La aniversare

Publicat în Dilema Veche nr. 912 din 30 septembrie – 6 octombrie 2021
O mare invenție – contractul social jpeg

La 1 octombrie 2021 se împlinesc zece ani de la intrarea în vigoare a Codului Civil. Dacă nu în fiecare an, cel puțin o dată la zece ani aniversarea Codului Civil ar trebui să fie o sărbătoare. După Constituție, Codul Civil este cea mai importantă lege a țării. Din punctul de vedere al frecvenței aplicării, s-ar putea spune chiar că este cea mai importantă lege. Coloana vertebrală a spațiului juridic de libertate și de siguranță al persoanei este Constituția, dar Codul Civil dă cu adevărat viață acestui spațiu. Nu este deci o sărbătoare doar a juriștilor, cu atît mai puțin doar a civiliștilor. Este o sărbătoare a tuturor celor ce-și doresc și se bucură de libertatea și siguranța persoanei lor.

Cînd s-a afirmat că „noul Cod Civil este vechiul Cod Civil”, motivația a cuprins, cum bine s-a observat, un element de ordin strategic, dar nu s-a limitat la acesta. Reticența pe care o au conservatorii față de lucrurile noi dispare sau se diminuează dacă descoperă că ele ascund lucruri vechi. Trăinicia tradiției este preferată inovației, de multe ori perisabilă. Dar, dincolo de acest element care ține de o anumită strategie retorică, afirmația exprimă un adevăr, în ambele sale dimensiuni. Mai întîi, este vorba într-adevăr de un nou Cod Civil, elementele inovatoare fiind numeroase și consistente. Ideea de discontinuitate între Codul Civil în vigoare și Codul Civil din 1864 este în afară de orice îndoială. Negarea acestei idei ar însemna ignorarea întregului proces de maturizare a comunității juridice din România, cu o durată de peste un secol și jumătate. Codul Civil în vigoare nu este creația redactorilor și cu atît mai puțin a legiuitorului, ci este rodul acestui proces de maturizare, în care se armonizează gîndirea juridică și practica judiciară. Creatorii acestui Cod sînt profesorii de drept civil, magistrații, avocații, reprezentanții tuturor profesiilor juridice care, într-un fel sau altul, au înțeles și au aplicat spiritul Codului Civil din 1864, avînd în același timp deschiderea necesară pentru a înțelege evoluțiile care s-au produs în sistemul de drept continental și în sistemul de drept anglo-saxon, în toată această perioadă.

Apoi, pe cît de evidentă este ideea de discontinuitate între Codul Civil în vigoare și Codul Civil din 1864, pe atît de puternică este ideea de continuitate. Instituțiile juridice noi și soluțiile normative inovatoare din instituțiile juridice tradiționale sînt complementare cu ceea ce s-a păstrat din vechiul Cod Civil. Această complementaritate este întemeiată pe continuitatea spiritului juridic, prezent în ambele coduri. Și unul, și altul configurează spațiul juridic de libertate și de siguranță al persoanei. Rădăcinile acestei continuități coboară în timp, dincolo de perioada redactării și adoptării Codului Civil al lui Napoleon. Spiritul juridic care a impregnat acest Cod este spiritul dreptului natural. Cu peste un secol înainte de Revoluția Franceză, a început o mișcare intelectuală, odată cu scrierile lui Hugo Grotius și Samuel von Pufendorf, continuată apoi în filosofia politică engleză și în cea continentală, de la John Locke pînă la Jean-Jacques Rousseau, care a schimbat paradigma gîndirii juridice atît în sistemul de drept romano-germanic, cît și în sistemul de drept anglo-saxon și care a marcat a doua etapă în istoria teoriei dreptului natural. În etapa antică a acestei teorii, jurisconsulții romani au preluat idei din filosofia greacă, mai ales din opera lui Aristotel, pentru a fundamenta un sistem de drept, dezvoltat și consolidat pe cale pretoriană. Fără un asemenea fundament, precedentele judiciare nu s-ar fi putut închega într-un sistem juridic coerent. Deși Codul Civil francez din 1804 nu ar mai fi avut nevoie, la prima vedere, să se întemeieze pe teoria dreptului natural, întrucît codificările par să fie incompatibile cu spiritul pretorian, în realitate nu există o asemenea incompatibilitate. Redactorii Codului Civil francez, în primul rînd Portalis, au înțeles că procesul de codificare este, pe de o parte, o sinteză a numeroaselor precedente judiciare create timp de milenii, mai întîi în dreptul roman, iar apoi în regiunile europene în care acesta s-a aplicat, într-un fel sau altul, și, pe de altă parte, temeiul pentru dezvoltarea sa în practica judiciară ulterioară. De peste o jumătate de secol, în a treia etapă, cea mai amplă, teoria dreptului natural a fost adaptată la provocările moderne și postmoderne ale filosofiei morale și ale gîndirii juridice de reprezentanți conservatori sau liberali clasici, cum sînt Michel Villey, Germain Grisez, John Finnis, Robert P. George, Douglas Rasmussen și Douglas Den Uyl.

