Învățăturile lui Indiana Jones către generația X, Y, Z

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

…și-atunci aveți a mă ierta dacă am pierdut socoteala noilor generații, care par a se înmulți mai repede decît iepurii atunci cînd vine vorba de literele-etichetă. Altminteri, nu. În treacăt fie spus, e relevantă obsesia asta recentă pentru literele-etichetă și acronime din ce în ce mai sofisticate, pînă își pierd înțelesul – de la LGBTQIA2S+ la ROFL (vă provoc să le descifrați), într-o lume în care vocabularul se chircește pe zi ce trece mai abitir decît pielea de sagri din romanul lui Balzac – dar ăsta ar fi un alt subiect de discuție. Revenind, puțin contează ce litere poartă tinerii cu vîrstele cuprinse între 20 și 35 de ani. Ceea ce ne interesează acum e faptul că statistică după statistică indică același fenomen, din România pînă-n Statele Unite: aceste generații (?) amînă, în proporție tot mai mare de la an la an, căsătoria și făcutul copiilor. Motivele invocate? Consolidarea „parcursului profesional”, nesiguranța zilei de mîine, mai nou și războiul din Ucraina, dar nu în ultimul rînd chiar… încălzirea globală!

Ce mai tura-vura, după cum se intitula și un odinioară faimos album al caricaturistului Mihai Stănescu, „Acum nu e momentul!”. E relevant faptul că albumul cu pricina, apărut în ianuarie 1990, fusese respins de cenzura comunistă. „Șopîrla”, cum i se spunea pe-atunci, era vizibilă de la o poștă. Pe de o parte, era scuza preferată de aparatul de partid și de stat, formal încurajantă cu orice critică constructivă: „Așa e, tovarășe, dar acum nu e momentul!”. Aparent doar paradoxal, pe de altă parte, era totodată și scuza adesea invocată de către generația părinților noștri, atunci cînd generația mai tînără (fără literă, pe-atunci) sugera o cît de mică rezistență în fața avalanșei de minciuni. Am crescut sub refrenul „acum nu e momentul”, am trăit căderea comunismului, explozia Internetului, apariția e-mail-urilor, vremea cînd pagerele și faxurile erau ultimul răcnet al tehnologiei (le mai știe cineva?), telefonul mobil și GPS-ul la purtător ș.a.m.d. – și toate astea doar pentru a asista la reciclarea refrenului, „acum într-o nouă prezentare”?

Departe de mine gîndul de-a o face pe atotștiutorul și de-a le spune tinerilor cum să-și trăiască viețile. Dacă nu vor să se căsătorească sau să aibă copii, e treaba lor. Nu sînt dați în seama mea, vorba unui prieten. Dar dacă, chipurile, ar vrea, după cum susțin în sondaje, i-aș ruga să nu invoce motive la care te pufnește rîsul. Cariera? Serios? Nesiguranța zilei de mîine? A se slăbi! Războiul din Ucraina? Pe bune? Încălzirea globală? Mă leși? (Cum zicea o amică, în loc de „Mă lași?”.) Haideți să nu ne mințim, că ne jignim singuri inteligența. Oamenii s-au căsătorit și-au avut copii în vreme de ciumă și de războaie mondiale, sub comunism și sub nazism, cînd supraviețuirea pînă a doua zi, nu pînă peste zece ani, stătea sub semnul întrebării fără nici o metaforă. Acum, tinerii români trăiesc, după toate măsurătorile și după toți parametrii, mai bine decît au trăit toate generațiile (fără literă) de dinaintea lor, dar au început să se ascundă după de mult prăfuitul „acum nu e momentul”. 

Cred c-a sosit timpul să le împărtășim un secret: niciodată, dar niciodată, nu e momentul nici să te căsătorești, nici să faci copii! După cum niciodată, dar niciodată, nu e momentul nici să te naști și nici să mori – la scara înțelegerii omenești, de bună seamă. Restul, vorba prietenului mai sus pomenit, nu e dat în seama noastră. La scara înțelegerii noastre, întotdeauna, dar întotdeauna, se va găsi încă un examen de trecut, o calificare de luat, un ban în plus de făcut. Întotdeauna, dar întotdeauna, se vor găsi atît o oportunitate, cît și o scuză pentru amînarea sine die, mai cu seamă că-n ziua de astăzi nici căsătoria și nici copiii nu mai au vreo utilitate economică, ci dimpotrivă. La scara înțelegerii noastre, atît căsătoria, cît și copiii au devenit mai degrabă pietre de moară agățate de gît și bani aruncați pe fereastră. Ca și filosofia, arta, religia – niște utile inutilități. 

Și-atunci, cînd e momentul? De bună seamă, pentru a avea efect, sfaturile trebuie, mai întîi de toate, ascultate. Altminteri, vorba lui Polemarchus cînd Socrate îi propune să-l convingă prin vorbe, la începutul Republicii lui Platon: „Dar cum ai putea să ne convingi dacă nu te vom asculta?”. Pentru a fi ascultate, învățăturile trebuie să vină din partea unei autorități recunoscute ca atare de către auditoriu, indiferent dacă e vorba de una sau de o sută de mii de persoane. Un ateu nu va asculta niciodată de un preot, nici viceversa, cînd vine vorba despre teologie. Un chirurg nu va asculta de un tîmplar, nici tîmplarul de chirurg, cînd vine vorba despre profesia fiecăruia. Unul în fața celuilalt se află lipsit de autoritate, chiar dacă oricare dintre ei ar putea avea dreptate. Prin urmare, la generațiile X, Y, Z nu putem folosi, bunăoară, Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie, pentru că s-ar uita la noi ca la extratereștri, ba chiar mai rău. În ziua de azi, extratereștrii, imaginari sau nu, se bucură de o autoritate mai mare decît un voievod din secolul al XVI-lea, ajuns pe tronul Țării Românești cu sprijinul Craioveștilor de care nu mai știe nimeni.

