Închinarea pinguinilor la vaccin

Publicat în Dilema Veche nr. 874 din 7 - 13 ianuarie 2021
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Oric├«t ai fi fost de devotat activismului sanitar anti-COVID, nu puteai s─â nu sim╚Ťi imediat caraghiosl├«cul. C├«t de p─âtruns ai fi fost de ├«nalta misiune a salv─ârii lumii de pro╚Ötii medievali care merg la moa╚Öte ╚Öi de coronavirusuri, tot e╚Öti parte din poporul lui Caragiale ╚Öi e╚Öti programat genetic s─â nu ratezi comicul acestui gen de situa╚Ťii: ceva bombastic ├«ntr-un context de Balcani precar, o aliniere de piepturi rotunde pentru ceva ├«n care pieptul umflat nu are absolut nici un merit, vorbe mari dind─âr─âtul m─â╚Ötilor legal trase peste nas care sun─â ca dintr-o cutie de conserve goal─â. C├«nd, ├«n a doua zi de Cr─âciun, toat─â ╚Ťara a v─âzut delega╚Ťia de arafa╚Ťi, incluz├«nd un primar cu diagonal─â tricolor─â, cum merge zgribulit─â, ├«n grup compact, la punctul de trecere a frontierei ├«n ├«nt├«mpinarea dubei colantate cu pinguini, senza╚Ťia de Caragiale ├«n versiune de desen animat s-a impus, irepresibil─â. Duba trece grani╚Ťa. Emo╚Ťiunea ├«i cuprinde pe cei care asist─â, dar s├«nt to╚Ťi b─ârba╚Ťi de stat ╚Öi, m─â-n╚Ťelegi, nu se las─â ei emo╚Ťiona╚Ťi cu una, cu dou─â. Un vame╚Ö indic─â dubei unde s─â se opreasc─â, la c├«╚Ťiva zeci de metri de ghereta frontieristului, pe teritoriul sf├«nt al ╚Ť─ârii, ├«n dreptul unui pupitru cu stem─â. Televiziunile, toate, transmit frenetic. Pe orice canal ai da, vezi pinguinii ╚Öi pupitrul rom├ónesc. La pupitru trece arafatul-╚Öef care spune vorbe importante despre cum ne vom salva. Pinguinii, adorabili, cu ciocurile ├«n sus, stau cumin╚Ťi, ascult─âtori. Arafatul ╚Öi grupul zgribulit din jurul lui s├«nt p─âtrun╚Öi de moment. Cel pu╚Ťin un site de ╚Ötiri, aprig cu s─ân─âtatea public─â, va numi acest moment ÔÇ×istoricÔÇŁ. Vaccinul a venit ├«n Rom├ónia! Peste c├«teva ore, vaccinul va ajunge ├«n congelatoarele de la ÔÇ×Victor Babe╚ÖÔÇŁ. Acolo, ├«ntregul guvern, cu noul prim-ministru ├«n frunte, va merge ├«n procesiune s─â-l vad─â. Iar─â╚Öi pupitrul cu stem─â, piepturi umflate, vorbe despre salvarea lumii. Peste decenii, a doua genera╚Ťie din spi╚Ťa dlui C├«╚Ťu va povesti emo╚Ťionat─â c─â e de neuitat ziua ├«n care bunicul s-a dus la ÔÇ×Victor Babe╚ÖÔÇŁ s─â vad─â vaccinul ╚Öi va ├«ncepe astfel o capodoper─â de realism magic rom├ónesc, de s-ar g─âsi talentul s-o scrie...

Dac─â toat─â lumea ÔÇô sper! ÔÇô a sesizat caraghiosl├«cul, unii dintre noi am sesizat ╚Öi ironia subtil─â a situa╚Ťiei: exact acei guvernan╚Ťi care ador─â s─â interzic─â pelerinajele la sfintele moa╚Öte au mers ├«n pelerinaj s─â se ├«nchine la vaccin. Fiolele cu vaccin s├«nt moa╚Ötele vindec─âtoare pentru cei care nu cred ├«n moa╚Öte vindec─âtoare. ├Ämi aduc aminte de pove╚Ötile cu securi╚Ötii anilor 1960 care reprimau Biserica, dar ├«╚Öi botezau copiii ├«n secret. Acele pove╚Öti aveau, ├«ns─â, ╚Öi ceva dramatic ├«n ele. Aici, acum, nimic dramatic. Doar comic ╚Öi, ├«n subtext, ironic...