„Credința e ființarea lucrurilor nădăjduite și dovada celor nevăzute” (Sfîntul Pavel, Evrei, 11,1). Cele nevăzute sînt căutate de obicei în spatele lucrurilor, sub ele sau în adîncul lor. Aceasta ar fi zona unde se ascund cu predilecție „cele nevăzute”. Se caută nevăzutul printr-o mișcare descendentă. Dar cele mai importante dintre lucrurile nevăzute se află în sus. Este nevoie de o mișcare ascendentă a spiritului pentru a le descoperi.  

Codul Civil este rodul acestei duble mișcări, descendente și ascendente, a spiritului juridic pentru a aduce în ordinea vizibilă a dreptului pozitiv o parte a ordinii ascunse a dreptului natural. Persoana, proprietatea și contractul sînt coloanele ordinii vizibile cu fundamente în ordinea nevăzută. Astfel ordinea comunității devine o ordine a libertății și a siguranței persoanei. Prin această ordine vizibilă, cu temeiuri nevăzute, comunitatea devine și societate. Libertatea și siguranța persoanei fac posibile valorile perene: binele, frumosul, adevărul și dreptatea.

Ori de cîte ori aceste valori nu se mai pot hrăni suficient din ordinea vizibilă a Codului Civil, jurisprudența și doctrina, adică spiritul juridic, trebuie să reia dubla mișcare, descendentă și ascendentă, pentru a redescoperi în adîncul și deasupra lucrurilor lumii acesteia rădăcinile revigorante și lumina călăuzitoare din ordinea nevăzută și fertilă a dreptului natural.

Este ceea ce Portalis a exprimat mai bine, în mai puține cuvinte: „Les codes des peuples se font avec le temps; mais, à proprement parler, on ne les fait pas”.

Notă: Am folosit în text cîteva idei și formulări din articolul „Zece ani de la intrarea în vigoare a Codului Civil – învingerea scepticismului”, în curs de publicare în Revista română de drept privat nr. 3/2021.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Vine gerul: Cât scad temperaturile și unde continuă să facă viscolul prăpăd. Când scăpăm de frigul cumplit
Vreme deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața, anunță meteorologii în următoarele zile în România. Ninsorile nu se opresc prea curând.
image
Lupul dacic, steagul de luptă dispărut din Dacia. Controversele celui mai enigmatic simbol al anticilor
Lupul dacic, cel mai enigmatic simbol atribuit dacilor, a fost ilustrat pe Columna lui Traian, însă rămășițe ale sale nu au fost descoperite pe teritoriul României.
image
Pe urmele fostei soții a lui Putin: ce s-a ales de proprietățile sale de lux din Europa FOTO
După destrămarea mariajului de 30 de ani cu președintele rus Vladimir Putin, Liudmila Oceretnaia și actualul său soț au acumulat proprietăți de lux în Europa care valorează milioane de dolari.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.