Inaugurarea președintelui

Publicat în Dilema Veche nr. 875 din 14 - 20 ianuarie 2021
Inaugurarea președintelui jpeg

20 ianuarie 1961, Washington DC, ceremonia de inaugurare a președintelui Statelor Unite ale Americii, o zi geroasă dintr-o iarnă cu multă zăpadă.

Și una dintre cele mai cunoscute, recognoscibile și redate fraze din istoria contemporană: „And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country.“ / „Așadar, dragi concetățeni americani, nu vă întrebați ce poate face țara voastră pentru voi, întrebați-vă ce puteți face voi pentru țara voastră“.

Cuvintele îi aparțin lui John Fitzgerald Kennedy, care tocmai își susținea discursul de inaugurare (discursul Ask not) în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii. 

Lucrările la discurs au început încă din noiembrie 1960, după alegeri. Responsabil pentru cuvîntările publice ale președintelui JFK era consilierul său Theodore (Ted) Sorensen, care pe data de 23 decembrie a trimis o telegramă către zece dintre cei mai importanți specialiști ai momentului (printre care Dean Rusk, secretarul de stat al SUA, John Kenneth Galbraith, important economist de origine canadiană, și Adlai Stevenson, ambasadorul american la Organizația Națiunilor Unite), în care le cerea sugestii despre ce ar trebui să conțină discursul președintelui. Astfel, fondul prelegerii prezidențiale s-a stabilit în linii mari cu ajutorul specialiștilor (cum este indicat, de altfel).

De formă s-au ocupat mai-sus menționatul Ted Sorensen și, evident, președintele JFK, care pe 10 ianuarie 1961 i-a dictat o primă variantă a discursului secretarei sale, în avion dinspre Washington spre Palm Beach.

Jacqueline Kennedy, soția președintelui, zice așa: „Și-a scris discursul în Florida. Știi, avea tot felul de hîrtii galbene și apoi venea și îți citea diferite fragmente, ștergîndu-le pe altele care nu îi plăceau“.

Controverse apar des (mereu?) în istorie referitor la paternitatea discursurilor, mai ales a unor replici memorabile, și acestea nu l-au ocolit nici pe JFK. Este recomandat ca în schițarea mesajului prezidențial să fie implicată o întreagă echipă de specialiști și este inutil un calcul precis al măsurii contribuției acestora versus contribuția președintelui. Cum, de altfel, este greu de contestat talentul oratoric a președintelui JFK.

Ask not al lui JFK a rămas în istorie și altfel. Pe muzică. În 2016, cîntărețul și compozitorul de jazz Ted Nash a compus un album (numit Presidential Suite: Eight Variations on Freedom) în care melodiile lui se îmbină cu discursuri politice istorice, citite de actori consacrați. Printre cele opt piese, care includ discursuri ale lui Winston Churchill, Ronald Reagan, Franklin D. Roosevelt și Nelson Mandela, este și discursul de inaugurare al lui JFK din ianuarie 1961.

And so, America, let the right music play…

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.