Joc de gleznă

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
„Cu bule“ jpeg

Terminologia sportivă stă la originea multor clişee jurnalistice, dar şi a unor expresii populare, colocviale sau argotice. Formula joc de gleznă, folosită pentru a desemna un exerciţiu de încălzire pentru o activitate sportivă, a intrat probabil în uzul larg prin orele de sport din şcoală, dar şi în legătură cu antrenamentul şi meciurile de fotbal. Utilizarea sa familiar-argotică cea mai cunoscută este în construcţia glumeaţă ciocul mic şi joc de gleznă, care transpune, figurat şi ingenios, un act autoritar: de impunere a tăcerii şi de alungare. Expresia poate fi descrisă prin contextele particulare în care apare o asemenea cerere; de exemplu, în Dicţionarul de argou al lui G. Volceanov (2006) este glosată ca „executaţi ordinul fără comentarii!“ şi este atribuită mediului militar. Nina Croitoru-Bobârniche, în dicţionarul său de argou (ediţia a doua, 2003), includea expresia într-o serie sinonimică – ciocu’ mic şi pasu’ mare!, ciocu’ mic şi mergi pe burtă! –, oferind o echivalare mai generală, valabilă în cele mai multe contexte: „taci şi pleacă! vorbeşte mai puţin şi treci la treabă!“ Expresia este atestată în cartea lui I. Chertiţie (Confesiunile unui gardian, 1991): „S‑ar putea să rezolvăm. Dar «ciocul mic şi joc de gleznă»!“ (p. 86). Efectul umoristic al formulei nu provine atît din prima sa secvenţă (în care metafora cioc pentru gură şi metonimia „a ţine gura mică“ pentru „a păstra tăcere“ sînt destul de banale), ci din cea de‑a doua, în care o tipică metonimie „parte pentru întreg“ (mişcarea gleznei ca parte a fugii) se intersectează cu o metaforică transpunere a negativităţii în pozitivitate: un exerciţiu sportiv util înnobilează actul ruşinos al plecării în fugă, la ordinul altcuiva.

Joc de gleznă (la fel de folosită fiind şi varianta cu pluralul, joc de glezne) nu este însă doar o formulă glumeaţă de impunere a plecării rapide. Multe atestări din Internet indică actualizarea altor sensuri ale expresiei, derivînd din natura mişcării pe care o desemnează, de simplu exerciţiu şi mai ales de exerciţiu pregătitor, ca şi din faptul că – executată pe loc – mişcarea este un fel de simulacru de fugă. În comentariile jurnalistice asupra vieţii politice şi chiar în declaraţiile politicienilor, o serie de acţiuni sînt calificate, depreciativ, ca simplu joc de gleznă, performat fără intenţia unei acţiuni serioase: „Moțiunea de cenzură, joc de gleznă“; „acest demers a fost un fel de joc de gleznă înaintea campaniei prezidențiale“ (dcnews.ro); „«trebuie să avem şi şanse de succes, să nu fim ridicoli, să facem doar un joc de gleznă politic», a spus A.P.“ (mediafax.ro); „La Oradea, PSD face joc de gleznă: anunţă în fiecare săptămînă un nou candidat“ (bihon.ro); „Edilul din Deveselu despre ameninţarea rusească: «Este un joc de gleznă!»“ (ziare-pe-net.ro). Ideea de simulacru e adesea foarte puternică, reliefată şi explicitată în context: „Aceasta nu este o măsură de combatere a evaziunii fiscale, ci încă una din lungul șir de măsuri de tip joc de gleznă: ne facem că facem“ (money.ro); „ANAF a făcut joc de glezne în combaterea evaziunii fiscale în anii precedenți…“ (stiripesurse.ro).

Trecerea de la contextele sportive la cele ale experienţelor comune se poate observa foarte bine pentru un alt sens al expresiei, dezvoltat în construcţia a fi sau a sta în joc de gleznă: „a fi în aşteptare, a se pregăti pentru o acţiune“. Formula descrie uneori situaţia jucătorilor care se pregătesc să intre în teren sau a portarului care aşteaptă pase: „Pasele cîinilor au curs lateral, iar Bălgrădean mai mult a stat în joc de gleznă în aşteptarea unei ameninţări“ (prosport.ro). Metaforic, aşteptarea nu mai este cea de pe marginea terenului, ci una strict psihologică: „Vreau să-i transmit lui Dani să stea în joc de glezne, pentru că aproape sigur va fi reînregimentat la Rapid“ (digisport.ro). În această construcţie, extinderea uzului şi cea a sensului nu mai presupun conotaţii negative; au, cel mult, o notă ironică, produsă de distanţa dintre situaţia sportivă tipică şi cea căreia i se aplică analogia: „chelnerii au stat în joc de glezne pe lîngă noi şi nici nu apucam să sting ţigarea ca lumea, că şi schimbau scru­mie­ra“ (forum.fanclub.ro); „Nu mai e mult şi vine distracţia de primăvară, partidele se pregătesc pentru o nouă campanie, politicienii sînt în joc de gleznă, îşi pun la punct strategiile de atac, analiştii deja anunţă tot felul de prognoze“ (botosaneanul.ro).

