James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie

Publicat în Dilema Veche nr. 999 din 1 iunie – 7 iunie 2023
index jpeg 5 webp

Vi-l imaginați pe charismaticul spion britanic James Bond din romanele lui Ian Fleming navigînd pe rîul de ciocolată din cunoscuta fabrică a lui Charlie? Oricare ar fi răspunsul (și imaginația), există o legătură între cele două personaje. Istoria o face posibilă.

Înainte de a deveni renumit ca autor de cărți pentru copii, Roald Dahl a avut un parcurs profesional interesant. Cumva neașteptat. În 1939 s-a alăturat forțelor aeriene ale Armatei Britanice (Royal Air Force) ca pilot militar. Frumos, dar periculos. În toamna anului 1940, în urma unei aterizări forțate, a avut un accident destul de grav în nordul Africii. I-a luat vreo șase luni să se recupereze. Chiar dacă s-a întors o perioadă pe cîmpul de luptă (de fapt, în aer, nu pe cîmp),consecințele accidentului nu i-au permis să continue prea mult activitatea militară. Așa că a schimbat ruta. Direct spre Washington D.C. A fost trimis acolo, în 1942, ca atașat la Ambasada Regatului Unit.

Talentul de povestitor, farmecul personal și abilitățile persuasive făceau din Roald Dahl un posibil bun spion, așa că a fost recrutat și ca agent sub acoperire britanic și a activat în această poziție pe tot parcursul războiului. Avînd în vedere că a devenit un apropiat al cuplului prezidențial Roosevelt, este limpede că își onora cu succes misiunea de a-i informa pe britanici care este atmosfera pe la Casa Albă.

Tot cu succes mai făcea și (cel puțin) altceva: scria. Alăturăm acestei informații prietenia lui cu Ian Fleming și rezultă astfel: domnul Dahl nu numai că l-a inspirat pe domnul Fleming în conturarea personajului său James Bond, ci chiar a scris el însuși unul dintre scenariile seriei Bond, You Only Live Twice (1967).

Înainte de asta, însă, în 1964, a publicat celebrul roman pentru copii Fabrica de ciocolată a lui Charlie. Cariera de scriitor, în special pentru copii, dar nu numai, a lui Roald Dahl a continuat să se îmbogățească, astfel încît a rămas cunoscut mai ales în această postură, de autor pentru copii, nu de spion.

Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

brosa de aur politia romana jpg
O broșă din aur care face parte din patrimoniul cultural, scoasă la vânzare pe internet. Suma uriașă la care este estimată
O broșă de aur care face parte din patrimoniul cultural al țării a fost găsită de polițiști după ce a fost scoasă la vânzare pe rețelele sociale
doctorita pedepsita cu inchisoarea in Rusia foto X png
O doctoriță din Rusia este condamnată la închisoare după ce a criticat regimul Rusiei. Câți ani va sta după gratii
O doctoriță pediatră este condamnată va sta câțiva ani în spatele gratiilor după ce a criticat regimul Rusiei asupra Ucrainei
Ceremonia de învestire a noului șef al Statului Major al Apărării, Vlad Gheorghiță, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
„Pacea nu mai este o certitudine”. Avertismentul șefului Statului Major al Apărării
Situaţia actuală de securitate ne arată că pacea nu mai este o certitudine pe continentul european, a declarat, marţi, şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, în cadrul alocuţiunii ţinute cu ocazia aniversării a 165 de ani de la înfiinţarea Statului Major.
4 simpome ca suferi de inima jpeg
Cum să acorzi primul ajutor când cineva s-a înecat cu mâncare! Ce este manevra Heimlich și cum se face corect. VIDEO
Blocarea alimentelor în gât reprezintă o situație ce poate fi incomodă și înfricoșătoare. Identificarea semnelor de sufocare și cunoașterea pașilor ce trebuie urmați în caz de urgență sunt elemente ce pot salva viața unei persoane, astfel încât orice om ar trebui să le cunoască.
Silviu Prigoană, invitat în podcastul lui Viorel Grigoroiu Sursa YouTube
Silviu Prigoană a fost resuscitat timp de 50 de minute de echipajul SMURD. „Era în stop cardio-respirator”. Poliția investighează cazul
Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit marți, 12 noiembrie, după ce i s-a făcut răuAcesta a fost resuscitat timp de 50 de minute.
Fosta lui Ristei, Naomi Hedman, și fiul Ozanei Barabancea, Andrew, nu se mai ascund
reactoare nucleare cernavoda
A fost semnat acordul pentru producerea izotopului Lutețiu-177 în România, utilizat împotriva cancerului
Nuclearelectrica și Framatome anunță semnarea Acordului de Colaborare pentru producerea izotopului medical Lutețiu-177 (Lu-177) la centrala nucleară Cernavodă din România.
shutterstock 13153519 jpg
Ultima însemnare din jurnal a Reginei Elisabeta. A fost scrisă cu două zile înainte să moară
Biograful regal Robert Hardman dezvăluie detalii despre ultima însemnare a Reginei Elisabeta în jurnalul ei, în varianta actualizată a cărții „Charles III: New King. New Court. The Inside Story,” lansată pe 7 noiembrie.
Camion Chevrolet, model 1938 (© digitaltmuseum.org)
Importurile României înainte de cel de-al Doilea Război Mondial
Anul 1938 a fost considerat de către specialiști cel mai bun din punct de vedere economic și a fost luat drept model de către comuniști pentru a sublinia cât de mult s-a dezvoltat patria în deceniile de dominație ideologică a celor debarcați de pe tancurile cu stele roșii.