Jus cogens

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
O mare invenție – contractul social jpeg

Pentru a face saltul din sfera morală în cea juridică, respectarea unei norme care prescrie comenzi sau interdicții pentru destinatarii ei trebuie să fie asigurată nu numai prin forța valorilor și principiilor etice, ci și prin instituții de coerciție efectivă. Norma respectivă devine astfel obligatorie în sens juridic.

În ordinea internă, statele joacă acest rol de coerciție, care trebuie să rămînă însă doar complementar temeiului consensual al normei juridice. Dreptul forței este înlocuit astfel cu forța dreptului. Aceste două sintagme exprimă o dilemă veche. Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate? Semnificația termenului drept nu se confundă în cele două sintagme. Milenii de-a rîndul, cel mai puternic a învins în conflictele dintre indivizi sau dintre grupuri. Adagiul lui Hobbes, homo homini lupus, surprinde esența dreptului forței într-o lume împărțită între cei care au putere și cei care nu au putere. Într-o asemenea lume nu există încă percepția dreptății. Ideile dreptului natural au făcut posibilă distincția dintre putere și dreptate. Dreptul, ca sistem normativ, a încetat să mai fie doar un fenomen de putere, dobîndind dimensiunea echității, adică a devenit ars aequi et boni, în exprimarea jurisconsultului Celsus, care a rezumat evoluția filosofiei morale și a gîndirii juridice din vechea lume greco-romană, în principal ideile lui Aristotel și cele ale lui Cicero. Forța dreptului a început să înlocuiască dreptul forței pe măsură ce conflictele nerezolvate prin înțelegerea părților nu au mai fost lăsate la dispoziția celui mai puternic, ci au fost date în competența unui terț (judecător, arbitru, mediator), călăuzit de principiul echității, din care izvorăște legitimitatea. Cel care împarte dreptatea trebuie să fie nu atît mai puternic, cît mai drept decît părțile în litigiu, fie ele indivizi sau entități juridice colective. Dar soluția pronunțată de un asemenea terț, dacă nu este urmată în mod voluntar de către părți, trebuie să fie executată de cineva mai puternic decît oricare dintre acestea. Dreptul ca expresie a echității și a binelui se impune prin el însuși, adică prin forța sa intrinsecă, pentru cei care înțeleg și acceptă aceste valori. Pentru cei care le refuză, dreptul are nevoie și de forță extrinsecă. Statul, ca formă de organizare a puterii comunitare, indiferent de regimul politic sub care se înfățișează, îndeplinește, de regulă, această funcție. Actele de dreptate și executarea lor trebuie să urmeze regulile procesului echitabil, dar nu doar sporadic și aleatoriu, ca în cazul unor despoți luminați, ci în mod constant și controlabil. Ultimele două condiții sînt îndeplinite numai de către statele structurate în acord cu principiile democrației constituționale. Nu s-a inventat pînă astăzi alt regim politic care să asigure nu numai separația puterilor statului, ci și controlul lor reciproc, ceea ce presupune că ele sînt egale, inclusiv sub aspectul legitimității. Fără această condiție de egalitate, adică fără a fi independentă și imparțială, puterea judecătorească nu ar putea aplica dreptul ca ars aequi et boni și nu ar putea asigura domnia legii.

Ordinea internațională este diferită de ordinea internă mai ales din perspectiva efectivității normelor juridice. Instituite prin tratate internaționale, bilaterale și multilaterale, fără a exclude izvoarele cutumiare, aceste norme au o forță obligatorie întemeiată în primul rînd pe principiul pacta sunt servanda, dublat de principiul reciprocității. Respectul cuvîntului dat este un imperativ moral care primește valoare juridică în contracte, iar tratatele internaționale au o natură contractuală. Statele care le-au încheiat au obligația să le respecte, tot astfel cum contractele din ordinea internă trebuie să fie respectate de către părți. Există însă norme internaționale care au o forță obligatorie specială, adică au caracter imperativ; sursa forței lor juridice, considerată ca fiind dreptul natural, este mai presus de voința statelor contractante. Aceste norme imperative sau peremptorii sînt desemnate cu locuțiunea latină jus cogens. Contestate multă vreme, ele au fost recunoscute treptat, mai ales după al Doilea Război Mondial. În articolul 53, fraza I, din Convenția de la Viena cu privire la dreptul tratatelor, norma imperativă a dreptului internațional general este definită ca fiind „o normă acceptată și recunoscută de comunitatea internațională a statelor în ansamblul ei, drept normă de la care nu este permisă nici o derogare și care nu poate fi modificată decît printr-o nouă normă a dreptului internațional general avînd același caracter”. În prima frază a textului aceluiași articol s-a statuat că este nul tratatul încheiat cu încălcarea unei asemenea norme. Exemple de norme internaționale imperative sînt cele care interzic genocidul, sclavia și comerțul cu sclavi, războiul de agresiune și expansiune teritorială.

