Jandarmeriţa

Publicat în Dilema Veche nr. 757 din 23-29 august 2018
Jandarmeriţa jpeg

├Än ultimele s─âpt─âm├«ni, dincolo de disputele politice ┼či juridice legate de ac┼úiunile jandarmilor la manifesta┼úia din 10 august, s-a purtat ┼či o lupt─â subteran─â, cu o miz─â infinit mai mic─â, ├«ntre dou─â tipare de feminizare a numelor de profesii. Tema este veche ┼či disputa nu se poate rezolva simplu ┼či unitar; rom├óna dispune de mijloacele de a forma spontan, cu mare u┼čurin┼ú─â, substantive feminine din cele tipic masculine: la dispozi┼úia vorbitorilor st─â o serie ├«ntreag─â de sufixe (-─â, -i┼ú─â, -eas─â, -oaic─â). Rezultatul spontan al deriv─ârii este ├«ns─â ├«nso┼úit, ├«n cele mai multe cazuri, de conota┼úii stilistice nedorite: sufixele neutre stilistic -─â (profesor-profesoar─â) ┼či -toare (inspector-inspectoare) nu se pot aplica oric─ârui cuv├«nt, iar celelalte s├«nt marcate de provenien┼úa din registrul popular (-i┼ú─â, -oaic─â) sau de conota┼úii peiorative (-e(a)s─â), risc├«nd s─â duc─â ├«n derizoriu numele de profesie sau de func┼úie feminizat. Cel mai ambiguu este probabil -i┼ú─â, care are ┼či valoarea de sufix diminutival (rochie-rochi┼ú─â). De teama conota┼úiilor ironice ┼či depreciative, vorbitorii de azi tind s─â evite noile derivate feminine, fie folosind (cu contradic┼úii ├«n realizarea acordului ├«n gen) forma masculin─â (directorul), eventual ├«nso┼úit─â de un termen de polite┼úe (doamna director), fie recurg├«nd la un tipar de compunere livresc, artificial, ├«n care primul element este substantivul femeie. ├Än perioada comunist─â, stilul oficial ├«ncuraja a doua op┼úiune; Florica Dimitrescu a ├«nregistrat, ├«n Dic┼úionarul de cuvinte recente (DCR), zeci de exemple de compuse de acest tip din presa anilor 1960-1980: femeie-agronom, femeie-forjor, femeie-ofi┼úer, femeie-sudor, femeie-zidar etc. Compunerea cu substantivul femeie pe locul al doilea este mai slab reprezentat─â (pilot-femeie, regizor-femeie).

├Än relatarea incidentelor de la manifesta┼úie, presa ┼či comentariile cititorilor au oscilat ├«ntre forma cu sufix ÔÇô jandarmeri┼úa ÔÇô ┼či compusul femeia-jandarm. Prima form─â a dominat ├«n mod clar spa┼úiul public, mai ales ├«n titlurile de ┼čtiri din mass-media: ÔÇ×Jandarmeri┼úa b─âtut─â ├«n Pia┼úa Victoriei, externat─â!ÔÇť (stirilekanald.ro); ÔÇ×Jandarmeri╚Ťa b─âtut─â de huligani ╚Öi-a certat colegiiÔÇť (digi24.ro), ÔÇ×Cine este jandarmeri┼úa b─âtut─âÔÇť (adevarul.ro) etc. Colocvialitatea stilului jurnalistic s-a reflectat ┼či ├«n producerea imediat─â a unor formule de desemnare care asociau numele de profesie cu prenumele feminin: ÔÇ×Noi detalii despre jandarmeri╚Ťa ┼×tefania!ÔÇť (cancan.ro); ÔÇ×R─âsturnare de situa╚Ťie ├«n cazul jandarmeri╚Ťei ╚śtefaniaÔÇť (realitatea.net). Pe de alt─â parte, are destul de multe atest─âri (adesea altern├«nd cu primele, chiar ├«n acelea┼či texte) ┼či formula mai sobr─â, bazat─â pe compunere: ÔÇ×Femeia-jandarm care a ajuns ├«n stare grav─â la spitalÔÇť (adevarul.ro); ÔÇ×Femeia jandarm care a fost lovit─â de mai mul┼úi protestatariÔÇť (mediafax.ro). Formula are ┼či o variant─â mai colocvial─â: ÔÇ×Ea e fata jandarm b─âtut─â asear─âÔÇť (mesaj pe Facebook).

