Ivan și Ania, Jim și Sally în mijlocul furtunii

Publicat în Dilema Veche nr. 935 din 10 – 16 martie 2022
Ivan și Ania, Jim și Sally în mijlocul furtunii jpeg

Multe premiere istorice se desfășoară în această perioadă. Din nefericire. Cînd vezi cum istoria se întoarce sau, poate mai corect, este dată înapoi, apar întrebările. Sau așa ar fi bine.

Istoria ne învață că războaiele încep cînd guvernele cred că prețul agresiunii este mic, zicea președintele american Ronald Reagan într-un discurs radiotelevizat din ianuarie 1984. Așa o fi. Liderul de la Casa Albă mai făcea o remarcă sugestivă care merită redată (traducere preluată din John Lewis Gaddis, Războiul Rece):

Imaginați-vă, pentru o clipă, că un Ivan și o Ania s-ar trezi la un moment dat, să spunem, într-o sală de așteptare sau într-un adăpost în mijlocul furtunii, cu un Jim și o Sally alături, și că n-ar exista nici o barieră de limbă care să-i împiedice să se cunoască. În momentul acela, ar începe oare să discute divergențele existente între guvernele țărilor din care fac parte? Sau ar începe mai degrabă să vorbească despre copii și meseriile cu care își cîștigă existența?... Poate ar hotărî chiar să ia masa împreună curînd. Mai presus de orice, ar demonstra încă o dată că oamenii obișnuiți nu provoacă războaie.

Comparația președintelui american a primit un răspuns ironic în ziarul sovietic Pravda, care a satirizat scenariul cu cele două cupluri, american și rus. Chiar și așa, istoria a continuat încurajator printr-un concurs amplu de circumstanțe și, mai ales, prin acțiunea unor lideri potriviți, inspirați și pregătiți care au creat o înlănțuire de evenimente ce a condus la un rezultat pozitiv în ceea ce privește confruntarea numită Războiul Rece. Forța democratică a învins, URSS a încetat să mai existe.

Dacă victoria din anii ’90 a fost doar una de etapă a devenit o temă discutabilă printre istorici și analiști. Indiscutabil a rămas o dilemă, cea a repoziționării statelor pe scena internațională. S-au făcut progrese majore și pacea a prevalat; umbra confruntării, însă, nu s-a estompat complet, ci a căpătat forma unor noi conflicte. Înghețate, unele. Și departe de a se topi, după cum o arată faptele recente.

What’s next? Putem ști? Niet.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Florentin Petre
Rivalitatea Steaua - Dinamo, stinsă de o prietenie. Doi fotbaliști de națională au pierdut un apartament
Florentin Petre (49 de ani) și Bănel Nicoliță (40 de ani) și-au expus prietenia pe rețelele de socializare.
Ingrijitoare condamnată dupa ce a furat averea unui batran Foto Intratest jpg
Un incendiu devastator a avut loc la un azil de bătrâni din China, în urma căruia au murit 20 de persoane
Un incendiu a avut loc la un azil de bătrâni din nordul Chinei marți, 8 aprilie, provocând 20 de decese, potrivit presei de stat.
image png
Evoluția opiniei publice din Georgia și Ucraina privind Rusia în contextul războiului ruso-ucrainean (analiza sondajelor de opinie)
Scopul acestei lucrări este de a analiza opinia publică a cetățenilor din Georgia și Ucraina față de Federația Rusă, pornind de la faptul că cele două state au în comun mai multe elemente.
dus pexels jpg
Ce se întâmplă dacă nu îți speli părul timp de 7 zile? Asta nu vor să vă spună frizerii!
A nu-ți spăla părul timp de o săptămână: o alegere conștientă, o întâmplare accidentală sau un experiment asumat?
Romani flag webp
O nouă eră pentru romii din Uniunea Europeană: Bruxelles găzduiește prima Agenție Europeană pentru Romi
8 aprilie – Ziua Internațională a Romilor devine, în 2025, un moment istoric: la Bruxelles s-a înființat prima Agenție Europeană pentru Romi, un pas fără precedent în istoria Uniunii Europene.
Conflict SUA-China FOTO Shutterstock
China îndeamnă SUA să oprească „şantajul” şi „jefuirea” Panama. Beijingul declară că „nu a interferat vreodată în afacerile legate de canal”
Ambasada Chinei a publicat o declaraţie prin care îndeamnă SUA să oprească „şantajul” şi „jefuirea” Panama, asta după ce Pete Hegseth, șeful Pentagonului, a asigurat că administraţia Donald Trump „nu va permite” Chinei „să pună în pericol” funcţionarea canalului interoceanic.
santo domingo s a prabusit acoperisul la un club foto X jpeg
Cel puțin 79 de persoane au decedat și peste 160 au fost rănite în urma prăbușirii acoperișului unui club din Santo Domingo
Cel puţin 79 de persoane au murit şi peste 160 au fost rănite după ce acoperişul unui club de noapte s-a prăbuşit în Santo Domingo, în noaptea de luni spre marţi, potrivit unui bilanţ al serviciilor de salvare.
dragusinfrate jpg
Pagube pe bandă rulantă pentru familia Drăgușin. Fratele lui Radu, abandonat în bucătărie
Familia Drăgușin are afaceri în mai multe domenii: imobiliare și industria alimentară.
capsuni freepik jpg
Ce trebuie să faceți pentru a împiedica căpșunile să putrezească după 2 zile. Un truc genial care le păstrează proaspete până la 3 săptămâni
Căpșunile sunt printre cele mai îndrăgite fructe ale verii. Roșii, zemoase, dulci și cu o aromă irezistibilă, par perfecte pentru gustări rapide, deserturi sau smoothie-uri.