Influenceri şi influenceriţe

Publicat în Dilema Veche nr. 808 din 15-21 august 2019
Influenceri şi influenceriţe jpeg

Dacă mai era nevoie de dovezi asupra uşurinţei de adaptare gramaticală a împrumuturilor recente din engleză, iată că acestea sînt aduse de relativ recentul influencer. Ca multe anglicisme cu terminaţia -er, din categoria semantică „nume de agent“, cuvîntul a fost preluat în română în tiparele obişnuite: cu pluralul -i, articulat şi chiar bază pentru un feminin cu sufixul -iţă: influenceriţă. Terenul era deja pregătit de alte împrumuturi mai vechi şi mai noi – designer, rocker, blogger etc. –, de la care s-au creat şi femininele colocviale (încă neacceptate de dicţionarele noastre) designeriţă, rockeriţă, bloggeriţă. În toate aceste cazuri, adaptarea morfologică este mai rapidă decît cea ortografică, producînd forme hibride, pe jumătate integrate în sistemul lingvistic al limbii române (prin sufix, desinenţe, articol), pe jumătate străine (prin diferenţa dintre scriere şi pronunţare). De fapt, chiar pronunţarea este parţial adaptată, prin deplasarea accentului din etimon. Desigur, dacă vom căuta cu tot dinadinsul în Internet, vom putea găsi şi forme total adaptate grafic, folosite cu intenţie ludic-ironică, de obicei semnalată prin punerea între ghilimele, ca în titlul unui articol – „Influensăr“ (guerrillaradio.ro) – sau în diferite postări: „să fim prima țară de influensăăăări!“ (facebook.com), „îți crește cota de influensăr“ (vice.com), „ştiti cum stă treaba, un like, un subscribe, să devin şi eu mare «influensăr»!“ -(trafic-tube.ro) etc.; „niște panouri publicitare mari și late, puse în miezul intersecțiilor importante din orașele mari ale României, în care o influensăriță ședea pe burtă și condamna fumatul“ (text citat în cancan.ro).

Termenul îi desemnează pe cei care, prin talent şi/sau notorietate, au capacitatea de a-i influenţa pe alţii în opiniile şi acţiunile lor – şi se aplică în momentul actual comunităţilor stabilite în Internet, reţelelor de socializare etc.; este în primul rînd un termen utilizat intens în marketing, cu referire la efectele comerciale ale notorietăţii, la convertirea popularităţii persoanei în vinderea de produse: „companiile și-au îndreptat bugetele de marketing și publicitate către influenceri – persoane care și-au creat comunități online (followeri, fani sau abonați) cu care relaționează (creează engagement), și pe care au puterea de a le influența atunci cînd vine vorba de anumite comportamente sau de decizia de achiziționare a anumitor produse“ (forbes.ro). În engleză, cuvîntul influencer este mai vechi (cu sensul larg, general, de persoană cu prestigiu şi influenţă, Merriam-Webster îl atestă din secolul al XVII-lea); sensul modern, legat de Internet şi marketing, este desigur recent şi dominant.

Aplicat împrumuturilor recente, mai ales unora cu potenţial evaluativ, sufixul -iţă poate aduce o notă ironică suplimentară; derivatul influenceriţă tinde totuşi să devină o formă de desemnare neutră, marcată doar de apartenenţa la stilul relaxat: „Oana Z. nu le iartă nici în 2019 pe influenceriţe“ (spynews.ro); „Andreea M. se transformă din zînă în influenceriță“ (22news.ro); „Caz şocant! Influenceriţa Bianca, ucisă de iubit!“ (prosport.ro) etc. Evident, articolele care evită registrul colocvial preferă termenul influencer şi cu referire la femei, mai ales cînd este considerat ca desemnînd aproape o profesie (prin avantajele sale comerciale): „influencerii precum Alina C., Carmen G., Laura M.“ (forbes.ro). Ca la orice cuvînt la modă, apar şi utilizări extinse, de exemplu adjectivale – „O pisică mai influenceriță decît toate“ (facebook.com) şi se creează, izolat, alte derivate: „nu a fost un început de an tocmai bun pentru suflarea influencerească de pretutindeni“ (tvdece.ro).

Şi franceza pare să fi adaptat foarte uşor termenul, apropiindu-l de cuvintele cu origine latină comună (influence, influencer): în presă şi în Internet circulă masculinul influenceur, cu sufixul -eur, înlocuindu-l pe -er (ca în blogueur, youtubeur etc.) şi femininul influen-ceuse (rar influenceure): „L’influenceuse de la semaine“ (elle.fr), „Les youtubeurs: les nouveaux influenceurs!“ (Nectart, 2017); „Les influenceurs et les influenceuses“ (journalducm.com). Italiana procedează altfel, păstrînd anglicismele invariabile, cu articolul antepus diferenţiind genul: „Instagram, se gli influencer non influenzano più come prima“ (repubblica.it) „La influencer più importante nel mondo della moda“ (corriere.it).

Libertatea de adaptare a termenului influencer ţine de internaţionalizarea rapidă a cuvintelor legate de noile tehnologii şi de noile realităţi sociale produse de acestea, reflectînd în acelaşi timp tendinţele lingvistice şi culturale ale românei actuale. Sensul cuvîntului poate favoriza o libertate suplimentară, cu dese alunecări în ludic. Spre deosebire de termenii pur referenţiali, care denumesc o profesie tradiţională, influencer are o componentă evaluativă latentă, care poate fi asociată cu neîncrederea şi critica, favorizînd interpretările ironice. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
Județele care intră sub Cod galben de ninsori și vânt puternic. Până la ce oră este valabil
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsoare și vânt puternic pentru trei județe.