Procesul îndelungat de recunoaștere a normelor imperative de drept internațional a fost însoțit și urmat de un proces și mai dificil de instituire a unui complex de sancțiuni, diferite de cele din dreptul intern, fără de care aceste norme ar rămîne simple declarații de intenții. Eficiența acestor sancțiuni a fost mereu dezbătută și pusă sub semnul întrebării. După implozia sistemului comunist s-a născut speranța că asigurarea respectării normelor imperative va fi posibilă printr-un sistem mai coerent și mai eficace de sancțiuni internaționale. Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în anul 2014, războiul din estul Ucrainei început în aceeași perioadă și recenta „operațiune specială” desfășurată de armata rusă par să compromită această speranță, în primul rînd pentru că nu mai există „o comunitate internațională a statelor, în ansamblul ei”, care să aibă o viziune comună sau cel puțin necontradictorie asupra normelor imperative (jus cogens) și asupra sancțiunilor aplicabile în cazul încălcării lor. Menținerea acestei speranțe este însă singura șansă de a nu reveni în relațiile internaționale la dreptul forței, după eforturi, sacrificii și suferințe enorme pentru acceptarea forței dreptului.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Reprezentanți ai fermierilor și transportatorilor blochează culoare vamale din vama Siret FOTO Inquam Photos / Casian Mitu
Ucraina vrea să deschidă 11 puncte de trecere a frontierei cu România. Proiect pentru încurajarea exporturilor
Ucraina îşi propune să deschidă în total 11 puncte de trecere a frontierei cu România, pentru a facilita exporturile, a declarat, pentru Agerpres, şeful Agenţiei de Stat de Reconstrucţie şi Dezvoltare a Infrastructurii, Serhiy Suhomlyn.
președintele sud coreean Yoon Suk Yeol Foto EPA EFE jpg
Președintele Coreei de Sud va fi pus sub acuzare. Parlamentul de la Seul a votat moțiunea împotriva sa
Parlamentul Coreei de Sud a votat sâmbătă pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Yoon Suk Yeol din cauza încercării sale de a impune legea marţială la începutul lunii decembrie.
iustina daiana insula iubirii jpg
Iustina și Daiana de la Insula Iubirii, țepuite de turci la un salon: „Ne-am țigănit acolo cu ei”
Iustina Loghin și Daiana Prodan, fostele concurente de la emisiunea fenomen „Insula Iubirii”, s-au bucurat de o mică vacanță alături de partenerii lor de viață în Istanbul, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume. Însă, bineînțeles, escapada a avut și câteva momente mai neplăcute. Ce au pățit c
FOTO ISU Gorj
Explozie cumplită într-un bloc din Târgu Jiu. O persoană a fost rănită și mai multe apartamente au fost afectate
O explozie cauzată de acumularea de gaze a avut loc, sâmbătă dimineață, la parterul unui bloc din Târgu Jiu. În urma exploziei, o femeie în vârstă de 77 de ani a fost grav rănită și mai multe apartamente și autoturisme au fost avariate.
soldati rusi in siria Captură X jpg
„Mergi în Rusia, mergi acasă?”. Trupele lui Putin folosesc toate mijloacele pentru a fugi din Siria
Rusia începe să-şi evacueze echipamentele militare din Siria. Trupele lui Putin părăsesc această țară, eșuând în vreun fel să împiedice căderea regimului Assad.
tarani romani cuptor jpg
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor români de acum un veac
„Omul, ca şi vitele, trebuie să mănânce şi să bea ca să poată trăi şi munci”. Acesta era principiul de alimentaţie al ţăranilor români în urmă cu un secol. Despre obiceiurile alimentare de acum un veac, în funcție, evident, de posibilitățile vremurilor
Teste de sarcina  Sursa foto shutterstock 2473619613 jpg
Cele mai ciudate teste de sarcină folosite în trecut
De-a lungul timpului, au existat câteva încercări cu adevărat neobișnuite de a crea un test de sarcină cât mai concludent. A fost o vreme când se credea că o broască ar putea da răspunsul mult aşteptat de viitorii părinţi.
Ploaie Autostrada jpg
Vremea rea pune stăpânire azi pe România: ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o zi mohorâtă pentru România, cu ploi și ninsori care vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, 16 decembrie, între 1 și 8 grade Celsius.
image png
Anca Țurcașiu, primul mesaj după ce a fost dezvăluită identitatea iubitului ei: „Dacă tot s-a făcut atâta vâlvă...”
Anca Țurcașiu a dat din nou o șansă iubirii, după patru ani de la divorțul de medicul Cristian Georgescu. De câteva luni de zile vedeta trăiește o frumoasă poveste de dragoste în brațele iubitului ei, Călin Șerban, a cărui identitate a dezvăluit-o acum câteva zile. Ce mesaj a transmis recent, aflați