Istorie din bucătărie

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
image

Cît de relevant este sau nu că în meniul restaurantului din locul unde s-a desfășurat recentul summit NATO de la Madrid (28-30 iunie a.c.) se găsea și salată rusească este destul de puțin important. Istoria acestui fel de mîncare însă-i interesantă. Și mai apropiată cumva de mesele noastre decît, poate, credem.

În anul 1860, Lucien Olivier, proprietarul și bucătarul restaurantului Hermitage din centrul Moscovei, a inventat o rețetă. Originile sale franco-belgiene l-au determinat, cum era firesc, să se inspire din gastronomia franceză. Așa a luat naștere ceea ce în final a ajuns să poarte denumirea salată Olivier. Zic în final, pentru că inițial bucătarul nu a intenționat să creeze o salată, ci un fel principal de mîncare. Domnul Olivier și-a compus astfel opera: carne de vînat, alături de limbă de vițel, langustă sau homar, toate fierte, așezate pe farfurie și stropite cu un sos de maioneză specific regiunii Provence din Franța. Cîteodată folosea și piept de rață afumat. În mijlocul farfuriei, pe post de decor, a pus cartofi fierți și castraveți murați tăiați, alături de felii de ou fiert tare. Pe lîngă acestea, preparatul bucătarului de la Hermitage mai conținea și caviar – doar restaurantul era unul de elită (rusească). Numai că elita pare că nu a interpretat opera gastronomica a lui Lucien Olivier chiar în stilul în care acesta își dorea. Cei mai mulți dintre clienți amestecau cu lingura tot ce conținea farfuria și apoi mîncau. Dezastru pentru bucătarul Olivier! Dar acesta s-a adaptat, precum liderii NATO situației actuale de securitate din lume. A luat lucrurile ca atare și a amestecat el înainte de servire toate ingredientele, cu maioneză din abundență, oferind clientului ce își dorea, salata Olivier. Preparatul a fost un succes, iar rețeta sosului de maioneză a rămas secretă, chiar dacă a fost supusă și unor tentative de furt. Pe la sfîrșitul secolului, un fost angajat al lui Lucien Olivier a început să vîndă un preparat foarte asemănător cu salata inventată de șeful său.

În 1905, restaurantul Hermitage s-a închis, iar de atunci tot felul de rețete de salată rusească au fost publicate, gătite, reinterpretate și răspîndite în întreaga lume, sub diverse denumiri. În Rusia a devenit un preparat specific mesei din noaptea de Anul Nou. Perioada de după 1917 a scos caviarul, homarul sau rața din salată pentru a-i face loc mai modestului piept de pui sau, în unele cazuri, cărnii de vită. Există și meniuri, ca acela spaniol, unde salata rusească conține doar legume și maioneză. Și există și meniuri, ca acela românesc, cu salată de bœuf. Pentru că în istorie, pînă la urmă, cu răbdare, toate se leagă. Ca maioneză bine făcută.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

keith kellogg/FOTO:X
Zelenski: Voi merge pe front cu trimisul special al președintelui Trump
În timpul unei conferințe de presă, pe fondul discuțiilor dintre delegațiile americană și rusă, Volodimir Zelenski a declarat că nimeni în Ucraina nu îl crede pe Putin și că reprezentantul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, care a sosit miercuri la Kiev, „va primi garanții clare de
shutterstock 2585613575 jpg
Putin nu e interesat în mod real de un acord de pace, potrivit serviciilor de informații
Președintele rus Vladimir Putin nu a renunțat la ambiția de a controla toată Ucraina și acceptă pe moment negocierile de pace demarate oficial de SUA în Arabia Saudită doar pentru a studia oferta, au declarat oficiali din serviciile occidentale de informații și congresmeni americani.
AQMdezBzjmp9BGxRLtbyRrSI0Cx1Nxktx4BsD7YoPsJFDUqp7ktX7F8zs6iIqbBkc Qnt2E99HIRx1KwS34 kWEy mp4 thumbnail png
Cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești. Jamila Cuisine: Sunt pufosi, aromati, plini de nucă, miere și incredibil de gustosi
Se apropie sarbatoarea celor 40 de Mucenici, iar rețeta de mucenici moldovenești este minunată. Se face ușor, iar aluatul este pufos si gustos. Unsi bine cu miere si presarati cu nucă, muncenicii sunt un deliciu greu de refuzat, susține Jamila, unul dintre cei mai cunoscuţi vloggeri culinari.
PAOK FCSB (Sportpictures) jpg
Cum daci diferenta dintre gripa A si gripa B  Sursa foto shutterstock 2470397693 jpg
A fost confirmat al cincilea caz de deces din cauza gripei AH1 în Olt. DSP anunță „o ușoară tendință de creștere” a numărului de infectări
O femeie de 79 de ani a murit din cauza infecției cu AH1, acesta fiind al cincilea deces înregistrat în județul Olt în acest sezon rece.
Vizita premierului maghiar, Viktor Orban, la sediul guvernului României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Viktor Orban cere să fie interzise în Ungaria ONG-urile şi mass-media finanţate de SUA în timpul administraţiei Biden
Premierul conservator ungar Viktor Orban a cerut adoptarea unor legi mai severe care să permită interzicerea acelor mass-media şi ONG-uri care au beneficiat de ajutor financiar american în timpul administraţiei preşedintelui Joe Biden, scrie miercuri presa locală citată de agenţiile EFE şi MTI.
accident feroviar isu OLT4 jpeg
Circulația feroviară rămâne întreruptă în zona accidentului grav din Olt. „Va fi o acțiune amplă, pe un interval de minimum 48 h”
Două vagoane dintr-un tren de marfă au deraiat, acroșând locomotiva unui alt tren de marfă. Se așteaptă finalizarea cercetărilor pentru a se putea interveni.
boghis jpg
O perlă balneo-climaterică din România se vinde cu 3 milioane de euro. Elena Udrea a investit aici
Stațiunea balneo-climaterică Băile Boghiș din județul Sălaj a fost scoasă la vânzare, după ce firma care administra complexul, Băi Boghiș SRL, a intrat în faliment. Următoarea licitație este stabilită pentru data de 21 februarie
Gabriel Andronache   lider de grup al PNL FOTO Facebook Grup PNL jpg
„Azi în Camera Deputaților s-au separat apele”. Liderul deputaților PNL îi acuză pe suveraniști că sunt „cu rușii”
Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a declarat, miercuri, că la Camera Deputaților „s-au separat apele”. Acesta a menționat că formațiunile politice PNL, PSD, USR, UDMR, Minorități „cu NATO, Europa și americanii”, în timp ce AUR, S.O.S., POT sunt „cu rușii”.