├Äncepe ╚Öcoala. ╚śi ce dac─â?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 710 din 28 septembrie ÔÇô 4 octombrie 2017
Competen╚Ťa ├╝ber alles jpeg

Vara se cam apropie de sf├«r╚Öit, canicula, de╚Öi prezent─â ├«nc─â, ├«ncepe s─â se transforme spre sear─â ├«n aer tomnatic, copacii din parcul de l├«ng─â blocul meu au tot mai multe frunze galbene ╚Öi, ca s─â continui ├«n aceast─â not─â de compunere a unui elev despre vacan╚Ťa de var─â, ├«n cur├«nd se va auzi primul clopo╚Ťel. Cum ne g─âse╚Öte preg─âti╚Ťi acest moment, din punct de vedere organizatoric? Am s─â punctez c├«teva aspecte, lu├«nd-o gradat, dinspre v├«rful piramidei sistemului.

Ministrul. Anul a ├«nceput cu doamna ministru Andronescu, dar acum avem un minister condus de un interimar ╚Öi, chiar dac─â se vehiculeaz─â numele unui ministru propus, e posibil ca acesta s─â nu prind─â fotoliul ├«nc─â, ├«naintea ├«nceperii anului ╚Öcolar. ├Äncepem a╚Öadar anul f─âr─â un conduc─âtor la v├«rf, unul care s─â ╚Ötie clar ce vrea s─â fac─â cu acest sistem aflat ├«n b─âtaia v├«ntului, ca frunzele alea care ├«ncep s─â cad─â. ╚śi ce dac─â?

Bugetul. La rectificarea bugetar─â, ├«nv─â╚Ť─âm├«ntul a pierdut peste un miliard de lei. Un comunicat al ministerului explic─â foarte tehnic c─â, de fapt, ├«nv─â╚Ť─âm├«ntul nici nu avea nevoie de banii ace╚Ötia. Practic, ├«i primise f─âr─â voia sa, n-avea unde s─â-i ╚Ťin─â prin buzunare, d─âdeau pe dinafar─â ╚Öi f─âceau mizerie ├«n jur. O parte consistent─â din aceast─â sum─â era destinat─â programului ÔÇ×Merg la ╚Öcoal─âÔÇť, prin care elevii urmau s─â primeasc─â vouchere pentru achizi╚Ťionarea de c─âr╚Ťi, rechizite ╚Öcolare ╚Öi echipament sportiv. Premierul a declarat c─â p─ârin╚Ťii ar fi spus c─â nu au nevoie, c─â ei au posibilit─â╚Ťi. ╚śi c─â ace╚Öti bani ar trebui da╚Ťi doar elevilor dezavantaja╚Ťi. Corect. ├Än condi╚Ťiile ├«n care exist─â ├«nc─â elevi care nu merg la ╚Öcoal─â pentru c─â nu au cu ce s─â se ├«mbrace ╚Öi cu ce s─â se ├«ncal╚Ťe, e clar c─â ace╚Ötia ar avea nevoie de sprijin. Dar sistarea programului nu a mai fost succedat─â de o m─âsur─â de acordare a sprijinului acestor elevi dezavantaja╚Ťi. ╚śi ce dac─â?

Inspectoratele ╚Öi direc╚Ťiunile. Concursurile inspectorilor generali, ale inspectorilor ╚Öcolari ╚Öi ale unora dintre directori au expirat. Nu s-au mai organizat altele, care s─â fixexe pe posturi pentru un nou mandat conduceri manageriale. Se dau doar delega╚Ťii, se prelungesc mandatele temporar, p├«n─â la organizarea unor noi concursuri sau p├«n─â la sf├«r╚Öitul anului ╚Öcolar. Nu c─â aceste concursuri ar garanta calitatea, dar ar constitui, totu╚Öi, un element de normalitate, care acum lipse╚Öte. ╚śi ce dac─â?

Infrastructur─â. ├Än ├«ntreaga ╚Ťar─â exist─â ├«nc─â unit─â╚Ťi ╚Öcolare ├«n mediul rural care func╚Ťioneaz─â f─âr─â avize sanitare, cu prec─âdere din cauza faptului c─â nu au ap─â curent─â ╚Öi grupuri sanitare adecvate. Cazul tragic al mor╚Ťii copilului ├«ntr-o fos─â septic─â, ├«n Ia╚Öi, e simptomatic. S├«nt condi╚Ťii medievale ├«n ╚Öcoli dintr-o ╚Ťar─â a UE, ├«n care se retrag bani de la bugetul ├«nv─â╚Ť─âm├«ntului, ├«n vreme ce potenta╚Ťi ai timpului, adesea lipsi╚Ťi de educa╚Ťie, se scald─â ├«n lux. ╚śi ce dac─â?

