Japonia, Mihaela şi Azorel

Olivia GLIGOR
Publicat în Dilema Veche nr. 327 din 20 - 26 mai 2010
Japonia, Mihaela şi Azorel jpeg

Dacă acum şase-şapte ani aş fi adus vorba, în cadrul cercului meu de prieteni, de literatura japoneză sau, pur şi simplu, de Japonia – pasionată fiind de ceea ce implică aceste subiecte existau două variante posibile de reacţie: fie m-ar fi privit ca pe o „ciudată“, abţinîndu-se de la comentarii, fie ar fi exclamat la unison: „Uau!“, continuînd apoi cu replica: „Da’ ce-ţi veni, dragă, cu asemenea exotisme?“.



Bizar sau nu, în prezent situaţia s-a mai schimbat. Japonia şi cultura sa au devenit, din acel ceva intangibil şi inabordabil, tot mai cunoscute, stîrnind interes în rîndul copiilor şi adolescenţilor, deopotrivă. Există, mai nou, grădiniţe, şcoli şi licee unde se predau atît limba japoneză, cît şi aspecte legate de societatea niponă tradiţională (adică partea cea mai frumoasă, că doar n-o să se facă referiri la sinuciderile în masă, la modul de lucru stahanovist la care sînt supuşi angajaţii companiilor multinaţionale şi la alte asemenea aspecte ale societăţii japoneze moderne. Ar exista riscul de a se ruina marele „mit“ al Imperiului Soarelui-Răsare, nu?). Vă veţi întreba, probabil, de unde „setea de cunoaştere“ a tinerilor pentru acest domeniu, într-o societate românească în care, parcă, totul e cu susul în jos? Personal, cred că o mare influenţă au avut desenele animate japoneze.

Bănuiesc că toţi copiii anilor ’90 îşi amintesc de Sandy Bell, de Candy-Candy, de Sailor Moon sau de Pokémon, mai ales că au declanşat adevărate fenomene... La ora la care se difuzau, afară era linişte. Rareori auzeai cîte un strigăt al vreunui copil rămas la joacă. Puţini sînt însă cei care ştiu că aceste seriale de desene animate reprezintă începuturile promovării – poate involuntare – a civilizaţiei nipone. De dragul personajelor favorite, cei mici au dorit să înveţe anumite cuvinte sau expresii în limba japoneză; mai tîrziu, această dorinţă nevinovată s-a transformat în curiozitatea de a afla mai multe despre ţara în care se vorbeşte limba prinţesei Sailor Moon. Pe de altă parte, aceste seriale reflectă tocmai ceea ce în japoneză se numeşte anime. Adeseori, acest concept este confundat cu termenul de manga, cu toate că cele două noţiuni desemnează lucruri diferite, dar care se completează reciproc.

Şi dacă tot am ajuns aici, să o luăm cu binişorul! Prietena noastră, Wikipedia, ne spune că anime este o specie de desen animat apărută în Japonia în jurul anilor 1900, iar 1917 marchează ecranizarea primului şi celui mai vechi anime. La originea acestui gen stau benzile desenate japoneze numite manga; benzile desenate japoneze au preluat forma actuală la puţin timp după Al Doilea Război Mondial. Ele constau, în principal, din desene alb-negru sau, rareori, color, iar ca mediu vizual, anime-ul tinde spre stiluri ce pot varia de la artist la artist sau de la studio la studio. Multe elemente stilistice au devenit atît de comune, încît sînt descrise ca fiind un constituent al anime-ului. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că toate anime-urile moderne trebuie să aibă un stil artistic strict. În general, cea mai comună formă de desenare a anime-urilor este aceea în care personajele au trăsături fizice exagerate, cum ar fi ochi mari şi păr lung, membre lungi, la care se adaugă bule de dialog cu forme dramatizate, replici eliptice şi onomatopeice, tipografie exclamatorie. Anime tinde, de asemenea, să împrumute multe elemente din manga, inclusiv text în fundal şi panouri.

