Încredere de diamant
Regele diamantelor sau Napoleon al pietrelor prețioase.
Harry Winston a fost unul dintre cei mai pasionați, talentați și de succes bijutieri din istorie. Despre tehnicile lui de tăiere sau montare a pietrelor prețioase să zicem doar că au impresionat concurența, iar despre flerul lui și capacitatea de a se autopromova este de menționat că a fost primul bijutier care le-a împrumutat podoabele sale prețioase vedetelor invitate la Oscar. Și faptul că, pe tot parcursul Marii Depresiuni, Harry Winston a susținut singur toată industria diamantelor din New York este sigur relevant.
Dar cred că ceva poate străluci și mai tare în această vitrină. Încrederea lui Harry Winston în oameni – piatră rară, ce merită arătată totuși din cînd în cînd în istorie, în ciuda pericolului aferent. Sînt implicate și alte personaje istorice din epocă.
În timpul vizitei de la New York din 1945, ducele și ducesa de Windsor au trecut și pe la casa de bijuterii a domnului Winston, care le-a expus cele mai prețioase piese din colecția sa: Am etalat pe biroul meu un asortiment de podoabe de toate felurile și formele, diamante, safire, perle, rubine, coliere, brățări, pandantive și multe altele. Cei doi duci nu au cumpărat nimic. Nici o problemă pînă aici. Problema a apărut în momentul în care Harry Winston a început să așeze bijuteriile și pietrele la locul lor în cutii și a constatat că lipsește un diamant de 55 de carate (valora pe atunci mai multe sute de mii de dolari). L-a căutat peste tot, a răsturnat seiful cu susul în jos. În zadar, diamantul nu era.
Diamantarul a anunțat firma de asigurări despre pierderea sa, iar detectivii companiei i-au propus să încerce să îi abordeze pe ducele și ducesa de Windsor și să îi întrebe dacă își amintesc să fi văzut piatra prețioasă cînd au fost în vizită.
Prefer să îmi asum pierderea – și într-adevăr este vorba despre o mică avere – decît să amestec în povestea asta niște personalități precum ducele și ducesa, a răspuns Harry Winston, care le acorda astfel toată încrederea celor doi și care intuia că avea să își regăsească diamantul.
Cum? Întîmplător, peste vreo trei ani, cînd un client a cumpărat un colier cu perle, iar Harry a luat o cutie goală din dulap pentru a-l ambala. Diamantul era acolo, într-un colț, în dublura cutiei, unde căzuse probabil cînd bijutierul și-a expus comoara în fața ducelui și a ducesei.
Încredere să ai. Că diamantul apare.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.
Foto: historia.ro