Vre╚Ťi s─â g─âsim ╚Öi ceva mai ad├«nc, mai serios, ├«n aceast─â ├«nt├«mplare dintr-un Cr─âciun gri, cu guvernan╚Ťi cenu╚Öii ╚Öi pinguini frumo╚Öi? C─âci exist─â, dincolo de toate aceste prime observa╚Ťii, ╚Öi un sens mai important al lucrurilor. E vorba despre ce crede o ├«ntreag─â lume despre via╚Ť─â ╚Öi moarte, despre s─ân─âtate ╚Öi boal─â, despre rela╚Ťia dintre corpul omenesc ╚Öi virusuri, i.e. ╚Öi natur─â. Am vorbit cu at├«ta speran╚Ť─â despre vaccinul care ├«l va pune la respect pe acest SARS-CoV2, de nu chiar pe orice alt coronavirus care mai are de g├«nd s─â ne tulbure fericirea, ├«nc├«t acum ajungem s─â-l feti╚Öiz─âm. Nu e r─âu, totu╚Öi, s─â ├«n╚Ťelegem exact ce-i ├«n acele fiole. ╚śi, desigur, nu m─â refer la compozi╚Ťii chimice, c─âci nu le ╚Ötiu, ci la puterea pe care o are acest vaccin. Acest vaccin este produsul unei tehnologii la care am ajuns dup─â o evolu╚Ťie ├«n cunoa╚Ötere ce ni se pare enorm─â ╚Öi, la scara unei biete vie╚Ťi omene╚Öti, chiar a╚Öa este. Mobilizarea global─â ╚Öi timpul foarte scurt care s-a scurs de la declan╚Öarea pandemiei la distribuirea masiv─â a vaccinului s├«nt, ├«n sine, performan╚Ťe de aplaudat. Vaccinul este, ├«n sine, o mare realizare omeneasc─â.

├Äns─â nu vaccinul ne face bine. Dup─â cum nu virusul ne ├«mboln─âve╚Öte. Vaccinul antreneaz─â ├«n corpul nostru reac╚Ťia de anihilare / de neprimire a virusului. Care, la r├«ndul lui, e nociv doar dac─â produce ├«n corpul nostru o anumit─â reac╚Ťie ce poate fi, ├«n anumite circumstan╚Ťe despre care nu ╚Ötim mare lucru, letal─â. Este vorba, a╚Öadar, de dou─â genuri opuse de reac╚Ťii ale corpului omenesc; pe una, rea, o genereaz─â virusul, pe cealalt─â, bun─â, o genereaz─â vaccinul. Dac─â ├«n╚Ťelegem cu adev─ârat asta, s├«ntem cu un pas mai ├«n╚Ťelep╚Ťi dec├«t pinguinii afla╚Ťi fie pe dub─â, fie ├«n fa╚Ťa televizoarelor. ╚śi virusul, ╚Öi vaccinul st├«rnesc, a╚Öadar, fiecare altceva din misterele alc─âtuirii biologiei noastre. Iar aceast─â biologie, care este, iat─â, capabil─â s─â-╚Öi produc─â deopotriv─â sf├«r╚Öitul ╚Öi vindecarea, este un fel de software de o complexitate ├«nc─â mult peste puterea noastr─â de ├«n╚Ťelegere. ╚śi vine, desigur, ├«ntrebarea referitoare la autorul acestui software. O ├«ntrebare pe care adoratorii fiolei de vaccin nu ajung s─â ╚Öi-o mai pun─â, c─âci pentru ei vaccinul ├«nsu╚Öi e s─ân─âtatea ╚Öi via╚Ťa.

