Istoria în turneu

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
Regele Mihai cu Lord și Lady Somers pe terasa Castelului Eastnor
Regele Mihai cu Lord și Lady Somers pe terasa Castelului Eastnor

În Turneul Național de Educație Istorică.

Ideea mă duce cu gîndul la un scenariu în care istoria se plimbă printr-un turneu în România și lasă în urma ei cîte o pagină, două, trei, transpuse în imagini. De fapt, cred că filmul documentar istoric bine realizat este printre cele mai utile și frumoase forme de a transmite informația istorică către public.

În acest caz este vorba despre un turneu inițiat în luna apriilie a.c. de producătorii de film John M. Florescu și Dan Drăghicescu, care își propune să continue și în 2023 și care promovează filmele realizate de echipa Chainsaw Film Productions, Maria, Inima României (2018) și Regele Mihai: Drumul către casă (2022). L-am întrebat pe fondatorul Chainsaw și producătorul executiv al celor două documentare, John M. Florescu, de ce crede că este important filmul istoric pentru public. Domnul Florescu mi-a mărturisit că i-au atras atenția cuvintele lui Goethe care spunea că cel mai bun lucru pe care îl luăm de la istorie este entuziasmul pe care aceasta îl stîrnește. Am văzut asta cu ochii mei, a continuat John Florescu, în timpul celorlalte două turnee pe care le-am susținut în 70 de localități. Francezii, de exemplu, își înțeleg istoria, vorbesc cu mîndrie despre ea și se cunosc pe ei înșiși. Dar adevărul este că, în prezent, oamenii simt că nu mai au eroi, nu doar în România, ci și în restul Europei. Nu mai găsesc eroi, așa că sînt înclinați să îi caute în propriul trecut, adaugă producătorul. Îți dă de gîndit.

image

În plus, o producție video vine mereu la pachet cu atuurile ei. Mă bucur că acest lucru este confirmat de Dan Drăghicescu, producător asociat Chainsaw: Arhivele aduse la viață prin documentare și mai ales prin colorizare detaliată și documentată istoric în postproducție trezesc un interes aparte, ajung chiar să fie viralizate în social media mai ales de tineri și studenți.

Există și cifre care confirmă interesul publicului către această zonă, mai exact cifrele de audiență ridicate pe care cele două documentare menționate mai sus le-au înregistrat la difuzarea lor pe canalul History (partener al turneului și co-producător al filmului Regele Mihai: Drumul către casă). Izabella Wiley, directorul general al A+E Networks, companie din care face parte canalul History, a expus un crez care mi-a atras atenția și mi-a plăcut totodată: Credem cu adevărat că istoria este vie.

Exact, istoria este vie. Și continuă.

Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Sursă fotografii: Castel Eastnor 1937 / Dan Drăghicescu, producător asociat Chainsaw Film Productions

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Câți bani au românii, în medie, la Pilonul II. Randamentul din cei 16 ani este de 7,8%
Fondurile strânse la Pilonul II de pensii private obligatorii au atins un nou nivel record, de 135 miliarde de lei, cu un randament anual mediu de 7,8%, potrivit datelor APAPR.
image
Momente emoţionante la tribunal: un bărbat înjunghiat de fiica vitregă a cerut clemenţă pentru ea. Ce au decis judecătorii
Un bărbat înjunghiat de fiica vitregă a cerut clemenţă pentru tânăra de 16 ani în instanţă, susţinând că e la fel vinovat pentru incident. Băut fiind, s-a certat cu soţia sa, adolescenta a intervenit, iar el a lovit-o, a spus bărbatul, adăugând că a iertat-o şi că nu vrea să o vadă în închisoare.
image
Scuza folosită de bărbați din toate țările ca să fugă de treburile casnice. Psiholog: „Femeia încă plătește tributul pentru a fi independentă și de succes”
Un studiu internațional a scos la iveală scuza generală a bărbaților ca să fugă de treburile casnice. România, Italia și Grecia sunt țările europene în care tot ceea ce ține de casă și de copii este o „treabă strict a femeilor“.

HIstoria.ro

image
Republica Dominicană, locul de unde a început „Lumea Nouă”
Cristofor Columb și-a lăsat fratele, Bartolomeu, în mijlocul unui Eden, cucerit de perfecțiunea naturală a insulei. Legenda spune că osemintele „părintelui Americii” încă odihnesc în pământul pe care l-a iubit.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.
image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.