În vîrf de munte și peste munte

Publicat în Dilema Veche nr. 926 din 6 – 12 ianuarie 2022
În vîrf de munte și peste munte jpeg

Dacă am face un top al celor mai frumoși munți din Europa, Matterhorn ar ocupa sigur unul dintre primele locuri. Forma acestuia inconfundabilă de piramidă l-a transformat într-un simbol al Alpilor elvețieni. Un simbol greu de cucerit. Cum nimic nu este imposibil de cucerit în istorie, vîrful muntelui Matterhorn a fost atins pentru prima oară în anul 1865 de alpinistul britanic Edward Whymper.

Și mai interesantă devine urcarea Matterhorn-ului de către o femeie. Acum 150 de ani. În acele vremuri, fără prea mult loc de negociere, femeile erau descurajate să practice orice sport de acest gen. Iar dacă existau curajoase care se încumetau, ele trebuiau să se supună regulilor de conduită specifice epocii victoriene. Da, Alpii se escaladau în rochii cu crinoline, pantalonii fiind un obiect vestimentar care ieșea din orice discuție (și din orice dulap al vreunei femei) la acel moment. Prin urmare, femeile urcau pe munte îmbrăcate în fuste lungi.

Așa a făcut și Lucy Walker, o pasionată activă de alpinism, de origine britanică, în vîrstă de 35 de ani. Pe 21 iulie 1871 s-a trezit cu noaptea-n cap într-o cabana de la poalele Matterhorn-ului, și-a pus pe ea fusta lungă preferată, s-a încălțat cu ghetele cu ținte și, alături de tatăl său și de o echipă de cinci ghizi montani, a pornit să cucerească frumosul munte de la granița dintre Elveția și Italia. Nu aveau lanterne electrice, așa că niște dispozitive cu lumînări le-au luminat calea pe traseu.

Pe 22 iulie 1871, la agenția de presă din Geneva a ajuns următoarea telegramă: Femeia de origine engleză Lucy Walker tocmai a devenit prima femeie care a escaladat muntele Matterhorn… purtînd o rochie lungă de flanelă, cum se cade unei doamne a epocii victoriene.

Succes total.

Deseori, în istorie, în spatele unei femei de succes se află o altă femeie care rîvnește la același succes. În acest caz numele ei este Meta Brevoort, cu niște ani în plus față de Lucy Walker și cu la fel de multă pasiune pentru alpinism. Plus cu dorința de a-și adăuga vîrful Matterhorn în portofoliul de cuceriri. Încercase în trecut, dar nu reușise, din cauza condițiilor meteo. A vrut să încerce din nou fix în 1871 și a pornit spre  Elveția. Doar că doamna Walker era deja acolo și, aflînd de intențiile doamnei Brevoort, s-a grăbit să facă ea expediția în premieră. Cînd Meta a ajuns în localitatea Zermatt pentru a se pregăti de traseu, Lucy tocmai devenise prima femeie din lume care a ajuns pe vîrful Matterhorn. Trofeul fusese adjudecat.

Meta Brevoort a felicitat-o pe Lucy Walker, iar apoi și-a văzut de traseu. Nu orice traseu, ci tot unul în premieră: a devenit prima femeie care a traversat muntele Matterhorn din Elveția în Italia.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.