Jandarmeriţa

Publicat în Dilema Veche nr. 757 din 23-29 august 2018
Jandarmeriţa jpeg

În ultimele săptămîni, dincolo de disputele politice şi juridice legate de acţiunile jandarmilor la manifestaţia din 10 august, s-a purtat şi o luptă subterană, cu o miză infinit mai mică, între două tipare de feminizare a numelor de profesii. Tema este veche şi disputa nu se poate rezolva simplu şi unitar; româna dispune de mijloacele de a forma spontan, cu mare uşurinţă, substantive feminine din cele tipic masculine: la dispoziţia vorbitorilor stă o serie întreagă de sufixe (-ă, -iţă, -easă, -oaică). Rezultatul spontan al derivării este însă însoţit, în cele mai multe cazuri, de conotaţii stilistice nedorite: sufixele neutre stilistic -ă (profesor-profesoară) şi -toare (inspector-inspectoare) nu se pot aplica oricărui cuvînt, iar celelalte sînt marcate de provenienţa din registrul popular (-iţă, -oaică) sau de conotaţii peiorative (-e(a)să), riscînd să ducă în derizoriu numele de profesie sau de funcţie feminizat. Cel mai ambiguu este probabil -iţă, care are şi valoarea de sufix diminutival (rochie-rochiţă). De teama conotaţiilor ironice şi depreciative, vorbitorii de azi tind să evite noile derivate feminine, fie folosind (cu contradicţii în realizarea acordului în gen) forma masculină (directorul), eventual însoţită de un termen de politeţe (doamna director), fie recurgînd la un tipar de compunere livresc, artificial, în care primul element este substantivul femeie. În perioada comunistă, stilul oficial încuraja a doua opţiune; Florica Dimitrescu a înregistrat, în Dicţionarul de cuvinte recente (DCR), zeci de exemple de compuse de acest tip din presa anilor 1960-1980: femeie-agronom, femeie-forjor, femeie-ofiţer, femeie-sudor, femeie-zidar etc. Compunerea cu substantivul femeie pe locul al doilea este mai slab reprezentată (pilot-femeie, regizor-femeie).

În relatarea incidentelor de la manifestaţie, presa şi comentariile cititorilor au oscilat între forma cu sufix – jandarmeriţa – şi compusul femeia-jandarm. Prima formă a dominat în mod clar spaţiul public, mai ales în titlurile de ştiri din mass-media: „Jandarmeriţa bătută în Piaţa Victoriei, externată!“ (stirilekanald.ro); „Jandarmerița bătută de huligani și-a certat colegii“ (digi24.ro), „Cine este jandarmeriţa bătută“ (adevarul.ro) etc. Colocvialitatea stilului jurnalistic s-a reflectat şi în producerea imediată a unor formule de desemnare care asociau numele de profesie cu prenumele feminin: „Noi detalii despre jandarmerița Ştefania!“ (cancan.ro); „Răsturnare de situație în cazul jandarmeriței Ștefania“ (realitatea.net). Pe de altă parte, are destul de multe atestări (adesea alternînd cu primele, chiar în aceleaşi texte) şi formula mai sobră, bazată pe compunere: „Femeia-jandarm care a ajuns în stare gravă la spital“ (adevarul.ro); „Femeia jandarm care a fost lovită de mai mulţi protestatari“ (mediafax.ro). Formula are şi o variantă mai colocvială: „Ea e fata jandarm bătută aseară“ (mesaj pe Facebook).

Jandarmeriţă este un derivat analogic, bazat pe un fals decupaj: de la jandarm, derivatul direct cu sufixul -iţă ar fi fost jandarmiţă (ca în cioban-ciobăniţă), formă total nepopulară, aproape absentă din Internet – dar rostită accidental, se pare, în aceste zile, la un post de televiziune. Terminaţia -eriţă a fost decupată spontan de vorbitori din femininele derivate de la masculine cu finala -er; cel mai cunoscut este probabil şoferiţă (pe care îl invocă drept model şi DCR), căruia i se pot adăuga casieriţă, chelneriţă, frizeriţă sau rockeriţă. Dicţionarul invers coordonat de Cecilia Căpăţînă (2007) cuprinde şi alte forme, mai puţin frecvente: bărbieriţă, boieriţă, cantonieriţă, dulgheriţă, mineriţă, moşieriţă, meşteriţă, paracliseriţă, spicheriţă etc. Formarea femininului a fost probabil uşurată de existenţa segmentului -er în substantivul jandarmerie.

