Îngerii – mesagerii și slujitorii Legii

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image png

Poveștile nu își pierd forța de seducție nici în lumea secularizată. Pe tărîmul lor miraculos, tîlcul poate deschide oricînd poarta credinței. Fără a înceta să fie o carte sfîntă, Biblia a fost și este povestită copiilor, mereu cu sufletul deschis către supranatural. Iar scriitorii știu că și adulții sînt atrași de povești. În romanul Doctor Jivago, Boris Pasternak compară două evenimente miraculoase și le deslușește tîlcul. „Într-unul din cazuri, din porunca patriarhului Moise, căpetenia poporului său, la o fluturare a toiagului său fermecat, marea s-a despicat în două, lăsînd să treacă o seminție întreagă, cîtă frunză și iarbă... și după ce trece ultimul dintre ei, se închide iarăși la loc, acoperindu-i și înecîndu-i pe egiptenii care îi urmăreau. Spectacolul era pe gustul celor vechi, stihia ascultă de vocea vrăjitorului, mulțimea se înghesuie precum oștile romane în timpul campaniilor, avem poporul și conducătorul, adică niște lucruri care pot fi văzute și auzite și care te buimăcesc.

În celălalt caz, o fecioară, adică o ființă obișnuită, pe care lumea veche nici n-ar fi băgat-o în seamă, dă naștere, în taină și liniște, unui prunc, aduce pe lume o viață, minunea vieții, viața tuturor... În ce fel, pentru ce această împrejurare, insignifiantă din punctul de vedere al celor din vechime, a devenit la fel de importantă ca o strămutare de populație?

S-a mișcat ceva în lume. S-a sfîrșit Roma, domnia cantității, constrîngerea impusă cu armele, de a trăi în turmă, cu toții la un loc. Conducătorii și popoarele au rămas de domeniul trecutului. În locul lor a venit personalitatea, propovăduirea libertății. Istoria unei vieți omenești a devenit povestirea dumnezeiască, a umplut cu conținutul său spațiul universal.”

Începutul acestei povestiri, natural și supranatural în același timp, schimbă misiunea îngerilor: din mesageri ai Legii, cum erau în Vechiul Testament, ei devin slujitori ai Cuvîntului întrupat, ai Legii celei noi. Prin cercetarea versetelor biblice și a scrierilor Părinților Bisericii, angelologia marchează această schimbare. O sinteză a textelor biblice și patristice, care pot fi citite și ca texte poetice, relevante în această privință, este cartea lui Jean Daniélou, Îngerii și misiunea lor după învățătura Părinților Bisericii, în traducerea excelentă a Mirunei Tătaru-Cazaban, ediție splendidă, îngrijită de Bogdan Tătaru-Cazaban la Editura Spandugino, mereu demnă de laudă. 

În Vechiul Testament, poporul evreu are în mod constant sprijinul îngerilor. Aproape de trecerea prin Marea Roșie, evenimentul miraculos evocat de Boris Pasternak, „îngerul lui Dumnezeu, care mergea înaintea taberei fiilor lui Israel, s-a mutat și mergea în urma lor” (Ieșirea, 14, 19). Comunicarea Legii este punctul cel mai înalt al acestui sprijin. Îngerii sînt mesagerii Legii, intermediari între Dumnezeu și poporul evreu. În capitolul „Îngerii și Legea“, Jean Daniélou redă, între altele, un fragment revelator sub acest aspect din Ierarhia îngerilor, opera lui Dionisie Pseudo-Areopagitul. „Oare nu ne spune tradiția Scripturilor că și sacra reglementare a Legii a fost dăruită direct de Dumnezeu lui Moise, ca să ne inițieze cu adevărat în faptul că este schița celei divine și sacre? Dar oare nu ne învață teologia în mod clar că ea a venit la noi prin îngeri, conform ordinii din Legea Dumnezeiască ce reglementează faptul că cele secundare sînt înălțate spre divin de cele dintîi?”. Sursa legii naturale nu se mai află doar în firea lucrurilor, ca la filosofii greci și la jurisconsulții romani, ci coboară în acestea din ceruri.

Odată cu Minunea Întrupării, Legea nu mai are nevoie de intermediari. Neamurile, nu doar poporul evreu, primesc Legea Nouă direct de la Mîntuitor. „Beți dintru acesta toți, că acesta este Sîngele Meu, al Legii celei Noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor” (Matei, 26, 27-28). Dar îngerii nu lipsesc; din mesageri ai Legii devin slujitori ai lui Iisus. Comentînd scrieri patristice care ilustrează schimbarea misiunii angelice, între care și un fragment al lui Grigorie de Nyssa, Jean Daniélou conchide, în capitolul „Îngerii la Nașterea Domnului“: „Pe de o parte, puterile hipercosmice îl străjuiesc pe Domnul în coborîrea Lui și Îi pregătesc căile; pe de altă parte, îngerii, cărora le este încredințată grija lucrurilor omenești, sînt precum niște portari care verifică identitatea tuturor celor care intră. Astfel, în jurul coborîrii lui Hristos, se află grupate, în acest text, cele două linii teologice pe care le-am întîlnit, încă de la început, cu privire la îngerii Nașterii: linia ascendentă a îngerilor neamurilor, preluată de la Origen, și linia descendentă a îngerilor din cer, care e legată de Evanghelie. Este vorba așadar de o sinteză a angelologiei Nașterii Domnului”. Mai adaugă autorul că, potrivit unora dintre Părinții antici, îngerii neamurilor au transmis popoarelor păgîne, înainte de Întrupare, toată partea de adevăr, recunoscută și asumată ulterior de creștinism: „înțelepciunea dreptului roman, adevărurile filosofice atinse de Platon și Aristotel”, iar conform lui Origen chiar „filosofia plină de taine și de mistere a egiptenilor, astrologia caldeenilor” și „înțelepciunea indienilor, care toate făgăduiau cunoașterea realităților superioare”.

Frumoasă poveste! Nu numai pentru cei care cred în Minunea Întrupării, ci și pentru cei care au pierdut sau nu au găsit calea credinței. Pentru aceștia din urmă este potrivită întrebarea pusă de C.S. Lewis în eseul Despre minuni: „Adecvarea sau credibilitatea Marii Minuni înseși nu poate fi judecată, evident, după aceleași norme. Și trebuie să adăugăm numaidecît că e foarte dificil de găsit o normă după care ar putea fi judecată. Dacă acest lucru s-a întîmplat, el a fost evenimentul central din istoria Pămîntului – lucrul în jurul căruia gravitează întreaga poveste. De vreme ce s-a întîmplat o singură dată, el este, după normele lui Hume, infinit improbabil. Dar atunci și întreaga istorie a Pămîntului s-a întîmplat o singură dată; este, așadar, și ea incredibilă?”.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.