Jandarmeri┼ú─â este un derivat analogic, bazat pe un fals decupaj: de la jandarm, derivatul direct cu sufixul -i┼ú─â ar fi fost jandarmi┼ú─â (ca ├«n cioban-ciob─âni┼ú─â), form─â total nepopular─â, aproape absent─â din Internet ÔÇô dar rostit─â accidental, se pare, ├«n aceste zile, la un post de televiziune. Termina┼úia -eri┼ú─â a fost decupat─â spontan de vorbitori din femininele derivate de la masculine cu finala -er; cel mai cunoscut este probabil ┼čoferi┼ú─â (pe care ├«l invoc─â drept model ┼či DCR), c─âruia i se pot ad─âuga casieri┼ú─â, chelneri┼ú─â, frizeri┼ú─â sau rockeri┼ú─â. Dic┼úionarul invers coordonat de Cecilia C─âp─â┼ú├«n─â (2007) cuprinde ┼či alte forme, mai pu┼úin frecvente: b─ârbieri┼ú─â, boieri┼ú─â, cantonieri┼ú─â, dulgheri┼ú─â, mineri┼ú─â, mo┼čieri┼ú─â, me┼čteri┼ú─â, paracliseri┼ú─â, spicheri┼ú─â etc. Formarea femininului a fost probabil u┼čurat─â de existen┼úa segmentului -er ├«n substantivul jandarmerie.

U┼čurin┼úa cu care vorbitorii au recurs la termenul jandarmeri┼ú─â are o explica┼úie simpl─â: de┼či nu este ├«nregistrat de DEX, acesta a intrat deja, de c├«teva decenii, ├«n circula┼úia mai larg─â (fapt ilustrat ┼či de DCR). Nu este foarte vechi, av├«nd ├«n vedere c─â apar┼úine categoriei de nume de profesii ini┼úial exclusiv masculine, dar are o atestare clar─â: comedia francez─â Le Gendarme et les Gendarmettes, din 1982, cu Louis de Fun├Ęs ├«n rolul principal, a circulat la noi cu titlul tradus Jandarmul ╚Öi jandarmeri╚Ťele. Cuv├«ntul jandarmeri┼ú─â s-a impus ├«n uz, ceea ce a atenuat conota┼úiile excesiv colocviale pe care le primise ini┼úial ca derivat ├«n -i┼ú─â (sau -eri┼ú─â). Pe de alt─â parte, nici tiparul cult femeie + nume de profesie sau func┼úie, oricum mai pu┼úin potrivit spiritului derivativ al limbii rom├óne, nu este lipsit de conota┼úii ironice, actualizabile ├«n contextul potrivit: ÔÇ×femeia-ministru a citit, docil─â, de pe foiÔÇť (vice.com). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

Foto: E. Enea

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor rom├óni care ┼či-au rezervat vacan┼úe ├«n Grecia. ÔÇ×O voce r─âstit─â a spus c─â doar turi┼čtii din Rom├ónia fac astaÔÇŁ
Mai mul┼úi rom├óni care voiau s─â-┼či rezerve vacan┼úa ├«n Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turi┼čtii au pierdut sute ┼či chiar mii de euro pe care e posibil s─â nu-i mai recupereze.
image
Disput─â ├«ntr-o gr─âdini┼ú─â f─âcut─â cu banii statului ungar: ÔÇ×Pot veni ┼či copii rom├óni, dar educa┼úia va fi ├«n maghiar─âÔÇŁ
Biserica Reformat─â a construit ├«n Huedin (jude┼úul Cluj) o gr─âdini┼ú─â cu predare ├«n limba maghiar─â. Un reprezentant al bisericii a precizat c─â gr─âdini┼úa a fost construit─â cu sprijin din partea┬á statului ungar, dar c─â va primi ┼či copii rom├óni.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.