În vîrf de munte și peste munte

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 926 din 6 ÔÇô 12 ianuarie 2022
În vîrf de munte și peste munte jpeg

Dac─â am face un top al celor mai frumo╚Öi mun╚Ťi din Europa, Matterhorn ar ocupa sigur unul dintre primele locuri. Forma acestuia inconfundabil─â de piramid─â l-a transformat ├«ntr-un simbol al Alpilor elve╚Ťieni. Un simbol greu de cucerit. Cum nimic nu este imposibil de cucerit ├«n istorie, v├«rful muntelui Matterhorn a fost atins pentru prima oar─â ├«n anul 1865 de alpinistul britanic Edward Whymper.

╚śi mai interesant─â devine urcarea Matterhorn-ului de c─âtre o femeie. Acum 150 de ani. ├Än acele vremuri, f─âr─â prea mult loc de negociere, femeile erau descurajate s─â practice orice sport de acest gen. Iar dac─â existau curajoase care se ├«ncumetau, ele trebuiau s─â se supun─â regulilor de conduit─â specifice epocii victoriene. Da, Alpii se escaladau ├«n rochii cu crinoline, pantalonii fiind un obiect vestimentar care ie╚Öea din orice discu╚Ťie (╚Öi din orice dulap al vreunei femei) la acel moment. Prin urmare, femeile urcau pe munte ├«mbr─âcate ├«n fuste lungi.

A╚Öa a f─âcut ╚Öi Lucy Walker, o pasionat─â activ─â de alpinism, de origine britanic─â, ├«n v├«rst─â de 35 de ani. Pe 21 iulie 1871 s-a trezit cu noaptea-n cap ├«ntr-o cabana de la poalele Matterhorn-ului, ╚Öi-a pus pe ea fusta lung─â preferat─â, s-a ├«nc─âl╚Ťat cu ghetele cu ╚Ťinte ╚Öi, al─âturi de tat─âl s─âu ╚Öi de o echip─â de cinci ghizi montani, a pornit s─â cucereasc─â frumosul munte de la grani╚Ťa dintre Elve╚Ťia ╚Öi Italia. Nu aveau lanterne electrice, a╚Öa c─â ni╚Öte dispozitive cu lum├«n─âri le-au luminat calea pe traseu.

Pe 22 iulie 1871, la agen╚Ťia de pres─â din Geneva a ajuns urm─âtoarea telegram─â: Femeia de origine englez─â Lucy Walker tocmai a devenit prima femeie care a escaladat muntele MatterhornÔÇŽ purt├«nd o rochie lung─â de flanel─â, cum se cade unei doamne a epocii victoriene.

Succes total.

Deseori, ├«n istorie, ├«n spatele unei femei de succes se afl─â o alt─â femeie care r├«vne╚Öte la acela╚Öi succes. ├Än acest caz numele ei este Meta Brevoort, cu ni╚Öte ani ├«n plus fa╚Ť─â de Lucy Walker ╚Öi cu la fel de mult─â pasiune pentru alpinism. Plus cu dorin╚Ťa de a-╚Öi ad─âuga v├«rful Matterhorn ├«n portofoliul de cuceriri. ├Äncercase ├«n trecut, dar nu reu╚Öise, din cauza condi╚Ťiilor meteo. A vrut s─â ├«ncerce din nou fix ├«n 1871 ╚Öi a pornit spre  Elve╚Ťia. Doar c─â doamna Walker era deja acolo ╚Öi, afl├«nd de inten╚Ťiile doamnei Brevoort, s-a gr─âbit s─â fac─â ea expedi╚Ťia ├«n premier─â. C├«nd Meta a ajuns ├«n localitatea Zermatt pentru a se preg─âti de traseu, Lucy tocmai devenise prima femeie din lume care a ajuns pe v├«rful Matterhorn. Trofeul fusese adjudecat.

Meta Brevoort a felicitat-o pe Lucy Walker, iar apoi ╚Öi-a v─âzut de traseu. Nu orice traseu, ci tot unul ├«n premier─â: a devenit prima femeie care a traversat muntele Matterhorn din Elve╚Ťia ├«n Italia.

Mihaela Simina este licen╚Ťiat─â ├«n istorie (specializarea Rela╚Ťii Interna╚Ťionale), scriitor, coprezentator ╚Öi coautor (comentariu ╚Öi scenariu) al serialului documentar Rom├ónia construit─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.