La cremenal

Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
La cremenal jpeg

În comedia O noapte furtunoasă, forma cremenal apare de mai multe ori, rostită de jupîn Dumitrache, în comentariile sale politice – „Da! cine mănîncă poporul să meargă la cremenal!“ –, dar mai ales în formulele retorice de expresie a exasperării, de avertizare şi ameninţare: „Apoi să știu de bine că intru în cremenal! Să mai văz eu numai că se ține bagabontul după mine, lasă-l…“; „Dumneata să tragi păcatul de ce s-o în-tîmpla (sinistru), că are să se întîmple lucru mare, cocoană, măcar să știu de bine că merg la cremenal!“; „Mi s-a necinstit onoarea de familist, acum nu mai îmi pasă măcar să intru și-n cremenal!“. La prima vedere, forma cuvîntului ar putea fi considerată o alterare populară, semn al inculturii personajului de mahala; de fapt, cremenal este pur şi simplu o formă mai veche, curentă la începutul secolului al XIX-lea şi abandonată odată cu modernizarea ulterioară a instituţiilor şi a limbii.

Cremenal era una dintre variantele folosite la sfîrşitul secolului al XVIII-lea, în textele oficiale, pentru a desemna un departament judecătoresc care se ocupa de fapte penale, înfiinţat în timpul domniilor fanariote de Alexandru Ipsilanti, în Ţara Românească şi, puţin mai tîrziu, şi în Moldova. În hrisovul lui Ipsilanti din 1775 se stabilea existenţa unui departament pentru „judecăţile de cremenalion“: „Departamentul de cremenalion, aşăzat cu deosebiţi boeri“, căruia domnitorul îi stabilea regulile de funcţionare: „cîţi pentru vinovăţii, ori dă afară de la ispravnici să trimit sau aici să prind, să să închiză la puşcărie şi numaidecît să să arate domniei mele“ (text publicat în ediţia critică din 1957 a codului de legi Pravilniceasca condică, p. 161). Substantivul cremenalion, a cărui formă indică un intermediar sau un model grecesc, apărea alături de substantivul şi adjectivul cremenal şi de adjectivul cremenalicesc, în diferite variante, unele (de exemplu, criminal) mai apropiate de etimonul mai îndepărtat romanic (it. criminale, fr. criminel). Ligia Livadă-Cadeschi şi Laurenţiu Vlad  au publicat în 2002, sub titlul Departamentul de cremenalion. Din activitatea unei instanţe penale muntene (1794-1795), o antologie de hotărîri (anaforale) ale departamentului în cauză – sursă de documentare extrem de interesantă nu doar pentru istoricii vieţii cotidiene, ci şi pentru lingvişti, ilustrînd stilul juridic-administrativ al epocii, dar conţinînd şi unele elemente de oralitate populară, de limbaj colocvial, plin de grecisme şi turcisme.

A apărut recent (în 2017) un prim volum conţinînd rapoarte şi anaforale din aceeaşi perioadă, din Moldova: Silviu Văcaru şi Cătălina Chelcu, Departamentul criminalicesc în Moldova (1799-1828). Documentele cuprinse în acest volum (din perioada 1799-1804) confirmă variaţia fonetică a cuvîntului criminal, în folosirea sa curentă pentru a denumi instituţia de judecată (şi, prin extindere, de detenţie): „boierii giudecători ai Creminalului“ (hotărîre al lui Alexandru Ipsilanti din 1799, p. 1), „ai Crimenalului“ (p. 8), „ai Criminalului“ (p. 11), „ai Cremenalului“ (p. 16). Interesul lingvistic al textelor este foarte mare; deciziile juridice sînt acte oficiale, în care pătrund însă descrieri detaliate ale faptelor săvîrşite de cei acuzaţi; formulele relativ fixe ale anchetei şi ale sentinţei consemnează numeroase particularităţi fonetice moldoveneşti: „să să trimată la închisoare ocnii, şi acolo să stei tăind sare în toată viiaţa lui, neiertat“ (p. 22); „să s(ă) triimită în groapa ocnii, undi în bună pazi să ste tăind sari cît va fi poronca domniii meli“ (p. 110); „să i să de 100 de toiegi la talpi la temniţi, ca să-i fiie şi lui spre veghere, cît şi altora spre înfrînare“ (p. 185) etc. Textele conţin judecăţi morale, caracterizări mai mult sau mai puţin eufemizate – „această fimeii, … fiind cu totul abătută în fapti necuviiuasă şi netrebnici“ (p. 16) –, dar mai ales detalii narative: „l-au ars cu bărdiţa fierbinte pe chept, turnîndu-i şi cărbuni aprinşi pe chept, arzîndu-l şi cu răşină topită“ (p. 8); „Şi pentru aceste vorbe ca să nu le mai grăiască, ea netăcîndu-i şi tot aceste vorbe adăugînd, plin fiind de mînie, au scos cuţitul şi au giunghiet-o în 6 locuri“ (p. 66). Cele mai interesante pentru studiul oralităţii populare sînt pasajele în care se relatează dialoguri (care alunecă de la stilul indirect la citarea directă), mai ales dispute şi insulte conducînd la acte de violenţă: „şi ea, rădicîndu-se de la masă, l-au făcut chiulhaniu, ce treabă ari cu dînsa şi cu casa ei“ (p. 29); „celi ce au arătat ucigaşul asupra moartei că ar fi fost fimeii rea şi pezăvenchi“ (p. 30). În citatele de mai sus apar turcisme specifice epocii: chiulhaniu (provenind dintr-un cuvînt turcesc cu sensul „mişel, vagabond, viclean“, după Şăineanu) şi pezevenche (cu sensul, mai apropiat de etimon, „proxenetă“). Unul dintre cele mai bogate cîmpuri semantice ale textelor, meritînd o discuţie aparte, este cel al crimelor produse „din beţii şi la crîşmă“ (p. 31). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un cântăreț o murit pe scenă în timp de cânta la chitară: bărbatul a căzut ca secerat după ce s-a electrocutat
Cântărețul brazilian Ayres Sasaki a murit în timpul unui spectacol live la un hotel din orașul Salinopolis din nordul Braziliei. Muzicianul în vârstă de 35 de ani a fost electrocutat.
image
Caz bizar în Canada: un cuplu a fost găsit mort pe „Insula Cimitirului” în timp ce încerca să traverseze Oceanul Atlantic
Cadavrele unui cuplu care a traversat Oceanul Atlantic într-o călătorie cu barca au fost găsite pe o barcă de salvare care a eșuat pe o insulă canadiană îndepărtată, la aproape șase săptămâni după ce au fost văzuți ultima dată.
image
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Milioane de americani merg în vacanțe la mare și caută soare, nisip și mare. Mulți însă nu își dau seama cât de periculos poate fi să sapi o groapă banală în nisip.

HIstoria.ro

image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.