Curricula. De c├«teva zile a fost aprobat─â o program─â pentru educa╚Ťia antepre╚Öcolar─â. Vorbim de cre╚Öe ╚Öi gr─âdini╚Ťe. Program─â care intr─â ├«n vigoare odat─â cu ├«nceperea anului ╚Öcolar, dar pe care educatorii o descoper─â abia acum. F─âr─â inform─âri ╚Öi form─âri prealabile. O program─â ╚Öcolar─â nu se aplic─â ├«ns─â a╚Öa u╚Öor, ea are nevoie, dincolo de cadrul conceptual, de un cadru opera╚Ťional, care necesit─â timp, preg─âtire, formare. Era nevoie de apari╚Ťia unei astfel de programe, dar era nevoie ╚Öi de o ampl─â campanie de preg─âtire a celor care o vor pune ├«n practic─â. Altfel, se va face dup─â ureche, din mers. ╚śi ce dac─â? ├Än aceea╚Öi ordine de idei, urc├«nd spre nivelul gimnazial, elevii care intr─â ├«n clasa a VII-a, care ├«nva╚Ť─â deja dup─â o nou─â program─â ╚Öcolar─â, nu ╚Ötiu ├«nc─â ├«n ce formul─â vor fi evalua╚Ťi prin examenul de la sf├«r╚Öitul clasei a VIII-a. Nu exist─â modele de subiecte, nu s-a explicat conceptul evalu─ârii, care, ├«n conformitate cu Legea educa╚Ťiei, e mai cuprinz─âtor, incluz├«nd ╚Öi evaluarea din clasa a VI-a ╚Öi un portofoliu individual. Am mai scris despre acest gol, nimeni nu ╚Ötie ├«nc─â ce e acest portofoliu, cum intr─â el ├«n conceptul evalu─ârii finale, s├«nt necunoscute detalii importante. ╚śi ce dac─â? La nivel liceal, ├«nc─â nu s-a pornit procesul de scriere a programelor ╚Öcolare noi, dup─â care elevii de gimnaziu care intr─â ├«n clasa a VII-a vor ├«nv─â╚Ťa ├«n clasa a IX-a. Mai s├«nt doi ani p├«n─â atunci, dar procesul e amplu: presupune scrierea programelor ╚Öcolare, dezbaterea lor, ajustarea ╚Öi apoi producerea de manuale corespunz─âtoare. E un demers complex, care necesit─â timp ╚Öi responsabilitate. ├Änc─â nu se ╚Ötie nimic. ╚śi ce dac─â?

Manualele. Anul trecut a fost un an negru. S-au impus (╚Öi cea mai afectat─â a fost clasa a VI a, unde elevii intrau ├«n for╚Ť─â pe o program─â nou─â) manualele unice, sub monopol EDP (Editura Didactic─â ╚Öi Pedagogic─â). Multe discipline au suferit grav, ajung├«nd la elevi manuale de proast─â ╚Öi foarte proast─â calitate, cu gre╚Öeli semnificative din punct de vedere ╚Ötiin╚Ťific ╚Öi cu aspect vetust. Cunosc bine situa╚Ťia, la clasa a VI-a am fost coautor al unui ma-nual de limba ╚Öi literatura rom├ón─â declarat c├«╚Ötig─âtor, pe primul loc la evaluare, dar respins de EDP din motive de ne├«n╚Ťeles, care ╚Ťin de umori personale sau de interese de grup. Autorii am fost umili╚Ťi de conducerea EDP, de╚Öi tot ce doream era s─â oferim elevilor un produs de calitate. Anul acesta, doamna ministru Andronescu a revenit asupra formulei de producere a manualelor, accept├«nd din nou licita╚Ťia ╚Öi competi╚Ťia deschis─â, fapt meritoriu pentru domnia-sa. Avantajul vizeaz─â elevii care vor intra ├«n clasa a VII a ╚Öi care vor avea manuale de calitate. Dar la clasa a VI-a nu s-a revenit. Pe de o parte, disciplinele care anul trecut nu au avut manuale la clasa a VI-a, anul acesta au putut participa la competi╚Ťia deschis─â. Pe de alt─â parte, disciplinele la care anul trecut au fost impuse manualele EDP au r─âmas cu acelea. E o dispropor╚Ťie ╚Öi o nedreptate. ╚śi ce dac─â? Mai mult, faptul c─â totu╚Öi e posibil ca la unele discipline s─â nu existe ├«n prima zi de ╚Öcoal─â manuale pe b─âncile elevilor este datorat procesului prea complicat de contestare a rezultatelor evalu─ârii. Foarte pe scurt: manualele au fost depuse spre evaluare ├«n aprilie. Rezultatele au venit prin iunie, iar de atunci, contesta╚Ťiile ├«nc─â nu s-au solu╚Ťionat. Editurile a╚Öteapt─â acest moment al solu╚Ťion─ârii, pentru a demara apoi ├«n tromb─â tip─ârirea ├«n sute de mii de exemplare ╚Öi distribuirea manualelor ├«n toat─â ╚Ťara, r─âm├«n├«ndu-le timp de ordinul zilelor pentru o munc─â foarte complex─â logistic. De aceea, probabil c─â la unele discipline nu vor exista ├«n prima zi de ╚Öcoal─â manuale. ╚śi ce dac─â? S─â sune clopo╚Ťelul! 

Horia Corche╚Ö este scriitor ╚Öi profesor de limba ╚Öi literatura rom├ón─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.