Între ciocanul Trump și nicovala Biden

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
image

…și-atunci, dacă e să-l credem pe Tocqueville, cînd America se găsește prinsă între ciocan și nicovală, înseamnă că, mai devreme sau mai tîrziu, lumea întreagă se va găsi prinsă între ciocan și nicovală. Iar luînd în considerare noile media, mai degrabă mai devreme decît mai tîrziu. Uitați-vă doar la cum se prefigurează opțiunile de vot ale românilor la alegerile de la anul. Veți înțelege de ce nu contează ce etichetă poartă ciocanul sau nicovala. Nici măcar expresia nu mai contează: la greci e „între Scylla și Charybdis”, la americani, „between a rock and a hard place”. Ideea e aceeași – în aceste condiții, alegerea devine (aproape) imposibilă. Dar o alegere va trebui făcută.

Așa că merită să mai zăbovim nițel în lumea de peste Ocean, pentru că, parafrazîndu-l pe Miron Costin, „nu iește altă şi mai frumoasă, şi mai de folos în toată viiaţa omului zăbavă, decît cetitul”… Americii. Iar ceea ce ni se arată la o primă lectură nu e cîtuși de puțin încurajator. Săptămîna trecută, președintele Joe Biden a ținut în Arizona un discurs ușurel neobișnuit prin faptul că l-a nominalizat în repetate rînduri pe predecesorul și, din nefericire, posibilul său succesor, Donald Trump. Pînă acum s-a ferit s-o facă, pornind de la ideea că nominalizîndu-l i-ar acorda o nemeritată atenție. Între timp, însă, în ciuda – sau, mai degrabă, datorită – nenumăratelor condamnări ale fostului președinte în procese complet diferite, pentru acuzații acoperind cam toată plaja dintre incitare la insurecție armată și fraudă fiscală, nomine odiosa conduce zdrobitor în sondajele de opinie în fața contracandidaților republicani în alegerile primare.

„Democraţiile nu mor neapărat prin forţa armelor” – a avertizat Joe Biden (sau, mai corect, cei care i-au scris discursul). „Ele pot muri cînd (…) oamenii sînt dispuşi să abandoneze (…) pentru că se luptă cu frustrarea, deziluzia, oboseala, cu un sentiment de excludere“, a spus preşedintele democrat. Bine-a spus! Problema e că frustrarea și deziluzia la care făcea referire Biden sînt cauzate – și nu în mică măsură – și de încăpățînarea sa de a candida pentru al doilea mandat, la venerabila vîrstă de 81 de ani. Asta înseamnă că, dacă va fi reales, își va începe mandatul la 82 și și-l va sfîrși la 86. Iar omul se mișcă și vorbește deja ca într-un film dat cu încetinitorul. În treacăt fie vorba, chit că, obiectiv vorbind, e mult mai energic, la cei 77 de anișori ai săi, nici Donald Trump nu mai e chiar un adolescent acneic (deși se comportă ca unul). Senzația e una de „déjà-vu”

Din nefericire, aceste cazuri nu mai reprezintă excepții, ci, mai degrabă, regula. Democrata Dianne Feinstein și-a dat obștescul sfîrșit săptămîna trecută la 90 de ani, direct de pe băncile Senatului, poziție la care n-a vrut să renunțe pînă la ultima suflare – fără metafore. La nici 84 de anișori, Nancy Pelosi a renunțat la poziția de lider al democraților din Camera Reprezentanților, dar s-a grăbit să-și anunțe intenția de-a candida pentru a douăzecea oară (!) la un fotoliu în Congres. De partea cealaltă a spectrului politic, Mitch McConell, liderul senatorilor republicani, și în Senat de vreo patruzeci și doi de ani (!), a avut repetate momente în care, într-un limbaj stradal, „i s-a rupt filmul”, dar n-are nici o intenție de-a se retrage. După cum se vede, politicienii americani, indiferent de culoarea politică, sex sau religie, sînt mai conservatori decît Papii, care au început să se retragă, de bunăvoie și nesiliți de nimeni. Nu întîmplător, o altă aspirantă la fotoliul de la Casa Albă, fosta guvernatoare a Carolinei de Sud și fosta ambasadoare a SUA la ONU, Nikki Haley, a etichetat Senatul american ca fiind „cel mai costisitor azil (nursing home) din America”.

Știu ce vorbește. Ajuns în State, după cîteva luni la o linie de împachetare a ciorapilor de damă (L’Eggs), am lucrat vreo șase ani, pînă mi-am terminat doctoratul, ca infirmier, mai întîi la un cămin de copii cu handicap, mai apoi la un azil de bătrîni, pentru a-mi ține familia. Am fost norocos. În tura de noapte, cei mai mulți dintre vîrstnici dormeau, așa că, în afara inevitabilelor „accidente”, nu trebuia decît să le schimb „pamperșii” o dată la două ore, să mai curăț o vomă, o diaree, să le duc un pahar cu apă și să le fac duș dimineața, începînd de la ora patru. Din opt ore, vreo trei apucam să învăț – și eram și plătit. În afară de mexicanii ilegali, puțini bărbați aveau „stomac” pentru muncile astea, dar erau „la căutare” pentru că puteau, fizic, muta pacienții din pat în scaunul cu rotile, așeza și ridica de pe toaletă ș.a.m.d. 

A fost o experiență interesantă care îmi folosește pînă-n ziua de azi. Pentru că, aidoma politicienilor americani, și vîrstnicii aceia erau tratați foarte bine. Prin comparație cu „azilele groazei” despre care s-a tot vorbit în România în ultima vreme, oamenii trăiau cîte unul sau doi în cameră, aveau televizor, erau duși și aduși de la masă, li se organizau activități etc. Dar, precum politicienii americani, puteau și suferi de prea mult bine. Am asistat un pacient într-o fază terminală, care ruga pe oricine prindea să-i dea o țigară. Pe vremuri, condamnații la moarte aveau voie la una. El n-a avut, pentru că… „fumatul dăunează grav sănătății”! Nu, nu glumesc și nu exagerez. (Nu mă spuneți: într-o noapte, l-am scos în curtea din spate și i-am dat o țigară. Mi-a mulțumit cu lacrimi în ochi. A murit cîteva zile mai tîrziu. Nu cred că de la asta.) 

După decenii petrecute la butoanele puterii, și politicienii americani mor de la prea mult bine. Atît li s-a repetat cît de importanți sînt, că nu-și mai dau seama cînd încep să trăiască într-un azil. Un azil al puterii. (Azil vine de la grecescul „asylon”, loc de refugiu, împrejmuit, protejat.) Prin comparație, media de vîrstă a „părinților fondatori” ai Americii, cei care au semnat Declarația de Independență, era de 44 de ani, cu mai bine de o duzină dintre ei sub 35. Iar George Washington a renunțat, de bunăvoie și nesilit de nimeni, la un al treilea mandat ca președinte al Statelor Unite, deși ar fi cîștigat, fluierînd, alegerile. Alte vremuri, alți oameni, alte azile. 

Între timp, doar în acest an, 400.000 de oameni s-au încumetat a străbate cea mai periculoasă porțiune din jungla Darien, dintre Panama și Columbia, un drum ucigaș la propriu de 266 de kilometri, pentru a ajunge în azilul care, între ciocanul Trump și nicovala Biden, se numește United States of America. Iar cine nu înțelege, să nu înțeleagă.

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de Științe Politice al Universității din Houston, autor al cărții Compromisul. O istorie politică și filozofică (Humanitas, 2019).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.