Dacă ar fi să găsim un corespondent al anime-urilor printre desenele animate din peisajul mioritic, am putea spune că anime-urile de la începutul secolului al XX-lea aduceau cu Mihaela şi Azorel, sau mai bine zis... invers. Pentru cine nu-şi mai aminteşte sau nu mai vrea să o facă, datorită perioadei sumbre în care au fost difuzate, episoadele acestui serial au consacrat-o pe Mihaela, o fetiţă blondă cu fundiţe în păr, care alături de căţeluşul Azorel trece prin tot felul de întîmplări. Se difuzau între „două reluări de la congrese“, iar personajele animate nu aveau voce. Am putea afirma, astfel, că Mihaela este un fel de „manga-anime“ made in Romania, care arată la fel ca o Dacie 1300 lîngă o Toyota. Şi-atunci, mai merită să ne întrebăm de ce ne place Japonia?! 

P.S. În plus, anul acesta, cu ocazia serbării prieteniei dintre Japonia şi ţările dunărene, japonezii ne-au dat şi bani (împrumut) ca să mai construim o magistrală la metrou.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump nu a reuşit să convingă un important grup de republicani din Congres să susţină proiectul de lege fiscală
Donald Trump nu a reuşit, în timpul unei vizite efectuate marţi la Capitol Hill, să convingă un grup major de congresmeni republicani din statele democrate („SALT Caucus”) să îşi retragă opoziţia faţă de un proiect de lege fiscală.
George Simion se declară câștigătorul alegerilor prezidențiale după anunțarea rezultatelor exit-poll, în București. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
Șansele lui George Simion la CCR. Anunțul liderului AUR de a contesta alegerile, analizat de experți
Partidul condus de George Simion refuză să meargă la consultările pe care le va convoca noul președinte ales Nicușor Dan, la Cotroceni, după învestire. În paralel, George Simion a anunțat că va contesta rezultatul și va cere anularea alegerilor.
Soldați ruși pe motociclete FOTO PROFIMEDIA jpg
Motocicliștii lui Putin sfidează logica militară
O nouă tactică sinucigașă pe frontul din Ucraina. Motocicliștii ruși își croiesc drum printre cratere, mine și foc aerian, într-o ofensivă disperată, dar tot mai frecventă. Moscova pariază pe mobilitate și sacrificiu, într-un război în care tancurile devin relicve.
Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei FOTO Profimedia
Dmitri Medvedev: Singura opțiune rămasă va fi o „capitulare necondiționată” a Ucrainei
Dacă Ucraina refuză un acord de pace cu Moscova, singura opțiune rămasă va fi o „capitulare necondiționată”, a afirmat marți, 20 mai, fostul președinte al Rusiei și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev.
image png
Misterul unei comori descoperite întâmplător într-un zid de piatră
Doi drumeți au descoperit recent, în munții Krkonoše din nordul Cehiei, o cutie metalică ce conținea sute de monede și bijuterii din aur, unele provenind din România.
Nicușor Dan gânditor FOTO AFP
Nicușor Dan se întâlnește cu reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti. „Sper să armonizăm relaţiile”
Nicuşor Dan se întâlneşte miercuri, 21 mai, cu reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti. Acesta a susținut că e în interesul ambelor țări ca parteneriatul strategic să fie consolidat.
Soldat ucrainean din Brigada Mecanizată 24 pe câmpul de luptă FOTO PROFIMEDIA
Brigada ucraineană „Anna de Kiev”, antrenată în Franța, în mijlocul unui scandal. Proastă gestionare și suspiciuni de fraudă
Brigada ucraineană „Anna de Kiev”, antrenată în Franța, va fi ținta unei inspecții oficiale, în urma dezvăluirilor din presă legate de plăți fictive, delapidări de fonduri și dezertări.
craiova jpg
Universitatea Craiova nu glumește! Acțiunile din ultimele zile confirmă faptul că oltenii vizează titlul în sezonul viitor
Universitatea Craiova, calificată în sezonul viitor în Conference League, l-a confirmat în funcție pe antrenorul Mirel Rădoi (44 de ani).
image png
Bombă în showbiz-ul românesc: Roxana Nemeș, însărcinată cu gemeni. Ce sex au bebelușii vedetei. Video
Roxana Nemeș și Călin Hagima sunt în culmea fericirii! Dacă în urmă cu câteva săptămâni cântăreața anunța că este însărcinată, astăzi a venit cu o altă surpriză: poartă în pântece nu unul, ci doi bebeluș. Ce sex au gemenii artistei?