Înotul în istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 812 din 12-18 septembrie 2019
Înotul în istorie jpeg

La un exercițiu de înot, avînd capul scufundat în apă, trecînd cu privirea peste cei doi delfini desenați pe fundul piscinei, se infiltrează o întrebare: de cînd înoată oamenii?

Evident, răspunsul nu este de vreo mare dificultate – dintotdeauna, de cînd lumea și pămîntul și… apa –, dar întrebarea aduce la suprafață o istorie interesant de explorat.

Există încă din preistorie desene din Egipt care înfățișează oameni înotînd. Pare-se că era vorba de procedeul bras (deci cumva acesta este cel mai vechi dintre cele patru tipuri de înot), care presupune o mișcare a brațelor ce imită conturul unei inimi întoarse (remarca nu îmi aparține, dar o împrumut nelimitat). Avînd caracter ritualic sau pur și simplu din nevoia de supraviețuire, înotul era parte importantă și firească din viața oamenilor.

Grecii și romanii nu aveau cum să ignore practicarea acestei activități, care era inclusă în mod obligatoriu în educația elementară a bărbaților. Ca să nu mai spunem de celebrele piscine (încălzite chiar) din Roma antică. În același registru se înscrie și o inițiativă din Japonia secolului al XVII-lea, unde printr-un edict imperial erau impuse studierea și practicarea înotului în școli.

Înaintînd spre vremuri mai apropiate de prezent, ajungem în Marea Britanie a secolului al XIX-lea, unde înotul a fost remarcat și recunoscut oficial pentru prima oară ca sport și ca activitate recreativă. În 1828 a fost deschisă publicului prima piscină interioară destinată înotului, iar în 1837 s-a înființat prima organizație de înot. Ulterior, pînă la finele veacului al XIX-lea, s-au format federații de înot în diferite țări europene și în Statele Unite ale Americii, iar între timp, în 1875, căpitanul britanic Matthew Webb a devenit prima persoană care a traversat Canalul Mînecii înot (aproape 22 de ore de bras).

Înotul s-a remarcat ca sport la nivel internațional cu ocazia includerii în cadrul Jocurilor Olimpice de la Atena din 1896, cînd era un sport destinat exclusiv bărbaților; din 1912 au fost introduse și competiții feminine.

Toate cele patru tehnici de înot (pe lîngă bras, mai sînt procedeele spate, fluture și craul, numit și „stil liber“) au fost îmbunătățite de-a lungul timpului, istoria punîndu-și amprenta, așa cum știe ea mai bine, pe evoluția acestui sport. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de pildă, s-a raționalizat materialul din care se făceau costumele de baie și astfel, pentru a economisi, în 1943 a fost confecționat primul costum de baie din două piese.

Respirația și coordonarea mișcărilor sînt esențiale în înot. Și lipsa fricii. Plus omul de lîngă tine (instructorul, dacă e cazul, și la mine a fost/este). Toate, ca în viață și în istorie.

Altfel, rămîn o romantică incurabilă, am de gînd să îmi perfecționez continuu mișcarea brațelor care imită conturul inimii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Lună plină flickr png
„Luna Castorului”, pe cer în noiembrie. De unde vine denumirea
Luna în ultimele seri se vede mare și frumoasă, iar vineri seară se produce faza de Lună Plină. Americanii o numesc „Luna Castorului”, dar și „Luna jelaniei” și „Luna înghețului” în tradițiile vechilor popoare nord-americane.
Pensionari din România jpg
Pensii mai mari cu 480 de lei, de la 1 ianuarie 2025. Ce categorie de români va beneficia de o creștere importantă
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a anunțat oficial majorările pensiilor care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Indexarea pensiilor se va realiza conform legii, ținând cont de rata inflației și de creșterea salariului mediu brut.
Gaze - Gazprom FOTO Shutterstock
Au crescut preţurile de referinţă la gaze naturale. Scumpirea, legată de oprirea livrărilor Gazprom către OMV, începând de sâmbătă
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri, după ce OMV AG a anunţat că Rusia va stopa livrările de sâmbătă, transmite Bloomberg.
Manastirea prislop  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (27) jpg
Ce secret ascunde biserica din România unde află mormântul lui Arsenie Boca. Care este programul de vizitare al mănăstirii care are o istorie fascinantă
Este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din țara noastră, iar în fiecare an, nenumărați români vin aici pentru a vizita mormântul lui Arsenie Boca. Iar cei care își doresc să viziteze Mănăstirea Prislop trebuie să cunoască câteva detalii despre acest loc, înainte de a ajunge aici.
image png
Peste 220 de tone de deșeuri, oprite la graniță de comisarii Gărzii Naționale de Mediu
Comisarii Gărzii de Mediu au oprit la graniță, în perioada 21 octombrie - 14 noiembrie, 14 camioane încărcate cu peste 220 de tone de deșeuri.
Zverev
Alexander Zverev s-a calificat în semifinalele Turneului Campionilor. Care este următorul oponent
Tenismenul Alexander Zverev s-a calificat în semifinalele Turneului Campionilor (ATP Finals), după ce l-a învins pe spaniolul Carlos Alcaraz, vineri, 15 noiembrie.
Captură de ecran 2024 11 15 175301 png
Ce pedeapsă scandalos de mică a primit un pedofil care a distribuit peste 1.000 de imagini cu bebeluși violați
Un pedofil din Marea Britanie, fost profesor în formare în vârstă de 26 de ani, a primit doi ani de închisoare cu suspendare după ce a distribuit peste 1.000 de fotografii și filme în care erau abuzați sexual copii, inclusiv bebeluși, relatează Daily Mail.
dan diaconescu jpg
Dan Diaconescu, anunț surprinzător pe o rețea de socializare: „Sunt la masă cu viitorul președinte al României”
Dan Diaconescu, una dintre personalitățile marcante ale televiziunii din România, a reapărut recent pe micile ecrane în cadrul emisiunii Cancan Senzațional.
deschidere site noiembrie 274 png
Un zid și o prăbușire istorică, în „Historia” de noiembrie
Noiembrie 1989. Primul pas care a însemnat în mod concret căderea întregului regim comunist din spatele barierei: căderea Zidului Berlinului. Despre momentele în care istoria își arată fața luminoasă citiți în Dosarul de luna aceasta. Revista este disponibilă la toate punctele de vânzare a presei și