Joc de glezn─â

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

Terminologia sportiv─â st─â la originea multor cli┼čee jurnalistice, dar ┼či a unor expresii populare, colocviale sau argotice. Formula joc de glezn─â, folosit─â pentru a desemna un exerci┼úiu de ├«nc─âlzire pentru o activitate sportiv─â, a intrat probabil ├«n uzul larg prin orele de sport din ┼čcoal─â, dar ┼či ├«n leg─âtur─â cu antrenamentul ┼či meciurile de fotbal. Utilizarea sa familiar-argotic─â cea mai cunoscut─â este ├«n construc┼úia glumea┼ú─â ciocul mic ┼či joc de glezn─â, care transpune, figurat ┼či ingenios, un act autoritar: de impunere a t─âcerii ┼či de alungare. Expresia poate fi descris─â prin contextele particulare ├«n care apare o asemenea cerere; de exemplu, ├«n Dic┼úionarul de argou al lui G. Volceanov (2006) este glosat─â ca ÔÇ×executa┼úi ordinul f─âr─â comentarii!ÔÇť ┼či este atribuit─â mediului militar. Nina Croitoru-Bob├órniche, ├«n dic┼úionarul s─âu de argou (edi┼úia a doua, 2003), includea expresia ├«ntr-o serie sinonimic─â ÔÇô ciocuÔÇÖ mic ┼či pasuÔÇÖ mare!, ciocuÔÇÖ mic ┼či mergi pe burt─â! ÔÇô, oferind o echivalare mai general─â, valabil─â ├«n cele mai multe contexte: ÔÇ×taci ┼či pleac─â! vorbe┼čte mai pu┼úin ┼či treci la treab─â!ÔÇť Expresia este atestat─â ├«n cartea lui I. Cherti┼úie (Confesiunile unui gardian, 1991): ÔÇ×SÔÇĹar putea s─â rezolv─âm. Dar ┬źciocul mic ┼či joc de glezn─â┬╗!ÔÇť (p. 86). Efectul umoristic al formulei nu provine at├«t din prima sa secven┼ú─â (├«n care metafora cioc pentru gur─â ┼či metonimia ÔÇ×a ┼úine gura mic─âÔÇť pentru ÔÇ×a p─âstra t─âcereÔÇť s├«nt destul de banale), ci din cea deÔÇĹa doua, ├«n care o tipic─â metonimie ÔÇ×parte pentru ├«ntregÔÇť (mi┼čcarea gleznei ca parte a fugii) se intersecteaz─â cu o metaforic─â transpunere a negativit─â┼úii ├«n pozitivitate: un exerci┼úiu sportiv util ├«nnobileaz─â actul ru┼činos al plec─ârii ├«n fug─â, la ordinul altcuiva.

Joc de glezn─â (la fel de folosit─â fiind ┼či varianta cu pluralul, joc de glezne) nu este ├«ns─â doar o formul─â glumea┼ú─â de impunere a plec─ârii rapide. Multe atest─âri din Internet indic─â actualizarea altor sensuri ale expresiei, deriv├«nd din natura mi┼čc─ârii pe care o desemneaz─â, de simplu exerci┼úiu ┼či mai ales de exerci┼úiu preg─âtitor, ca ┼či din faptul c─â ÔÇô executat─â pe loc ÔÇô mi┼čcarea este un fel de simulacru de fug─â. ├Än comentariile jurnalistice asupra vie┼úii politice ┼či chiar ├«n declara┼úiile politicienilor, o serie de ac┼úiuni s├«nt calificate, depreciativ, ca simplu joc de glezn─â, performat f─âr─â inten┼úia unei ac┼úiuni serioase: ÔÇ×Mo╚Ťiunea de cenzur─â, joc de glezn─âÔÇť; ÔÇ×acest demers a fost un fel de joc de glezn─â ├«naintea campaniei preziden╚ŤialeÔÇť (dcnews.ro); ÔÇ×┬źtrebuie s─â avem ┼či ┼čanse de succes, s─â nu fim ridicoli, s─â facem doar un joc de glezn─â politic┬╗, a spus A.P.ÔÇť (mediafax.ro); ÔÇ×La Oradea, PSD face joc de glezn─â: anun┼ú─â ├«n fiecare s─âpt─âm├«n─â un nou candidatÔÇť (bihon.ro); ÔÇ×Edilul din Deveselu despre amenin┼úarea ruseasc─â: ┬źEste un joc de glezn─â!┬╗ÔÇť (ziare-pe-net.ro). Ideea de simulacru e adesea foarte puternic─â, reliefat─â ┼či explicitat─â ├«n context: ÔÇ×Aceasta nu este o m─âsur─â de combatere a evaziunii fiscale, ci ├«nc─â una din lungul ╚Öir de m─âsuri de tip joc de glezn─â: ne facem c─â facemÔÇť (money.ro); ÔÇ×ANAF a f─âcut joc de glezne ├«n combaterea evaziunii fiscale ├«n anii preceden╚ŤiÔÇŽÔÇť (stiripesurse.ro).

Trecerea de la contextele sportive la cele ale experien┼úelor comune se poate observa foarte bine pentru un alt sens al expresiei, dezvoltat ├«n construc┼úia a fi sau a sta ├«n joc de glezn─â: ÔÇ×a fi ├«n a┼čteptare, a se preg─âti pentru o ac┼úiuneÔÇť. Formula descrie uneori situa┼úia juc─âtorilor care se preg─âtesc s─â intre ├«n teren sau a portarului care a┼čteapt─â pase: ÔÇ×Pasele c├«inilor au curs lateral, iar B─âlgr─âdean mai mult a stat ├«n joc de glezn─â ├«n a┼čteptarea unei amenin┼ú─âriÔÇť (prosport.ro). Metaforic, a┼čteptarea nu mai este cea de pe marginea terenului, ci una strict psihologic─â: ÔÇ×Vreau s─â-i transmit lui Dani s─â stea ├«n joc de glezne, pentru c─â aproape sigur va fi re├«nregimentat la RapidÔÇť (digisport.ro). ├Än aceast─â construc┼úie, extinderea uzului ┼či cea a sensului nu mai presupun conota┼úii negative; au, cel mult, o not─â ironic─â, produs─â de distan┼úa dintre situa┼úia sportiv─â tipic─â ┼či cea c─âreia i se aplic─â analogia: ÔÇ×chelnerii au stat ├«n joc de glezne pe l├«ng─â noi ┼či nici nu apucam s─â sting ┼úigarea ca lumea, c─â ┼či schimbau scru┬şmie┬şraÔÇť (forum.fanclub.ro); ÔÇ×Nu mai e mult ┼či vine distrac┼úia de prim─âvar─â, partidele se preg─âtesc pentru o nou─â campanie, politicienii s├«nt ├«n joc de glezn─â, ├«┼či pun la punct strategiile de atac, anali┼čtii deja anun┼ú─â tot felul de prognozeÔÇť (botosaneanul.ro).

Expresiile la mod─â alunec─â u┼čor de la utiliz─ârile motivate la cele abuzive, fie prin exces de ornamente retorice ÔÇô ÔÇ×┼čeful ANAF-ului a reu┼čit s─â mearg─â pe s├«rm─â, chiar deasupra cu┼čtii cu lei, printr-un incredibil joc de glezne pe care l-a afi┼čat ├«n fa┼úa politicienilor de toate culorileÔÇť (enational.ro), fie prin extinderi care fac textul greu de ├«n┼úeles: ÔÇ×Joc de glezn─â ├«ntre Putere ┼či Opozi┼úie pe tema referendumuluiÔÇť (indiscret.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.