Ispre şi dinadins

Publicat în Dilema Veche nr. 631 din 24-30 martie 2016
„Cu bule“ jpeg

Dicţionarele noastre actuale condamnă – în mod exagerat, aş zice – o formă încă vie, rezistentă în stilul colocvial. Adverbul expre (cu accent pe silaba finală) este indicat în DEX doar ca variantă pentru expres (cu indicaţia derutantă „adjectiv“) şi lipseşte cu totul din Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic (DOOM), ceea ce echivalează cu o condamnare definitivă din perspectiva normei actuale. De altfel, forma era deja etichetată negativ în dicţionarul lui Scriban, din 1939: „Mulți zic expré adv. (fr. exprès) cu înț[elesul] de «special, într-adins», ceea ce trebuie să se evite“. Într-adevăr, în scrisul standard forma a fost evitată şi pare astăzi, tocmai din acest motiv, destul de neobişnuită; în oralitatea familiară a rezistat însă foarte bine. Atestările sale actuale, din Internet, din „conversaţii scrise“, intervenţii spontane, care amestecă registrele, sînt destul de numeroase, mai ales în combinaţie cu verbele a face şi a zice: „Totul parcă este făcut expre ca să-i depărteze pe alegători“ (comentariu, gandul.info); „Bună, deci mi am făcut cont expre pentru a întreba dacă ştie cineva o melodie“ (tpu.ro); „mi-a zis expre’ să nu îmi fac probleme“ (masini.ro). Cum se observă din ultimul exemplu, autorii textelor încearcă uneori să marcheze grafic accentuarea cuvîntului.

De fapt, expre este diferenţiat stilistic de echivalentele sale; pentru sensul „special, intenţionat, deliberat, anume, dinadins“ registrul colocvial poate recurge la forma adverbială expre, în vreme ce limbajul standard preferă construcţia cu adjectiv: în mod expres. Desigur, adverbul apare adesea, în texte redactate sau transcrise mai atent, şi în forma recomandată de normă: „de cîte ori legiuitorul constituţional a vrut să facă rabat de la un principiu a făcut o expres în text“ (amosnews.ro); „«N-am făcut-o expres, s-a întîmplat să nu pierd nici un set!», a declarat Ilie Năstase, în direct“ (digisport.ro).

Adverbul şi adjectivul expre(s) este un împrumut din franceză (fr. exprès), din care s-a preluat fie forma scrisă, cu excepţia accentului grav, fie pronunţarea (expré, cu rostire accentuată a finalei). Preluarea pronunţării nu este un lucru neobişnuit; dimpotrivă, multe franţuzisme (ca abajur, şosea, apropo etc.) au fost adaptate limbii române pe această cale. În cazul dat, transcrierea pronunţării avea avantajul de a diferenţia două posibile omonime, tratate separat în dicţionare: expres „în mod deliberat, intenţionat“ – şi expres „(tren) cu viteză mare“. Ambele cuvinte provin din franceză, primul din forma exprès (preluat din latină, unde expressus însemna „pus în relief, exprimat clar“), celălalt din express. Cuvîntul din urmă este de fapt reîntors în franceză, în epoca modernă, după ce trecuse în engleză, unde i s-au modificat în timp sensurile.

Dacă expre este suficient de apropiat de sursa sa franceză pentru a fi acceptat sau măcar tolerat de normele academice, unele dintre variantele sale populare sînt în mod evident deformări fonetice, devenite embleme ale limbajului incult. În Glosarul regional Argeş al lui D. Udrescu, din 1967, era înregistrată expresia ispre şi dădănadins, o tautologie glumeaţă care asociază împrumutul lexical modern (deformat) cu termenul popular (în pronunţie regională); citatul care ilustrează expresia provine dintr-o comunicare orală: „Asta, ştiu eu, mi-a făcut-o el ispre şi dădănadins; dar lasă, nu-i nimic“. Forma ispre provine din închiderea populară a vocalei e la i şi din simplificarea grupului consonantic cs; dădănadins este, desigur, sintagma de dinadins, în pronunţie muntenească.

Variantele populare ale cuvîntului expre(s) n-au dispărut: de curînd, pe un site accesibil, cineva punea o întrebare semnificativă şi, după toate aparenţele, izvorîtă dintr-o sinceră dorinţă de cunoaştere: „Cum se spune corect: a făcut-o espre / a făcut-o ispre?“ (tpu.ro). Atestările actuale ale formei ispre sînt surprinzător de multe: „era făcut ispre pentru gaming (clubptc.net); „Ori nu şi-a dat seama, ori a făcut-o ispre“ (wowbiz.ro); „Poza ai făcut-o ispre sau din greșală, recunoaște?“ (cetin.ro); „contul l-am facut ispre ca să scriu aici“ (pescuitmania.ro) etc. Nu prea cred că e vorba doar de folosiri glumeţe, care să îşi propună parodierea rostirii populare.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
Andreea Bălan, declarații neașteptate despre nunta cu Victor Cornea: „Este hotărârea lui, decizia lui și va fi cum vrea el”
Andreea Bălan traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, de mai bine de un an de zile. Recent, jucătorul de tenis a cerut-o în căsătorie în timpul zborului către Laponia. După acest eveniment important pentru ei și cei dragi, urmează întrebarea: pe când nunta?
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.
Politie Serbia FOTO Shutterstock jpg
Autorul masacrului de anul trecut de lângă Belgrad, condamnat la 20 de ani de închisoare
Un tribunal sârb l-a condamnat, joi, la 20 de ani de închisoare pe autorul masacrului din mai anul trecut de lângă Belgrad, soldat cu nouă victime cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (7) jpg
Un apel la 112 a anunțat că gruparea lui Horațiu Potra a plecat înarmată spre București: „Vin înarmați, vor să facă prăpăd”. Legătura cu Georgescu
Pe 4 decembrie 2024, cu două zile înainte de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, Horațiu Potra a fost sunat de liderul grupării infracționale „Ciurarii”, care i-a comunicat că „mâna dreaptă” a unui candidat ar dori să poarte o discuție cu el.
Andrei Bănuță este un artist foarte muncitor și ambițios la cei 25 de ani ai săi
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
Podul superb din România care a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial. E considerat o capodoperă a ingineriei
Podul de la Cernavodă, inaugurat în 1895 și considerat o capodoperă a ingineriei vremii, a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial.
Fabrica de ciment din Azuga, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Transformarea geografică a României Mari în timpul Marii Crize Economice
România Mare s-a format în anul 1918 și a început un proces de dezvoltare care se intensifica de la an la an în urma acțiunilor inițiate de persoanele particulare sau de către autorități.
soldati russia jpg
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Rusia a început o evacuare pe scară largă a trupelor și echipamentelor sale militare din Siria. Retragerea trupelor este însoțită de tradiționala beție a soldaților, dar și de jafuri.