Înotul în istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 812 din 12-18 septembrie 2019
Înotul în istorie jpeg

La un exercițiu de înot, avînd capul scufundat în apă, trecînd cu privirea peste cei doi delfini desenați pe fundul piscinei, se infiltrează o întrebare: de cînd înoată oamenii?

Evident, răspunsul nu este de vreo mare dificultate – dintotdeauna, de cînd lumea și pămîntul și… apa –, dar întrebarea aduce la suprafață o istorie interesant de explorat.

Există încă din preistorie desene din Egipt care înfățișează oameni înotînd. Pare-se că era vorba de procedeul bras (deci cumva acesta este cel mai vechi dintre cele patru tipuri de înot), care presupune o mișcare a brațelor ce imită conturul unei inimi întoarse (remarca nu îmi aparține, dar o împrumut nelimitat). Avînd caracter ritualic sau pur și simplu din nevoia de supraviețuire, înotul era parte importantă și firească din viața oamenilor.

Grecii și romanii nu aveau cum să ignore practicarea acestei activități, care era inclusă în mod obligatoriu în educația elementară a bărbaților. Ca să nu mai spunem de celebrele piscine (încălzite chiar) din Roma antică. În același registru se înscrie și o inițiativă din Japonia secolului al XVII-lea, unde printr-un edict imperial erau impuse studierea și practicarea înotului în școli.

Înaintînd spre vremuri mai apropiate de prezent, ajungem în Marea Britanie a secolului al XIX-lea, unde înotul a fost remarcat și recunoscut oficial pentru prima oară ca sport și ca activitate recreativă. În 1828 a fost deschisă publicului prima piscină interioară destinată înotului, iar în 1837 s-a înființat prima organizație de înot. Ulterior, pînă la finele veacului al XIX-lea, s-au format federații de înot în diferite țări europene și în Statele Unite ale Americii, iar între timp, în 1875, căpitanul britanic Matthew Webb a devenit prima persoană care a traversat Canalul Mînecii înot (aproape 22 de ore de bras).

Înotul s-a remarcat ca sport la nivel internațional cu ocazia includerii în cadrul Jocurilor Olimpice de la Atena din 1896, cînd era un sport destinat exclusiv bărbaților; din 1912 au fost introduse și competiții feminine.

Toate cele patru tehnici de înot (pe lîngă bras, mai sînt procedeele spate, fluture și craul, numit și „stil liber“) au fost îmbunătățite de-a lungul timpului, istoria punîndu-și amprenta, așa cum știe ea mai bine, pe evoluția acestui sport. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de pildă, s-a raționalizat materialul din care se făceau costumele de baie și astfel, pentru a economisi, în 1943 a fost confecționat primul costum de baie din două piese.

Respirația și coordonarea mișcărilor sînt esențiale în înot. Și lipsa fricii. Plus omul de lîngă tine (instructorul, dacă e cazul, și la mine a fost/este). Toate, ca în viață și în istorie.

Altfel, rămîn o romantică incurabilă, am de gînd să îmi perfecționez continuu mișcarea brațelor care imită conturul inimii.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.