Îngerii – mesagerii și slujitorii Legii

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image png

Poveștile nu își pierd forța de seducție nici în lumea secularizată. Pe tărîmul lor miraculos, tîlcul poate deschide oricînd poarta credinței. Fără a înceta să fie o carte sfîntă, Biblia a fost și este povestită copiilor, mereu cu sufletul deschis către supranatural. Iar scriitorii știu că și adulții sînt atrași de povești. În romanul Doctor Jivago, Boris Pasternak compară două evenimente miraculoase și le deslușește tîlcul. „Într-unul din cazuri, din porunca patriarhului Moise, căpetenia poporului său, la o fluturare a toiagului său fermecat, marea s-a despicat în două, lăsînd să treacă o seminție întreagă, cîtă frunză și iarbă... și după ce trece ultimul dintre ei, se închide iarăși la loc, acoperindu-i și înecîndu-i pe egiptenii care îi urmăreau. Spectacolul era pe gustul celor vechi, stihia ascultă de vocea vrăjitorului, mulțimea se înghesuie precum oștile romane în timpul campaniilor, avem poporul și conducătorul, adică niște lucruri care pot fi văzute și auzite și care te buimăcesc.

În celălalt caz, o fecioară, adică o ființă obișnuită, pe care lumea veche nici n-ar fi băgat-o în seamă, dă naștere, în taină și liniște, unui prunc, aduce pe lume o viață, minunea vieții, viața tuturor... În ce fel, pentru ce această împrejurare, insignifiantă din punctul de vedere al celor din vechime, a devenit la fel de importantă ca o strămutare de populație?

S-a mișcat ceva în lume. S-a sfîrșit Roma, domnia cantității, constrîngerea impusă cu armele, de a trăi în turmă, cu toții la un loc. Conducătorii și popoarele au rămas de domeniul trecutului. În locul lor a venit personalitatea, propovăduirea libertății. Istoria unei vieți omenești a devenit povestirea dumnezeiască, a umplut cu conținutul său spațiul universal.”

Începutul acestei povestiri, natural și supranatural în același timp, schimbă misiunea îngerilor: din mesageri ai Legii, cum erau în Vechiul Testament, ei devin slujitori ai Cuvîntului întrupat, ai Legii celei noi. Prin cercetarea versetelor biblice și a scrierilor Părinților Bisericii, angelologia marchează această schimbare. O sinteză a textelor biblice și patristice, care pot fi citite și ca texte poetice, relevante în această privință, este cartea lui Jean Daniélou, Îngerii și misiunea lor după învățătura Părinților Bisericii, în traducerea excelentă a Mirunei Tătaru-Cazaban, ediție splendidă, îngrijită de Bogdan Tătaru-Cazaban la Editura Spandugino, mereu demnă de laudă. 

În Vechiul Testament, poporul evreu are în mod constant sprijinul îngerilor. Aproape de trecerea prin Marea Roșie, evenimentul miraculos evocat de Boris Pasternak, „îngerul lui Dumnezeu, care mergea înaintea taberei fiilor lui Israel, s-a mutat și mergea în urma lor” (Ieșirea, 14, 19). Comunicarea Legii este punctul cel mai înalt al acestui sprijin. Îngerii sînt mesagerii Legii, intermediari între Dumnezeu și poporul evreu. În capitolul „Îngerii și Legea“, Jean Daniélou redă, între altele, un fragment revelator sub acest aspect din Ierarhia îngerilor, opera lui Dionisie Pseudo-Areopagitul. „Oare nu ne spune tradiția Scripturilor că și sacra reglementare a Legii a fost dăruită direct de Dumnezeu lui Moise, ca să ne inițieze cu adevărat în faptul că este schița celei divine și sacre? Dar oare nu ne învață teologia în mod clar că ea a venit la noi prin îngeri, conform ordinii din Legea Dumnezeiască ce reglementează faptul că cele secundare sînt înălțate spre divin de cele dintîi?”. Sursa legii naturale nu se mai află doar în firea lucrurilor, ca la filosofii greci și la jurisconsulții romani, ci coboară în acestea din ceruri.

Odată cu Minunea Întrupării, Legea nu mai are nevoie de intermediari. Neamurile, nu doar poporul evreu, primesc Legea Nouă direct de la Mîntuitor. „Beți dintru acesta toți, că acesta este Sîngele Meu, al Legii celei Noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor” (Matei, 26, 27-28). Dar îngerii nu lipsesc; din mesageri ai Legii devin slujitori ai lui Iisus. Comentînd scrieri patristice care ilustrează schimbarea misiunii angelice, între care și un fragment al lui Grigorie de Nyssa, Jean Daniélou conchide, în capitolul „Îngerii la Nașterea Domnului“: „Pe de o parte, puterile hipercosmice îl străjuiesc pe Domnul în coborîrea Lui și Îi pregătesc căile; pe de altă parte, îngerii, cărora le este încredințată grija lucrurilor omenești, sînt precum niște portari care verifică identitatea tuturor celor care intră. Astfel, în jurul coborîrii lui Hristos, se află grupate, în acest text, cele două linii teologice pe care le-am întîlnit, încă de la început, cu privire la îngerii Nașterii: linia ascendentă a îngerilor neamurilor, preluată de la Origen, și linia descendentă a îngerilor din cer, care e legată de Evanghelie. Este vorba așadar de o sinteză a angelologiei Nașterii Domnului”. Mai adaugă autorul că, potrivit unora dintre Părinții antici, îngerii neamurilor au transmis popoarelor păgîne, înainte de Întrupare, toată partea de adevăr, recunoscută și asumată ulterior de creștinism: „înțelepciunea dreptului roman, adevărurile filosofice atinse de Platon și Aristotel”, iar conform lui Origen chiar „filosofia plină de taine și de mistere a egiptenilor, astrologia caldeenilor” și „înțelepciunea indienilor, care toate făgăduiau cunoașterea realităților superioare”.

Frumoasă poveste! Nu numai pentru cei care cred în Minunea Întrupării, ci și pentru cei care au pierdut sau nu au găsit calea credinței. Pentru aceștia din urmă este potrivită întrebarea pusă de C.S. Lewis în eseul Despre minuni: „Adecvarea sau credibilitatea Marii Minuni înseși nu poate fi judecată, evident, după aceleași norme. Și trebuie să adăugăm numaidecît că e foarte dificil de găsit o normă după care ar putea fi judecată. Dacă acest lucru s-a întîmplat, el a fost evenimentul central din istoria Pămîntului – lucrul în jurul căruia gravitează întreaga poveste. De vreme ce s-a întîmplat o singură dată, el este, după normele lui Hume, infinit improbabil. Dar atunci și întreaga istorie a Pămîntului s-a întîmplat o singură dată; este, așadar, și ea incredibilă?”.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada”
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina, afirmă ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, în timp ce consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, spune că nu a existat încă niciun semn de transfer direct de arme, potrivit The Guardian.
image
Viața bate filmul. Dezvăluirile incredibile ale unei foste spioane a Moscovei. Ce spune despre Putin și războiul din Ucraina
Și-a sedus victimele ca o „maestră a manipulării”. Aliia Roza, fost spion, a făcut dezvăluiri despre aventurile sale în materie de sexpionaj în cadrul unui podcast de la Tenderfoot TV, , „To Die For", relatează NY Post.
image
Cum vă poate reduce stilul de condus costurile de combustibil cu 30-40%
Doriți să profitați la maximum de fiecare picătură de combustibil pe care o puneți în rezervor? Atunci urmați aceste sfaturi simple de conducere.

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.