Uşurinţa cu care vorbitorii au recurs la termenul jandarmeriţă are o explicaţie simplă: deşi nu este înregistrat de DEX, acesta a intrat deja, de cîteva decenii, în circulaţia mai largă (fapt ilustrat şi de DCR). Nu este foarte vechi, avînd în vedere că aparţine categoriei de nume de profesii iniţial exclusiv masculine, dar are o atestare clară: comedia franceză Le Gendarme et les Gendarmettes, din 1982, cu Louis de Funès în rolul principal, a circulat la noi cu titlul tradus Jandarmul și jandarmerițele. Cuvîntul jandarmeriţă s-a impus în uz, ceea ce a atenuat conotaţiile excesiv colocviale pe care le primise iniţial ca derivat în -iţă (sau -eriţă). Pe de altă parte, nici tiparul cult femeie + nume de profesie sau funcţie, oricum mai puţin potrivit spiritului derivativ al limbii române, nu este lipsit de conotaţii ironice, actualizabile în contextul potrivit: „femeia-ministru a citit, docilă, de pe foi“ (vice.com). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: E. Enea

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Feodor Dostoievski jpg jpeg
Scriitorul adorat de români care a fost condamnat la moarte. Cum a scăpat în ultimul moment
Scriitorul adorat de români care a fost condamnat la moarte. Cum a scăpat în ultimul moment.
Joe și partenera sa Jessica  Sursa Instagram Jessica si Daily Mail (1) jpg
Americanul care a suferit primul transplant de față din lume s-a logodit. Imagini emoționate publicate de partenera tânărului
Un tânăr din SUA care a suferit un transplant complet de față și un dublu transplant de brațe a reușit să își refacă viața, devastată după un accident tragic, și a publicat fotografii cu noua sa logodnică.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciucă: „Nu sunt candidat de profesie, sunt candidat cu profesie”. Apel lansat după îndemnul unui lider liberal
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat, într-un discurs în fața aleșilor locali de la Timișoara, că trebuie câștigată încrederea oamenilor și le-a spus colegilor săi să nu forțeze pe nimeni la vot.
nori ozn jpg
Pentagonul a analizat sute de raportări despre activități extraterestre. Concluzia celui mai recent raport
Cel mai recent raport al Pentagonului despre OZN-uri a dezvăluit sute de noi observări de fenomene aeriene neidentificate și inexplicabile.
Uniunea Europeana bancnote bani euro FOTO Shutterstock jpg
Bugetul UE pe anul 2025, cu 10,5 miliarde de lei mai mare decât anul trecut. Unde merg cei mai mulți bani
Negocierile dintre instituțiile Uniunii Europene pentru bugetul pe anul 2025 au ajuns la un acord, urmând să intre la votul din legislativ luna aceasta.
portest georgia 4 noiembrie jpg
Rezultatele finale ale alegerilor legislative din Georgia confirmă victoria partidului de guvernământ pro-rus. Opoziţia a acuzat guvernul că a cumpărat voturi
Rezultatele finale ale controversatelor alegeri legislative desfăşurate la sfârşitul lunii octombrie în Georgia au confirmat victoria partidului de guvernământ, Visul Georgian, a anunţat sâmbătă Comisia Electorală, după ce opoziţia a denunţat că votul a fost "furat"
batran Vasile Gorgos
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30 de ani, purtând aceleași haine
Unele dintre cele mai stranii și misterioase cazuri gravitează în jurul oamenilor care au dispărut, pur și simplu, de pe fața pământului. Cel mai ciudat lucru este că aceștia au reapărut, din senin, zeci de ani mai târziu.
zoia ceausescu jpg
De ce a murit Zoia Ceaușescu, la 57 de ani. Sfârșitul dureros al fiicei soților Ceaușescu
Pe 20 noiembrie, se fac 18 ani de când Zoia Ceaușescu, unica fiică a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu și a soției acestuia Elena, s-a stins din viață. În timpul Revoluției din 1989, fiica dictatorului a fost reținută împreună cu frații săi, Nicu și Valentin Ceaușescu.
image png
Cu tirul pe contrasens. Scene halucinante sâmbătă dimineață, pe Autostrada București-Pitești
Un șofer de tir a fost prins de polițiști sâmbătă dimineață, circulând pe contrasens, pe autostrada București-Pitești. Șoferul, cetățean polonez, s-a ales cu o amendă de trei mii de lei și permisul suspendat.