pot duce la anularea votului
Buletinul de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 2025 a fost aprobat în forma finală de către Biroul Electoral Central (BEC). Pentru alegători este important de știut că o simplă eroare, comisă din neatenție, poate duce la anularea votului.
Rusia au vizat Kievul într un atac masiv cu drone asupra Ucrainei FOTO Profimedia jpg
Rusia a lansat 273 de drone asupra Ucrainei, cu o zi înainte de convorbirea Trump-Putin: „A fost o noapte grea”
Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei de la începutul războiului la scară largă în 2022, au anunțat autoritățile ucrainene duminică dimineață, relatează The Guardian.
Horoscop, foto Shutterstock jpg
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie, în perioada 19–25 mai 2025
Săptămâna 19–25 mai aduce o schimbare majoră în dinamica astrală. Marți, 20 mai, Soarele pășește în semnul Gemenilor, marcând începutul unui nou sezon zodiacal. Energia Gemenilor este asociată cu comunicarea, socializarea și deschiderea către noi experiențe. Este momentul ideal pentru a explora opor
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Alegeri prezidențiale 2025. Tinerii, codași la vot până la ora 13.00. Județele fruntașe și cele în care votanții se lasă așteptați
Prezență mare la vot în turul 2 al Alegerilor prezidențiale 2025, până la ora 13.00, cifrele depășindu-le pe cele din alte rânduri de alegeri prezidențiale. Tinerii din categoria de vârstă 18-24 ani sunt în schimb cei mai puțini din totalul alegătorilor prezenți.
Podul prieteniei FOTO FN ITPF Giurgiu jpg
Restricții de trafic în Bulgaria, aproape de graniţa cu România, cauzate de organizarea unor mitinguri
Circulaţia rutieră va fi oprită temporar duminică, între orele 16 și 19, pe mai multe tronsoane de drum din Bulgaria, aproape de graniţa cu România, în contextul desfăşurării unor mitinguri.
ai generated 9073523 1280 jpg
Cei care încalcă legea în ziua alegerilor riscă pedepse severe. Până la ce sumă pot ajunge amenzile
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut precizări importante pentru a asigura informarea corectă a publicului și pentru a preveni posibilele încălcări ale legii în ziua alegerilor prezidențiale.