Jurnal de posibil viitor politician

Publicat în Dilema Veche nr. 739 din 19-25 aprilie 2018
Binili învinge jpeg

Cum nu era îndeajuns că am origini cam bronzate, că mă cheamă Ciolan, că am o ditamai problema cu autoritatea şi că sînt rîrîit, am zis că mă voi băga în singurul partid al cărui acronim nu pot să îl pronunţ – MRÎ.

Am scris afurisenii despre Regele Soare de la Cotroceni, l-am făcut în toate felurile pe şeful doamnei Viorica Vasilica şi al omologilor săi cocotieri din Brazilia, am scris despre Trump că e un clovn şi am publicat un articol despre Georgia care include urarea de bun-simţ: Puie Mutin.

Am scris superafurisenii despre fondurile europene, am cerut şi am obţinut demisia unui înalt oficial european şi mi am pus în cap o fostă comisară europeană pe care am numit-o „regina EuroNarniei“.

Am fost ameninţat de doamna Creţu cu un proces. Asta, după ce am demonstrat că e scandalos de necalificată pentru poziţia pe care o ocupă. Ameninţarea a venit într-un mesaj la fel de stupid ca decizia care o face pe doamna Creţu românca avînd cea mai înaltă poziţie la nivel european. Am publicat sute de articole care includ în mod sigur destule tîmpenii.

Am putut să fac asta pentru că nu depind de nimeni financiar şi pentru că mai multe riscuri decît mi-am asumat lucrînd în tot felul de ghetouri şi zone de conflict nu prea cred că sînt.

Relele nu se opresc aici: m-am contrazis de o grămadă de ori, mă amuză tare argoul din Ferentari şi îmi place să îl folosesc, familia mea ar putea să fie subiect de supercomedie, îmi dau seama periodic că sînt un bou, am o gură cam prea mare şi mi se par proşti oamenii care se iau prea în serios.

Mă irită cei mai mulţi dintre jurnalişti, dar îmi plac tare cîţiva supersarcastici care nu au deloc opţiunile mele politice. Elitele Bisericii Ortodoxe mi se par la fel de toxice şi penibile ca politicienii noştri. Am scris repetat că SRI şi SIE sînt mult prea strîns legate de fosta Securitate şi că au nevoie de o reformă radicală. Nu sînt deloc pro-Kövesi, deşi cred că avem mare nevoie de un DNA puternic. Cele mai dure lucruri le-am scris despre Voiculescu şi Ghiţă, iar pe Rareş Bogdan l-am făcut papagal. Guşă mi se pare şi el a fi toxic, o medie între Năstase şi Vadim Tudor. Şi aş mai putea continua aşa încă vreo cîteva pagini bune.

De cînd cu decizia asta de a face în viitor politică, mi se cere să mă poziţionez pe lucruri despre care am scris în mod repetat. A mă întreba dacă sînt pro-Coaliţia pentru Familie este la fel de stupid precum dacă m-ai întreba dacă sînt un admirator al lui Dragnea. Am scris de o grămadă de ori că am opţiuni liberale, dar că asta nu are nici o legătură cu PNL, nu de alta, dar Buşoi mi se pare a fi de un ridicol absolut.

Nu cred că statul trebuie să aibă vreo treabă cu tipul de amor pe care îl fac adulţii în dormitoarele lor. Cred, de asemenea, că violenţa domestică ar trebui pedepsită foarte dur, cu mulţi ani de puşcărie. Cele mai multe convingeri ale mele ar intra pe centru-dreapta europeană, dar am destule idei care sînt percepute a fi de stînga. Cred că România are nevoie de o stîngă puternică şi aştept cu mare interes apariţia şi rezultatele în alegeri ale Demos-ului, mai ales că acolo sînt cîţiva oameni care îmi plac.

Nu mi-am dat seama că, odată declarată intenţia mea de a intra în politică, vor fi oameni care se aşteaptă să mă castrez intelectual şi să am periodic declaraţii oficiale penibile, într-un limbaj steril sau de lemn.

Nu am nici o intenţie să schimb nimic radical în ceea ce fac sau în ceea ce scriu. Am decis că voi intra în politică pentru că nu cred că lucrurile care nu îmi plac se vor schimba doar dacă mă plîng de ele. Pe de altă parte, mi se pare că avem elite politice lipsite de coloană vertebrală şi care ar face absolut orice pentru a obţine voturi.

Amestecul de lipsă de curaj, populism, mîrlănie, corupţie şi prostituţie intelectuală al politicienilor actuali este motivul principal pentru care cred că avem nevoie de o îndepărtare totală a clicilor care ne conduc.

Oamenii pe care îi ştiu din viitorul partid îmi sînt nu numai foarte dragi, dar şi prieteni. Mă inspiră pentru că sînt mai buni decît mine la multe. Dar asta nu înseamnă că nu ne certăm pe idei.

O bună parte dintre ei sînt oameni blînzi, deloc confortabili cu scandalul şi mai ales cu linşajul mediatic de tip „televiziuni de şmecheri“. Nu or să meargă prea curînd să le răspundă unor sociopaţi megaspecialişti la zvîrlit şi mîncat de rahat – de tip Ciuvică, Badea, Nicolicea, Nicolae, Codrin, Firea sau Olguţa – cu declaraţii politicoase despre regulile dialogului şi nevoia de a ne asculta unul pe celălalt.

Eu nu am deloc intenţia să fiu plăcut cu exemplare de felul ăsta.

Despre aşteptări exagerate, specialişti pe tot felul de ideologii politice şi mesianism, poate într-un articol următor.

Foto: Cosmin Bumbuţ

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.