Încuscrire şi cumetrie

Publicat în Dilema Veche nr. 541 din 26 iunie - 2 iulie 2014
Cioace jpeg

Denumirile relaţiilor de familie nu sînt totdeauna uşor de utilizat; unii termeni sînt chiar rari în uz, vorbitorii încurcîndu-se în ei şi evitîndu-i. Nu e rară situaţia în care cineva îşi pierde şirul şi răbdarea încercînd să explice în ce fel de relaţie e cu vreo rubedenie mai îndepărtată. Un banc din perioada comunistă (păstrat probabil şi în perioada următoare) ilustra un ipotetic test de inteligenţă dat unui ministru al vremii („Cine e fiul tatălui meu şi nu sînt eu?“). La jumătatea secolului al XIX-lea, O şezătoare la ţară. Călătoria lui moş Albu a lui Anton Pann propunea ghicitori complicate de tipul „tatăl tău, tată şi mie; eu sor’ ţie, el mie soţie“; răspunsul, e drept, nu aducea în discuţie numai logica, ci şi incestul. Gradele de rudenie stabilite de sistemele juridice nu corespund întotdeauna celor populare, care sînt folosite cu o anume aproximaţie şi cu sensuri lărgite.  

Nu e deci de mirare că, în comentariile din ultima săptămînă asupra recentului scandal politic şi judiciar, s-a folosit, aproape fără excepţie, verbul a se încuscri: „Bomboana pe colivă o reprezintă însă încuscrirea cu familia prezidenţială“ (Adevărul, 19.06.2014); „a dat lovitura vieţii sale în momentul în care s-a încuscrit cu fratele Preşedintelui“ (evz.ro, 20.06.2014); „interlopii cu care s-a încuscrit“ (dcnews.ro); „interlopul oltean încuscrit cu fratele preşedintelui“ (click.ro) etc. Ar rezulta, din aceste citate, că prin botezarea unui copil se produce o încuscrire între familii. Nici din punct de vedere juridic sau religios, nici din punct de vedere lingvistic formularea nu e normală: încuscrirea priveşte relaţia prin alianţă (prin căsătorie), aşa cum termenii cuscru şi cuscră descriu raporturile reciproce între părinţii celor căsătoriţi. Din punct de vedere religios, botezul e definit ca „rudenie spirituală“, în care botezătorii devin un fel părinţi ai celui botezat – nu cuscri cu părinţii acestora. E drept, dicţionarele actuale acceptă un sens lărgit a lui a (se) încuscri („a fi sau a deveni rudă prin alianţă cu cineva“, DEX), în care elementul-cheie rămîne totuşi prin alianţă.  

De fapt, în română există un cuvînt vechi şi popular pentru relaţiile stabilite după botez, între naşi şi părinţii botezatului: cumetrie. În Pravila ritorului Lucaci (1581), vechea legislaţie religioasă stabilea cu extremă rigoare restricţiile cuscriei şi ale cumetriei: „Cade-se a şti de aceasta, că fiecăruia ce-s însoţiţi în lume, anume bărbatului şi muierei, că părinţii bărbatului, tatăl şi îma şi fraţii şi iarrăşi părinţii muiereei lui şi fraţilor ei întăia cuscrie se cheamă. Iarră verii primari a bărbatului şi a muieriei lui aceştia se cheamă a doa cuscrie. Iarră ai doi veri a muiereei şi a bărbatului iarăşi sîntu a treia cuscrie. Deaci cuscriia dentăiu cătră cuscria dentăiu şi cu ceaia a doa nu se vor luoa“; „Aşijdere şi pre cumătra cumătrului tău se nu o iai.“  

Se pare însă că termenii cumătru şi cumetrie sînt tot mai puţin folosiţi, poate şi pentru că au căpătat sensuri mai vagi sau conotaţii negative. Probabil că unii tineri din mediul urban au întîlnit cuvîntul cumătru mai ales în basme (cumătra vulpe) sau la Caragiale („«ia mai bine să mă iau eu cu politică pe lîngă el, să mi-l fac cumătru.» Şi de colea pînă colea, tura vura, c-o fi tunsă, c-o fi rasă, l-a pus pe Galibardi de i-a botezat un copil“); oricum, nu-l folosesc pentru naşii lor din aceeaşi generaţie. Cumetria trezeşte asocieri semantice negative, vag suspecte; nu întîmplător s-a clişeizat sintagma depreciativă capitalism de cumetrie. În plus, verbul care face parte din familia lexicală a lui cumătru e prea puţin cunoscut: a încumetri există în dicţionare, dar a cam ieşit din uz. În Dicţionarul limbii române (dicţionarul academic al lui Puşcariu), a încumetri e ilustrat de citate mai vechi, dar de-o surprinzătoare actualitate: „Apoi, dacă ne-om încumetri, cum să nu-l votez?“ (Iacob Negruzzi) sau de exemple populare: „Era odată o capră încumătrită cu un urs.“ (Sbiera)

Verbul a se încuscri e mult mai răspîndit, iar conotaţiile sale nu par negative. E mai la îndemînă, deci, pentru jurnaliştii grăbiţi şi pentru formulările lor aproximative. E drept, nu putem nici să le recomandăm cu seriozitate să folosească învechitul a se încumetri.  

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum ne ajută zimbrii în lupta cu CO2. O turmă de 170 de capete, introdusă recent în România, schimbă calculele ecologiștilor
O turmă de 170 de zimbri reintroduși în Munții Țarcu, din țara noastră, ar putea ajuta la stocarea emisiilor de CO2 echivalente cu îndepărtarea a aproape 2 milioane de mașini de pe șosea timp de un an, potrivit unei noi cercetări.
image
România, mai 1970. Inundațiile au făcut prăpăd. Ce scria presa comunistă despre dezastrul soldat cu morți, răniți și pagube uriașe
Inundațiile din mai 1970 care au îndoliat România au fost reflectate în presa vremii. Ziarul brașovean Drum Nou scria în 15 mai 1970 despre morții și pagubele materiale uriașe făcute de ape în județul Brașov și în țară.
image
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Filmări urcate pe rețelele sociale arată un incendiu la o bază aeriană din Crimeea după un atac presupus ucrainean cu rachete ATACMS, relatează Newsweek.

HIstoria.ro

image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.