Istorie și literatură. Ernest Hemingway pe front

Publicat în Dilema Veche nr. 1004 din 6 – 12 iulie 2023
image

De obicei, orice poveste bună are la origine o istorie. Cum, de altfel, și orice istorie are o poveste.

Depinde din ce direcție privești. De preferat, din ambele.

În 1918, Ernest Hemingway avea 18 ani. Și ajunsese în Italia. Mai degrabă pentru istorie decît pentru poveste. Era voluntar în cadrul Crucii Roșii și fusese trimis pe front, la început în Milano, apoi în altă localitate din apropiere, undeva la poalele Munților Dolomiți, de unde s-a mutat ulterior în zona Veneto. Unele surse susțin că Hemingway era șofer pe ambulanță, dar dovezi concrete în acest sens nu există. Cert este că avea pe lista de îndatoriri să se ocupe de furnizarea unor produse soldaților: cafea, ciocolată și țigări. Aproape artistic. Ca și mijlocul de transport preferat de Ernest Hemingway, bicicleta.

La polul opus, viitorul romancier avea la dispoziție spectacolul lunetiștilor în acțiune sau al proiectilelor care explodau mai ales noaptea. Într-o noapte, din spectator a devenit personaj al spectacolului, cînd un obuz austriac a explodat la mică distanță de el. Prea mică. A căzut la pămînt, inconștient și cu vreo două sute de cioburi mici pătrunse în carne.

Drept urmare, și-a petrecut aproape tot restul zilelor pînă la finalul războiului în spitalul Crucii Roșii americane din Milano. Iar acolo, unde te aștepți mai puțin (sau nu), s-a născut și o istorie care l-a inspirat pe Ernest Hemingway să scrie unul dintre cele mai apreciate romane ale sale, Adio, arme. Acesta relatează povestea de dragoste din timpul Marelui Război, de pe frontul italian, a unui tînăr american, șofer de ambulanță, și a unei tinere britanice, asistentă medicală.

Nu este poate de mirare așadar ce scria Hemingway în scrisoarea pe care a trimis-o acasă după incidentul de pe front: „Totul este bine și mă simt foarte confortabil, unul dintre cei mai buni chirurgi din Milano are grijă de rănile mele”.

Restul este istorie.

Sau/și poveste.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Radu Burnete FOTO Facebook
Radu Burnete devine consilierul lui Nicușor Dan pe probleme economice și sociale. Când își începe mandatul
Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, a acceptat propunerea lui Nicușor Dan de a fi consilierul său prezidențial pentru probleme economice și sociale. Decretul de numire a fost publicat joi, 29 mai, și intră în vigoare la 1 iulie.
vas de croaziera, foto shutterstock jpg
O femeie locuiește gratis pe vase de croazieră de un deceniu: „Beau ceai, stau la soare”. Se relaxează și câștigă lunar o sumă considerabilă
Să ajungi în destinații de top și să te bucuri de privilegiile unei croaziere pe bani puțini poate fi visul multora. Dar ce ai spune dacă ai afla că o femeie face toate acestea gratis? Și nu doar atât, ea câștigă zeci de mii de dolari lunar. Află-i povestea!
Marian Godină FOTO Facebook
Godină explică de ce susține decizia CCR. „V-ar conveni să vă faceți publice veniturile, conturile, mașina, casa?”
Celebrul polițist Marian Godină face notă discordantă cu valul de reacții care critică decizia CCR de joi - prin care declarațiile de avere nu vor mai fi publice- și consideră că cei mai mulți s-au revoltat gândindu-se la demnitari, nu la toți functionarii publici.
cartagena spania foto x
O țară din Europa caută 10.000 de voluntari pentru un studiu inedit. Ce băutură vor trebui să consume zilnic, timp de 4 ani
Spania se pregătește să testeze efectele consumului moderat de vin asupra sănătății, dorind să afle dacă un pahar de vin pe zi poate avea beneficii. Aceasta este întrebarea principală a unui studiu fără precedent inițiat de Universitatea din Navarra. Studiul va implica 10.000 de voluntari, cu vârste
Donald Trump FOTO Profimedia
Cum a agravat Donald Trump situația din Ucraina
Participarea lui Donald Trump la încercările de mediere a conflictului din Ucraina nu doar că s-a dovedit ineficientă, ci a contribuit, în opinia unora dintre analiștii occidentali, la agravarea situației de pe front.
spp jpg
Ofițerul SPP care face furori în online are și o baladă: „Tu, Luceafăr cu butoni / Semizeu picat din stele”
Ofițerul SPP care îl însoțește pe Nicușor Dan și care face furori pe rețelele sociale de câteva zile are și o baladă, în care sunt câteva dintre enumerat atuu-urile fizice ale tânărului „cu gamba lungă„ și suspinele pe care le-a provocat în „ginta femeiască”.
mihai fifor jpeg
Deputatul PSD Mihai Fifor, despre decizia CCR: „Cineva se joacă, insistent, cu focul pe lângă butelie”
Deputatul PSD Mihai Fifor critică dur hotărârea Curții Constituționale prin care declarațiile de avere nu vor mai fi publice, avertizând că această măsură riscă să submineze încrederea în instituțiile statului și să afecteze transparența funcțiilor publice.
image png
Acţiunile Romgaz au urcat joi la un maxim istoric. La cât a ajuns principalul indice al pieței de capital din România (BET)
Acţiunile Romgaz (SNG), cel mai mare producător de gaze din România controlat de stat, au ajuns joi la un maxim istoric după o apreciere de 2,9%.
aeroport bucuresti sud1 png
Cum va arăta noul aeroport din Capitală? Proiectul este estimat la o valoare uriașă
Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a vorbit pe larg despre motivele pentru care un nou aeroport urmează să fie construit în sudul Capitalei. Proiectul ar fi estimat la aproximativ un miliard de euro și deja se caută investitori.