Ionel Brătianu la masă cu Bismarck

Publicat în Dilema Veche nr. 778 din 17-23 ianuarie 2019
Ionel Brătianu la masă cu Bismarck jpeg

Pe 18 ianuarie 1919, prim-ministrul Ion I.C. Brătianu ajungea la Conferința de Pace de la Paris. Propun să amintim de un alt drum al lui Ionel Brătianu spre Paris. E mai puțin cunoscut. Și, mai ales, apare și cancelarul Otto von Bismarck pe drum. De fapt, la masă.

Este vorba despre plecarea lui Ionel Brătianu la studii în capitala franceză.

În vara anului 1883, tatăl său, Ion C. Brătianu, a decis ca fiul să-și continue studiile la Paris, mai exact la prestigiosul internat Sainte Barbe. Lui Ionel nu i-a picat prea ușor să se despartă de cămin și de familie, dar, oricum, vă închipuiți, nu prea avea de ales.

Tătăl și fiul au pornit, așadar, spre Franța, iar în drumul spre destinație s-au oprit în localitatea Gastein, unde Ion C. Brătianu, șeful guvernului român de atunci, trebuia să se întîlnească cu liderul Imperiului German, cancelarul Bismarck. Acesta din urmă l-a invitat doar pe prim-ministrul român la prînz, neștiind că acesta era însoțit și de fiul său. De îndată ce a aflat, a extins invitația și către Ionel. Și iată-l pe viitorul lider al României (care avea atunci doar 19 ani) luînd masa de prînz alături de istoricul Bismarck. Nu erau decît patru comeseni, cei doi Brătieni, cancelarul și soția acestuia. Fiecare avea cîte o potîrniche la cuptor pe farfuria din față. Friptura de pasăre făcea parte din meniul tipic german, nu tocmai îmbelșugat, completat doar de o supă și de un desert modest. Știm aceste detalii dintr-o lungă scrisoare pe care Ionel Brătianu i-a trimis-o mamei sale, relatîndu-i întîlnirea cu faimosul cancelar.

La plecare, doamna Bismarck a luat un sfeșnic de pe masă și le-a luminat calea musafirilor (de unde putem deduce că vizita s-a prelungit pînă spre seară), iar domnul Bismarck l-a ajutat pe Ion C. Brătianu să se îmbrace, ținîndu-i paltonul.

Cei doi călători români au mai făcut o oprire înainte de Paris, la Aix-les-Bains, unde premierul României era trimis de medici la tratament, la băi. În localitatea din sud-estul Franței se aflau și Vasile Alecsandri și Ion Ghica. Evident, cei patru s-au întîlnit ori de cîte ori au avut ocazia. A urmat Parisul, în cele din urmă, unde Ionel Brătianu a ajuns condus de domnul Carada.

Peste niște ani, 36 la număr, istoria vizitei la Paris avea să fie diferită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

trump elon musk gettyimages jpg
DOGE dezvoltă un software pentru concedieri masive în administrația SUA: „Instrumentul va permite agențiilor să elimine un număr uriaș de angajați”
Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), coordonat de miliardarul Elon Musk, lucrează la dezvoltarea unui software menit să accelereze concedierile din aparatul federal american.
golful mexic golful americii foto x
Mexicul a dat în judecată Google, care a redenumit Golful Mexic în „Golful Americii” pe Maps: „Plângerea a fost depusă”
Mexic a dat în judecată Google, acuzând gigantul tehnologic că a modificat denumirea Golfului Mexic în „Golful Americii” pe aplicația Google Maps, în versiunea destinată utilizatorilor din Statele Unite.
Emil Hurezeanu la Liov, 2025, foto MAE jpg
Emil Hurezeanu susţine adoptarea celui de-al 17-lea pachet de ajutor pentru Ucraina, la reuniunea miniştrilor de externe de la Liov
La reuniunea miniştrilor de externe de la Liov, Emil Hurezeanu a declarat că susţine adoptarea celui de-al 17-lea pachet de ajutor pentru Ucraina, în condiţiile în care este evident că Rusia nu doreşte pacea.
Nicușor Dan Inquam Photos/ Flaviu Buboi
Planul economic al lui Nicuşor Dan: „Trebuie să recâștigăm încrederea piețelor financiare, a pieței private"
Nicușor Dan consideră că deficitul bugetar uriaş al României ar putea fi gestionat pe modelul aplicat de el la Primăria Bucureşti, pe care a preluat-o cu o datorie de 3 miliarde de lei.
435 defilare mai muncitoresc jpeg
General rus: „Armata Roșie niciodată n-a râvnit teritorii străine, iar în acest războiu a fost o armată eliberatoare a popoarelor asuprite de hitlerism și fascism“
La câteva zile după ce s-a sfârșit războiul în Europa, lumea visa la vremurile tihnite și fericite din perioada interbelică și învăța să trăiască din nou. Generalul Ivan Zaharovici Susaikov a spus că rușii n-au râvnit niciodată la teritorii străine.
Vernisajul expoziției „Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată”
Vernisajul expoziției „Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată”
Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată”, eveniment care va avea loc pe data de 16 mai 2025, ora 17.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2).
horoscop martie  iunie logo webp
Horoscop sâmbătă, 10 mai. În viața unor nativi revin persoane din trecut, altă zodie își îndeplinește dorințele de moment
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru sâmbătă, 10 mai.
Alegeri prezidentiale 4 mai - cabina de vot FOTO EPA-EFE
Până când România va mai fi polarizată din cauza urii și a propagandiștilor politici. Concluzia unui politolog
Politologul Paul Dragoș Algică, profesor la Universitatea București, a remarcat polarizarea României și propaganda politică feroce a susținătorilor celor doi candidați rămași în cursa pentru Cotroceni.
„100 de ani de Art Deco – Între Paris și București”, conferință la Palatul Suțu
„100 de ani de Art Deco – Între Paris și București”, conferință la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului București invită publicul la Conferința de Joi, care va avea loc pe data de 15 mai 2025, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2), cu tema „100 de ani de Art Deco – Între Paris și București”.