├Äntreb─ârile de acest gen nu au, doar, rostul lor ├«n marele efort al cunoa╚Öterii, c─âci nimic nu e mai important pentru un om dec├«t s─â ╚Ötie. Ele au ╚Öi un sens moral. Trebuie s─â ╚Ötim cui dator─âm soft-ul biologiei noastre, ca s─â ╚Ötim cui trebuie s─â-i fim recunosc─âtori pentru, iat─â, eficien╚Ťa acestui vaccin. Sensul festivismului penibil cu care a fost primit vaccinul ├«n Rom├ónia a fost, cred, manipulatoriu-orgolios: ÔÇ×Nou─â s─â ne fi╚Ťi recunosc─âtori, voi cei ce sc─âpa╚Ťi!ÔÇŁ, par a spune arafa╚Ťii ╚Öi guvernan╚Ťii care s-au tras ├«n film─âri cu vaccinul aflat ├«n duba cu pinguini. Oamenii cei mai mul╚Ťi, ├«ns─â, le vor fi recunosc─âtori speciali╚Ötilor care au creat acest vaccin ╚Öi doctorilor care, lupt├«ndu-se cu boala, au dat acestor speciali╚Öti datele de care aveau nevoie ca s─â-l realizeze. Vor fi ├«njurate, desigur, corpora╚Ťiile care au investit ├«n realizarea vaccinului ╚Öi care (nesim╚Ťitele!) vor bani pentru banii b─âga╚Ťi ├«n organizarea cercet─ârii ╚Öi produc╚Ťiei lui. Asta vor face mai to╚Ťi! Dar o mic─â, o foarte mic─â parte dintre oameni vor fi recunosc─âtori acelui autor de software care a dat corpurilor noastre puterea de a se vindeca ╚Öi min╚Ťilor noastre puterea de a ╚Öti cum s─â stimuleze misterul vindec─âtor din fiecare corp omenesc.

Un chirurg faimos al veacului trecut spunea: ÔÇ×Eu operez, dar Dumnezeu vindec─âÔÇŁ. Puterea vindec─âtoare nu e a chirurgului, oric├«t ar fi el de genial, ╚Öi nici m─âcar a opera╚Ťiei, oric├«t ar fi ea de bine f─âcut─â: vindecarea e ├«n biologia omeneasc─â. Oricine ├«n╚Ťelege diferen╚Ťa dintre opera╚Ťie ╚Öi vindecare din vorbele chirurgului pricepe cui trebuie s─â-i fie recunosc─âtor pentru vaccin ╚Öi pentru imunitatea pe care acesta o aduce. Altfel, pinguinii r─âm├«n recunosc─âtori vaccinului...

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
┼×oferii nu vor mai putea parca gratis ├«n centrul Bucure┼čtiului
├Äncep├ónd cu luna august ┼čoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate ├«n centrul Capitalei sau pe trotuar, a anun┼úat viceprimarul Stelian Bujduveanu. Potrivit lui, serviciul va fi digitalizat se vor pune parcometre ┼či bariere automate, iar cei care parcheaz─â pe trotuar vor fi sanc┼úiona┼úi.
image
Un apropiat al lui Kad├«rov sus┼úine c─â cecenii ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ dac─â ÔÇ×Putin nu ├«i va opriÔÇŁ VIDEO
Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kad├«rov, Magomed Daudov, pre┼čedintele parlamentului cecen, afirm─â c─â unit─â┼úile cecene care lupt─â ├«n Ucraina ÔÇ×vor merge ├«nainte p├ón─â la BerlinÔÇŁ┬ádac─â ÔÇ×Putin nu le va opriÔÇŁ.
image
Firm─â IT din Cluj implicat─â ├«n e┼čecul unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video din istorie
Problemele tehnice care au dus la e┼čecul lans─ârii unuia dintre cele mai a┼čteptate jocuri video - Cyberpunk 2077 - ar fi fost cauzate de Quantic Lab, o firm─â IT din Cluj, arat─â Forbes ├«n edi┼úia interna┼úional─â. Articolul a declan┼čat o serie de m─ârturii de la angaja┼úi ai companiei, dar ┼či o reac┼úie a Quantic Lab.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.