La coceni...

Publicat în Dilema Veche nr. 735 din 22-28 martie 2018
La coceni    jpeg

Se putea deja observa, încă de acum cîţiva ani, răspîndirea sintagmei casă pe pămînt, care tindea să ia locul mai vechii case la curte, în opoziţie cu apartamentul la bloc. Formula, folosită în vorbirea colocvială şi în publicitatea imobiliară, continuă să circule, pătrunzînd chiar în mass-media – „Românii fug de la bloc la casă pe pămînt. Cît îi costă“ (digi24.ro); „Ce e mai rentabil să alegem: un apartament sau o casă pe pămînt?“ (stirilekanald.ro) –, inclusiv în Republica Moldova: „un proiect care oferă posibilitatea de a cumpăra un apartament sau o casă pe pămînt“ (realitatea.md). S-au răspîndit între timp şi alte denumiri colocviale, ironice şi vag depreciative, care se referă adesea la casa pe pămînt, în măsura în care aceasta este plasată în zone din afara oraşului: casa la porumb sau (mai rar) casa la coceni.

De fapt, porumbul sau cocenii – ca denumiri metonimice pentru terenurile agricole cultivate – pot evoca mai multe spaţii de locuire: noua vilă plasată în cîmp, dar şi tradiţionala casă bătrînească de la ţară, ba chiar şi blocul (comunist sau postcomunist) din marginea oraşului sau din afara acestuia. Formula mai generală este a sta în porumb: „nu faci peste o oră decît dacă stai în porumb sau în Ghencea“ (forum.computergames.ro); „eu stau în porumb, la capătul Bucureştiului“ (ibidem). Cel mai des se vorbeşte de casa la porumb, adesea cu autoironie: „muncesc pentru casa la porumb“ (issuu.com); „Eu am cumpărat casă «la porumb», adică la vreo 10 km de oraş“ (zoso.ro); „de ce toate casele la porumb au teren mic?“ (zoso.ro); „dacă îţi cumperi casă la porumb nu ai utilităţi“ (cetin.ro). Eticheta depreciativă se poate extinde, de exemplu de la casă la şcoală: „mă mut la casă la porumb ca să mi pot servi ceaşca de cafea pe verandă şi să pot să am un cîine şi o pisică şi un petec de iarbă, dar nu mă gîndesc o secundă ce fac cu copiii cînd o să crească, dacă şcoala e bună la porumb“ (zoso.ro). Varianta casa în porumb („Aşa e că tu ţi ai făcut casă în porumb, dincolo de periferia Bucureştilor?“, hotnews.com) apare şi cu substituiri glumeţe ale termenului porumb prin sinonime regionale: „să stai la casă în păpuşoi cu lacul în faţă şi cea mai frumoasă pădure în stînga şi să stai la bloc în păpuşoi“ (forum.softpedia.com); „ăia care au rată şi casă în păpuşoi că era mai ieftin şi că vroiau ei casă pe pămînt (fără să se gîndească la perspective)“ (cetin.ro); „preţ ridicat pentru o casă în păpuşoi, desigur“ (forum.computergames
.ro); „ai plătit preţ de Bucureşti zona bună pentru casă în cucuruz!“ (ibidem).

Mai rar, porumbul e substituit, expresiv, de coceni: „am destui amici în Bucureşti care stau pe la coceni“ (zoso.ro); „hotelul se află direct pe plajă, şi nu «în coceni» cum sînt altele“ (vacanta-in-turcia.ro). Cocenii aduc în descriere o notă depreciativă mai puternică; de altfel, au şi mai multe sensuri metonimice şi metaforice: pot simboliza spaţiul extravilan, dar şi locul neidentificat sau deviant, ca în comentariile fotbalistice: „nu mai joacă aşa concentrat ca înainte… pase aiurea în coceni“ (pontgratis.blogspot.com). Unele apariţii ale cuvîntului sînt destul de neclare, conţinînd poate aluzii la o expresie vag înrudită, prin care se evocă ascunderea şi tăcerea (a face pe mortu-n păpuşoi) – „n-a avut nici o reacţie, adoptînd tehnica «în coceni»“ (cuvantul-ortodox.ro) – sau sugerînd lipsa de educaţie: „exprimarea din coceni“ (ruxache.ro); în alte cazuri, formula în coceni evocă scenarii erotice rurale.

Termenii porumb şi coceni sînt folosiţi astăzi, alternativ, şi într-un alt context, într-o formulă de insultă amplificată: nebun(ă) din porumb şi nebun(ă) din coceni. Exemplele sînt caracteristice limbii vorbite, găsindu-se mai ales pe blog-uri şi în comentarii online: „mai ieşi şi tu din comuna ta prăpădită, o să vezi blocuri, nebunule din porumb“ (teresport.ro), „ce ţăran eşti, nebunule din porumb“ (sport.ro); „pe cine dracu aţi bătut bă voi nebunilor din porumb“ (romanianultras.net); „nebună din coceni eşti dumneata… şi ciumegă eşti tot dumneata“ (kudika.ro); „lumea cred că a zis că-s nebună din coceni“ (faramedesuflet.wordpress.com); „da nu vă certaţi mă nene în familie, nebunilor din coceni“ (gds.ro); „Ia spune-mi tu, nebunule din coceni!“ (clubopel.com) etc. Motivaţia semantică a formulei de amplificare a insultei nu este foarte clară, dar e posibil să fi fost vorba iniţial de o aluzie depreciativă la originea rurală a celor insultaţi – considerată semn de inferioritate, sărăcie, lipsă de educaţie, Idealizarea vieţii la ţară e puternic concurată de stereotipuri negative. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: Lucian Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât de bogați erau pe vremuri bucureștenii: Povestea unei fotografii de pe Calea Victoriei, din anii 60, virală pe internet. „Ce e cu îmbulzeala asta?”
O fotografie din vechiul București, de pe Calea Victoriei, a trezit sentimente contradictorii printre bucureșteni. Cei mai mulți au privit-o cu nostalgie, în timp ce alții, la fel de curioși, au căutat să afle povestea ei, dar și cât de bogați erau odată bucureștenii.
image
Ianis Hagi, bosumflat după România – Belgia: întrebarea la care a refuzat să răspundă
Decarul naționalei a avut, deocamdată, un turneu șters în Germania.
image
Cât costă o porție de hamsii cu usturoi în Vama Veche. Prețul surprinzător de mare la început de sezon
Litoralul românesc este mai scump decât multe destinații turistice din Bulgaria, Turcia sau Grecia.

HIstoria.ro

image
Care a fost singurul trofeu european câștigat de o echipă națională de fotbal a României?
Pe 29 aprilie 1962, aproape 80.000 de spectatori au ținut să fie prezenți la finală, pe „23 August”.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î