Ei bine, aici se potrivește mănușă… Indiana Jones! Personajul, creat de George Lucas și interpretat cu atîta savoare de către Harrison Ford în nu mai puțin de șase filme, are un avantaj pe care nici realul Neagoe Basarab, dar nici, să zicem, fictivul J.R. (din serialul Dallas) nu-l (mai) au. De Indy știu atît copiii din 1981, cînd și-a făcut debutul, cît și cei din 2023, cînd apare ultima oară – o performanță greu de egalat de către orice personaj jucat de către același actor! Iaca de ce o învățătură venită de la Indiana Jones are mai multă autoritate decît multe alte surse, mai convenționale.  Mă refer aici la scena din Ultima cruciadă (1989), în care, aflat în căutarea Sfîntului Potir (Graalul) și presat de timp pentru a-și salva tatăl, Indy n-are încotro și urmează „sfatul” unui manuscris din vechime, care îl îndeamnă să facă „a leap of faith” (un act de credință). Nu îi e lesne, nu îi vine, dar pășește, cu încredere oarbă, în ceea ce pare un abis, dar în realitate e doar un „trompe-l’œil” ce ascunde o salvatoare punte.

Pentru a îndrăzni și a nu te teme, nu trebuie să crezi în Hristos (Matei 14:27). E suficient să-l crezi pe Indiana Jones. Pentru unele punți salvatoare e nevoie, mai întîi, de „a leap of faith”.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Supa bună pentru creier și inimă. Se prepară simplu și e un adevărat medicament pentru sănătate
Avem nevoie de alimente care să susțină sănătatea noastră fizică și mentală. O supă sănătoasă, bogată în nutrienți esențiali, poate fi soluția perfectă pentru a sprijini atât creierul, cât și inima. Iată o rețetă simplă, dar plină de beneficii, care combină ingrediente naturale și pline de vitamine:
donald trump sah/FOTO:X
Ce se va întâmpla cu România și cu NATO în era Trump. General: „Problema e că autoritățile nu-și fac treaba și nu explică asta oamenilor”
Numeroși experți și analiști militari se tem că Donald Trump va scoate SUA din NATO sau le va dezangaja din alianță și va lăsa Europa singură în fața rușilor. Experții contactați de „Adevărul”, doi cunoscuți generali care au lucrat cu americanii, explică de ce nu trebuie să ne panicăm.
curcan istock jpg
Rețeta delicioasă de curcan umplut la cuptor. În ce amestec trebuie să stea carnea pentru un gust aparte
Este o rețetă delicioasă, care deși pare destul de migăloasă, se pregătește, de fapt, foarte ușor! Cu numai câteva ingrediente, putem face un curcan umplut de care nu ne vom mai sătura!
horoscop saptamana 16 23 ianuarie jpg
Horoscop joi, 23 ianuarie. Recompense și aprecieri pentru nativii unei zodii
Horoscopul zilei de joi, 23 ianuarie 2025, anunță recompense și aprecieri pentru nativii unei zodii și un final neașteptat pentru Fecioare. Capricornii au parte de reproșuri.
marian iordache politia campulung muscel foto costi tudor
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
A făcut vâlvă cazul comisarului șef Marian Iordache, fostul șef al Poliției Câmpulung Muscel, care a fugit de la fața locului după ce a provocat un accident soldat cu doi răniți. Acesta și-a depus cererea de pensionare din arestul Poliției Argeș.
image png
23 ianuarie: Ziua când s-a născut poeta dizidentă Ileana Mălăncioiu, „suflet adânc, colțuros”
Pe 23 ianuarie este și data de naștere a pictorului francez Edouard Manet, dar în aceeași dată a murit pictorul si graficianul suprarealist spaniol Salvador Dali.
geamuri jpg
De ce trebuie să pui o șosetă umplută cu orez la geam! O soluție ieftină de mare ajutor
Condensul acumulat pe ferestre poate duce la probleme serioase, cum ar fi apariția mucegaiului. Iar deși fiecare dintre noi încercăm să scăpăm de această problemă, ea este una persistentă, destul de dificil de remediat.
Ceremonia de transfer de autoritate între militarii detașamentului de luptă al Brigăzii 2 „Strike” și cei ai detașamentului din cadrul Brigăzii 1 „Bastogne”, ambele din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate (Asalt aerian) a Armatei SUA și un exercițiu demo
Pentagonul va trimite 1.500 de militari suplimentari la granița cu Mexic
Preşedintele american Donald Trump a semnat un decret pentru desfăşurarea a 1.500 de militari suplimentari la graniţa cu Mexic.
facebook burduja
Subvenția la energie electrică și gaze, în funcție de venitul familiei, după renunțarea la plafonare. Explicațiile ministrului Energiei
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a subliniat la Digi24 că „scenariul de bază” prevede prelungirea plafonării prețurilor la energie și gaze. În urma renunțării la plafonare, subvenționarea se va face în funcție de venitul familiei, potrivit ministrului.