Jackie Kennedy, rochia de mireasă și țeava spartă

Publicat în Dilema Veche nr. 919 din 18 – 24 noiembrie 2021
Jackie Kennedy, rochia de mireasă și țeava spartă jpeg

Nici cele mai strălucitoare personaje din istorie nu sînt ferite de cîte un bucluc din cînd în cînd. Atunci cînd buclucul este legat de o nuntă, mai exact de rochia de mireasă, povestea capătă în mod clar valențe alarmante. Cînd personajul vizat este Jackie Kennedy, povestea devine istorie.

O istorie din septembrie 1953, cînd Jacqueline Bouvier s-a căsătorit cu John F. Kennedy.

Cu ceva timp înainte, cum era firesc, Jacqueline și-a comandat rochia de mireasă. A ales ca aceasta să fie realizată de una dintre croitoresele ei preferate, Ann Lowe, designer foarte apreciat și căutat în epocă, de altfel. Responsabilitatea ce tocmai îi revenea lui Lowe era una imensă, dar ea era cumva obișnuită, avînd în vedere că le făcea ținutele familiilor Rockefeller, Roosevelt și Du Pont.

Croitoreasa s-a apucat de treabă, treaba mergea foarte bine. Pînă la un moment dat, cu zece zile înainte de nuntă. În timpul nopții, atelierul lui Ann Lowe a fost inundat din cauza unei țevi de apă care s-a spart și, astfel, rochia de mireasă, care era aproape gata, alături de rochiile domnișoarelor de onoare, au intrat la apă. La propriu. Daunele au fost majore, dar indiferent de anvergura lor, trebuiau remediate.

Doamna Lowe avea într-adevăr o misiune grea. Trebuia să refacă rochia de mireasă în mai puțin de zece zile, după două luni în care lucrase cu migală la aceasta. Două luni și vreo cincizeci de metri de tafta de mătase. A cumpărat din nou materialul necesar pe cheltuială proprie și s-a apucat din nou de cusut. A muncit alături de echipa ei zi și noapte și, în cele din urmă, a izbutit. Jacqueline Kennedy a purtat rochia pe care o comandase la nunta ei și nici domnișoarele de onoare nu au avut de suferit din acest punct de vedere pentru că și rochiile lor au fost refăcute impecabil.

Nunta lui Jackie cu viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii a fost un eveniment de anvergură, cum era de așteptat, iar mireasa a strălucit cu rochia ei spectaculoasă în ochii tuturor. Mai puțin în ochii ei. Și nu pentru că nu îi plăcea rochia lucrată de Ann Lowe, ci pentru că nu a fost chiar ce își dorise. Jackie voia ceva mult mai simplu și mai lejer, dar se pare că socrul său insistase ca ea să poarte o rochie grandioasă și impunătoare.

Poate că în noaptea în care atelierul de croitorie a fost inundat, istoria a încercat să îi facă pe plac viitoarei mirese. Așa mai lucrează istoria uneori, cu instrumente mai neobișnuite.

Cum ar fi o țeavă spartă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Nu mai puțin de 3.766 de motocicliști din toată România au luat parte sâmbătă 15 iunie la Pitești la cea mai mare paradă moto din lume, ce a doborât precedentul record, stabilit acum aproape cinci ani în Statele Unite ale Americii.
image
Imagini greu de privit filmate pe o șosea din Marea Britanie. Un polițist lovește intenționat cu mașina un vițel scăpat pe străzi: „Ce fel de monstru...?” VIDEO
Momente îngrozitoare petrecute pe o stradă din Marea Britanie, acolo unde un echipaj de poliție a lovit un vițel scăpat liber. Bietul animal a fost lovit de două ori cu autospeciala, iar martorii au catalogat intervenția drept una brutală, potrivit Daily Mail.
image
Românii, cei mai puțin educați cetățeni ai Europei. O nouă statistică arată că tinerii noștri nu aleg să continue studiile după liceu
Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind, în general, cele mai educate.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.