Expresiile la modă alunecă uşor de la utilizările motivate la cele abuzive, fie prin exces de ornamente retorice – „şeful ANAF-ului a reuşit să meargă pe sîrmă, chiar deasupra cuştii cu lei, printr-un incredibil joc de glezne pe care l-a afişat în faţa politicienilor de toate culorile“ (enational.ro), fie prin extinderi care fac textul greu de înţeles: „Joc de gleznă între Putere şi Opoziţie pe tema referendumului“ (indiscret.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pisica pixabay jpg
Motivul pentru care pisica merge mereu după tine la baie. 5 explicații care nici nu ți-ar fi trecut prin cap
Dacă ești stăpân de pisică, probabil ai observat că momentul în care te îndrepți spre baie devine brusc și momentul în care pisica ta se transformă într-un umbră fidelă. Indiferent de ora din zi, ea te urmărește atent și refuză să rămână în afara ușii închise, iar dacă insiști să o ții afară, probab
taietura7 jpg
Satele depopulate ale României: case părăginite, fără curent, fără drumuri practicabile, alimentate cu apă de izvor
Comunitățile de la țară sunt cele mai afectate de fenomenul îmbătrânirii și, inevitabil, al depopulării României. Iar satele județului Vaslui se confruntă cu scăderi considerabile în numărul populației din mediul rural.
site anaf
Nouă obligație fiscală pentru firmele mici de la 1 ianuarie. Cât de mult costă soft-urile
Începând cu data de 01 ianuarie 2025 și contribuabilii mici vor transmite fișierul standard de control fiscal prin depunerea unei noi Declarații, a informat luni ANAF.
Brad Crăciun Foto Brazi de Crăciun jpeg
Tradiționalul brad de Crăciun nu mai este la modă. Cum arată pomul care este gata într-un minut
Bradul de Crăciun, simbolul clasic al sărbătorilor, a primit un upgrade modern. În locul bradului tradițional, încărcat cu decorațiuni atent alese și montat cu răbdare, noua tendință în decorul de Crăciun promovează brazi preasamblați, minimaliști, care se instalează în doar un minut.
1979: Béla Károlyi, alături de echipa care a adus primul titlu mondial al României, la Fort Worth. Foto Getty images
Legendarul Béla Károlyi, doborât de Alzheimer. O poveste de aur, transformată în coșmar
Fostul mare antrenor s-a stins din viață vineri, la 82 de ani.
sarbatori griji cheltuieli jpg
Sărbătorile de iarnă vin în primul rând cu griji. Peste 90% dintre români adopta noi strategii de cumpărare din cauza prețurilor mari
Anul acesta, sărbătorile vin pe fondul unei situații economice tensionate la nivel european. Studiul realizat de Offerista scoate în evidență faptul că inflația și creșterea costurilor generale reprezintă principalele îngrijorări pentru consumatori, iar acest lucru influențează
Cum sa construiesti o relatie apropiata cu elevii din prima zi de scoala jpg
România, alături de Tanzania și Benin la investiții în educație. Ce arată ultimul raport UNESCO
Cel mai recent raport UNESCO arată Guvernul României alocă cei mai puțini bani pentru educație din lume. Astfel, doar 3,3% din PIB au fost investiți în educație în 2023.
chiftele de fasole de post JPG
Chiftele din fasole. Rețeta simplă de post de care te vei îndrăgosti
Deja înaintăm în Postul Crăciunului, iar dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase, pe care o vom putea pregăti ușor, atunci putem apela la chiftele făcute din fasole!
barnoschi instagram jpg
Cum se înțelege, de fapt, Ana-Maria Barnoschi cu soțul ei: „Am avut discuții așa mai aprinse”
Ana-Maria Barnoschi (32 de ani), una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV din România, s-a cununat religios cu alesul inimii sale, Vlad Bălău, în vara acestui an, pe exotica insulă Mallorca, din Spania. Invitată recent în podcast-ul moderat de Ilinca Vandici, Ana a vorbit despre relația pe car