În vîrf de munte și peste munte

Publicat în Dilema Veche nr. 926 din 6 – 12 ianuarie 2022
În vîrf de munte și peste munte jpeg

Dacă am face un top al celor mai frumoși munți din Europa, Matterhorn ar ocupa sigur unul dintre primele locuri. Forma acestuia inconfundabilă de piramidă l-a transformat într-un simbol al Alpilor elvețieni. Un simbol greu de cucerit. Cum nimic nu este imposibil de cucerit în istorie, vîrful muntelui Matterhorn a fost atins pentru prima oară în anul 1865 de alpinistul britanic Edward Whymper.

Și mai interesantă devine urcarea Matterhorn-ului de către o femeie. Acum 150 de ani. În acele vremuri, fără prea mult loc de negociere, femeile erau descurajate să practice orice sport de acest gen. Iar dacă existau curajoase care se încumetau, ele trebuiau să se supună regulilor de conduită specifice epocii victoriene. Da, Alpii se escaladau în rochii cu crinoline, pantalonii fiind un obiect vestimentar care ieșea din orice discuție (și din orice dulap al vreunei femei) la acel moment. Prin urmare, femeile urcau pe munte îmbrăcate în fuste lungi.

Așa a făcut și Lucy Walker, o pasionată activă de alpinism, de origine britanică, în vîrstă de 35 de ani. Pe 21 iulie 1871 s-a trezit cu noaptea-n cap într-o cabana de la poalele Matterhorn-ului, și-a pus pe ea fusta lungă preferată, s-a încălțat cu ghetele cu ținte și, alături de tatăl său și de o echipă de cinci ghizi montani, a pornit să cucerească frumosul munte de la granița dintre Elveția și Italia. Nu aveau lanterne electrice, așa că niște dispozitive cu lumînări le-au luminat calea pe traseu.

Pe 22 iulie 1871, la agenția de presă din Geneva a ajuns următoarea telegramă: Femeia de origine engleză Lucy Walker tocmai a devenit prima femeie care a escaladat muntele Matterhorn… purtînd o rochie lungă de flanelă, cum se cade unei doamne a epocii victoriene.

Succes total.

Deseori, în istorie, în spatele unei femei de succes se află o altă femeie care rîvnește la același succes. În acest caz numele ei este Meta Brevoort, cu niște ani în plus față de Lucy Walker și cu la fel de multă pasiune pentru alpinism. Plus cu dorința de a-și adăuga vîrful Matterhorn în portofoliul de cuceriri. Încercase în trecut, dar nu reușise, din cauza condițiilor meteo. A vrut să încerce din nou fix în 1871 și a pornit spre  Elveția. Doar că doamna Walker era deja acolo și, aflînd de intențiile doamnei Brevoort, s-a grăbit să facă ea expediția în premieră. Cînd Meta a ajuns în localitatea Zermatt pentru a se pregăti de traseu, Lucy tocmai devenise prima femeie din lume care a ajuns pe vîrful Matterhorn. Trofeul fusese adjudecat.

Meta Brevoort a felicitat-o pe Lucy Walker, iar apoi și-a văzut de traseu. Nu orice traseu, ci tot unul în premieră: a devenit prima femeie care a traversat muntele Matterhorn din Elveția în Italia.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

instanta jpeg
Fiul lui Sile Cămătaru a fost condamnat după ce a fost prins la volan fără permis. Decizia judecătorilor
Mario Nuțu Balint, fiul lui Sile Cămătaru, a fost prins de polițiști de mai multe ori conducând cu permisul suspendat. În vară a fost trimis în judecată, iar vineri a fost condamnat de judecători.
burnout
O mare parte din angajații din România suferă de burnout. Care sunt motivele
Tot mai mulți angajați din România suferă de epuizare profesională sau burnout, femeile fiind mai afectate decât bărbați, dar și o bună parte dintre angajații români care lucrează în ture.
gica hagi sportpictures jpeg
Locația, florile și logistica au fost cel mai greu de realizat la nuntă Andei Adam cu Joseph Adam
De ce nu au plecat Anda Adam și soțul ei, Joseph Mohaci, în luna de miere: „Mă las pe mâna...”
Nunta Andei Adam cu Joseph Mohaci a fost de departe nunta anului! Cei doi și-au unit destinele în luna iunie a acestui an, iar evenimentul a avut loc într-un club din București. Din păcate însă, cuplul nu s-a bucurat încă de luna de miere. Care este motivul?
arsenie boca jpg
Rețeta favorită a lui Arsenie Boca! Supa delicioasă de post de care nu ne vom mai sătura
Este o rețetă delicioasă, perfectă pentru Postul Crăciunului. În plus, era și preparatul preferat al lui Arsenie Boca, iar fiecare dintre noi putem pregăti această supă în propria noastră bucătărie!
horoscop saptamana 5 11 august webp
Horoscop sâmbătă, 23 noiembrie. Gemenii au situații neplăcute cu partenerul supărat, iar Fecioarele au discuții legate de banii din casă
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 23 noiembrie.
ninsoare jpeg
Cine sunt românii care pot primi amenzi usturătoare iarna? Nu trebuie să uite de acest detaliu din lege
Încă nici nu am intrat în luna decembrie, dar unele zone din România deja se confruntă cu primul episod de ninsoare. Iar pentru unii dintre noi, această perioadă din an poate înveni însoțită de o amendă serioasă, dacă nu facem un lucru anume!
plimbari la sate iarna jpg
Crește interesul pentru sejururi la sat. Cine alege un astfel de retreat și cât costă
Interesul pentru sejururi la sat este crescut atât din partea turiștilor pe segmentul leisure, cât și din partea companiilor pentru angajații din echipele de management.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (8) jpg
Ce va face Marcel Ciolacu dacă nu intră în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. „Categoric, da!”
Marcel Ciolacu, președintele PSD, continuă să fie favorit în cursa prezidenţială, potrivit sondajelor. Cu toate acestea, el a explicat care va fi primul lucru pe care îl va face în cazul în care nu intră în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.