Într-un clasament al valorii fotbaliștilor întocmit de Transfermarkt, Messi ar fi pe locul 210, iar Ronaldo nu mai e în primii 500. Nu cumva Messi tocmai a cîștigat Cupa Mondială, iar, pînă mai ieri, Ronaldo era un mare star? Sau poate doar am visat?

Publicat în Dilema Veche nr. 1004 din 6 – 12 iulie 2023
image

Din acelaşi motiv pentru care, dacă Hollywood-ul ar funcţiona în sistemul fotbalului şi ar exista acolo un Transfermovie, pe Harrison Ford n-ar mai da nimeni o ceapă degerată, în schimb ar plăti o avere pe Chris Hemsworth. Ar fi vorba despre potenţialul de a face mulţi ani de acum înainte filme de succes, care e aproape nul la Ford şi megaatomic la celălalt. Transfermarkt e ca o bursă, nu funcţionează ca ecuaţie închisă şi nu e despre valoarea, reverberaţia, istoria, imaginea unui fotbalist, ci fix despre cîţi bani ar vrea să dea un club unui alt club pe un jucător pentru a-l transfera. Şi, dacă e să o luăm matematic, formula ar fi cam aşa: la tinereţe, pe fotbaliştii cu stea în frunte se plăteşte mult pentru achiziţionarea lor şi mai puţin (relativ) pe salariul lor. Cu cît devin mai vîrstnici sportiv şi mai bine cotaţi, remuneraţia lor e mai mare, dar le scade cota de transfer, pentru că mai nimeni nu-şi permite să plătească sute de milioane lor şi alte sute de milioane unui club care îi deţine. Messi şi Ronaldo nu mai sînt fotbalişti, au devenit companii globale, ei nu mai sînt, de fapt, deţinuţi de nimeni, de aceea cota le e mică (încă o dată, la scara bogaţilor). Ei sînt atît de puternici încît nu cluburile îi pot cumpăra, ci ei pot cumpăra cluburi. La cît valorează cu adevărat Al-Nassr pe piaţa echipelor de fotbal, Cristiano poate pleca mîine cu el la subraţ. Iar Lionel are bani să împacheteze Inter Miami – de fapt, şi pe Inter, şi pe Miami, dacă e să fie. Reperul Transfermarkt e bun pentru Jude Bellingham, luat de Real pentru un pic mai mult de 100 de milioane, Havertz, achiziţionat de Arsenal pe 70 de milioane, sau ungurul (cucu, ai noştri, se aude, se vede?!) Szaboszlai, înregimentat de Liverpool pentru tot atît. A se observa că toţi au pînă în 24 de ani. Şi, garantat, salariile lor sînt doar o fracţie umilă din ce încasează Messi sau Ronaldo. Transfermarkt e, de fapt, o instituţie precum cea a „cotelor apelor Dunării” sau cele mai folosite aplicaţii de prognoză meteo. Ceea ce înseamnă că ne putem umple de apă chiar dacă de pe ecran ne zîmbeşte ironic un soare plin.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic