În vîrf de munte și peste munte
Dacă am face un top al celor mai frumoși munți din Europa, Matterhorn ar ocupa sigur unul dintre primele locuri. Forma acestuia inconfundabilă de piramidă l-a transformat într-un simbol al Alpilor elvețieni. Un simbol greu de cucerit. Cum nimic nu este imposibil de cucerit în istorie, vîrful muntelui Matterhorn a fost atins pentru prima oară în anul 1865 de alpinistul britanic Edward Whymper.
Și mai interesantă devine urcarea Matterhorn-ului de către o femeie. Acum 150 de ani. În acele vremuri, fără prea mult loc de negociere, femeile erau descurajate să practice orice sport de acest gen. Iar dacă existau curajoase care se încumetau, ele trebuiau să se supună regulilor de conduită specifice epocii victoriene. Da, Alpii se escaladau în rochii cu crinoline, pantalonii fiind un obiect vestimentar care ieșea din orice discuție (și din orice dulap al vreunei femei) la acel moment. Prin urmare, femeile urcau pe munte îmbrăcate în fuste lungi.
Așa a făcut și Lucy Walker, o pasionată activă de alpinism, de origine britanică, în vîrstă de 35 de ani. Pe 21 iulie 1871 s-a trezit cu noaptea-n cap într-o cabana de la poalele Matterhorn-ului, și-a pus pe ea fusta lungă preferată, s-a încălțat cu ghetele cu ținte și, alături de tatăl său și de o echipă de cinci ghizi montani, a pornit să cucerească frumosul munte de la granița dintre Elveția și Italia. Nu aveau lanterne electrice, așa că niște dispozitive cu lumînări le-au luminat calea pe traseu.
Pe 22 iulie 1871, la agenția de presă din Geneva a ajuns următoarea telegramă: Femeia de origine engleză Lucy Walker tocmai a devenit prima femeie care a escaladat muntele Matterhorn… purtînd o rochie lungă de flanelă, cum se cade unei doamne a epocii victoriene.
Succes total.
Deseori, în istorie, în spatele unei femei de succes se află o altă femeie care rîvnește la același succes. În acest caz numele ei este Meta Brevoort, cu niște ani în plus față de Lucy Walker și cu la fel de multă pasiune pentru alpinism. Plus cu dorința de a-și adăuga vîrful Matterhorn în portofoliul de cuceriri. Încercase în trecut, dar nu reușise, din cauza condițiilor meteo. A vrut să încerce din nou fix în 1871 și a pornit spre Elveția. Doar că doamna Walker era deja acolo și, aflînd de intențiile doamnei Brevoort, s-a grăbit să facă ea expediția în premieră. Cînd Meta a ajuns în localitatea Zermatt pentru a se pregăti de traseu, Lucy tocmai devenise prima femeie din lume care a ajuns pe vîrful Matterhorn. Trofeul fusese adjudecat.
Meta Brevoort a felicitat-o pe Lucy Walker, iar apoi și-a văzut de traseu. Nu orice traseu, ci tot unul în premieră: a devenit prima femeie care a traversat muntele Matterhorn din Elveția în Italia.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.