În port

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
În port jpeg

În 1868 a fost promulgată  Legea pentru crearea unui port la Marea Neagră, cu denumirea Carol I. Simplu. Inițiativa făcea parte din marile proiecte de modernizare ale secolului al XIX-lea, un secol care prin noile realități economice și comerciale impunea dezvoltarea infrastructurii țării. Ofertanta vecină Marea Neagră trebuia fructificată.

Charles Hartley, inginerul-șef al Comisiei Europene a Dunării, a propus realizarea unui port pe malul lacului Sasica, lîngă satul Jibrieni. Se baza pe cercetări făcute încă din 1864, din care rezulta că cel mai potrivit loc pentru construirea portului era porțiunea din imediata apropiere a locului unde brațul Chilia se varsă în mare, între Dunăre și lacul Sasica.

Propunerea inginerului britanic a fost acceptată, de planurile amplasamentului de la Jibrieni urmînd să se ocupe tot acesta.

Între timp, însă, pînă au fost realizate toate demersurile pentru construcție, a început Războiul de Independență și, ca urmare a acestuia, în 1878 s-a semnat și un tratat, Tratatul de la Berlin. Documentul reglementa, ca de obicei, ce pierd și ce primesc participanții la conflict. România a pierdut sudul Basarabiei (județele Cahul, Bolgrad și Ismail) și a primit Dobrogea.

Portul de la Jibrieni „a căzut” astfel înainte de a fi ridicat, întrucît locul unde urma să fie construit se încadra în teritoriul pe care România l-a cedat Rusiei conform tratatului.

Noroc că istoria nu doar ia, ci și oferă. Contează cît și ce anume, desigur. În cazul acesta, oferea statului român portul Constanța din Dobrogea nou dobîndită, port care beneficia de o legătură cu Dunărea, la Cernavodă, din 1860.

Important este să știi să schimbi strategia în funcție de ce pierzi sau primești de la istorie, iar atunci, românii au regîndit cu succes planul inițial de realizare a unui port la Marea Neagră. S-au axat pe modernizarea și dezvoltarea portului maritim de la Constanța și pe integrarea orașului în rețeaua națională de transport.

Cred că așa-i istoria uneori, și despre ce nu a fost să fie.

(Mai multe despre ce, cum și cît s-a construit – sau nu – în România de-a lungul istoriei puteți vedea în serialul documentar România construită, difuzat de TVR 1.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Monument tragedie aviatică Polonia FOTO Shutterstock
Un grup de manifestanți ruși a perturbat evenimentul de comemorare a 15 ani de la tragedia aviatică din Smolensk
Ambasadorul Poloniei în Rusia a declarat că un grup mic de ruși a încercat să întrerupă joi o comemorare care marchează cea de-a 15-a aniversare a prăbușirii aviatice care a ucis președintele polonez Lech Kaczyński și alte 95 de persoane.
Doina Pană FOTO gov.ro
Ministrul Mediului din 2014, surprins de declarațiile lui Ponta: Debitul nu justifica deschiderea Porţilor de Fier
Doina Pană, fost ministru al Mediului în 2014, susține că nu a fost informată despre deschiderea Porților de Fier, contrazicând declarațiile recente ale fostului premier Victor Ponta.
lingouri aur jpeg
Prețul aurului a explodat, pe fondul intensificării îngrijorărilor economice. Cu cât se vinde în România
Cotaţia aurului a trecut vineri pentru prima dată peste pragul de 3.200 de dolari uncia, alimentat de deprecierea dolarului american şi îngrijorările economice, în contextul intensificării războiului comercial, transmite Reuters.
copii tableta generatia alfa jpeg
Exces de zel: mamă arestată după ce a confiscat iPad-urile propriilor copii
O britanică a ajuns într-o celulă a poliției, unde a fost ținută mai bine de șapte ore, după ce a confiscat două iPad-uri care aparțineau copiilor săi, fiind acuzată de furt!
Banner Ramona de la Clejani
Ramona de la Clejani, atac la mama-vitregă: „Viorica a mutat averea pe numele copiilor ei, ca să o pună la adăpost de mine”
Ramona de la Clejani, atac dur la mama-vitregă: „Viorica a mutat averea pe numele copiilor ei”
Mierea de mană O comoară naturală bogată în minerale jpg
Mierea de mană: O comoară naturală bogată în minerale
Mierea de mană este un adevărat elixir natural, apreciat pentru compoziția sa bogată în minerale și proprietățile sale terapeutice.
pesti buni logo webp
Care este, de fapt, cel mai sănătos pește pentru creier. Medicul Vlad Ciurea îl recomandă, deși mulți români îl evită: „Merge foarte bine pentru celula nervoasă”
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie care este cel mai bun și sănătos pește pentru creier. Deși mulți români evită această specie, din cauza prețului nu tocmai accesibil sau pentru faptul că nu este suficient de fraged, totuși, specialistul îl recomandă ca fiind o minune pentru organism.
soldati rusi in Mariinka în 20 martie 2022 profimedia 0672268331 jpg
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
Convorbiri interceptate de serviciile secrete ucrainene dezvăluie o realitate cruntă de pe frontul din Ucraina. Soldați ruși sunt lăsați fără hrană pe linia frontului, forțați să consume medicamente și chiar animale pentru a supraviețui.
alegeri Ucraina foto epa efe png
Ucraina pregătește extinderea legii marțiale, deși SUA și Rusia presează Kievul să organizeze noi alegeri
Ucraina ia în considerare extinderea legii marțiale ce urmează să expire pe 9 mai, chiar dacă Statele Unite și Rusia fac presiuni asupra Kievului pentru a organiza noi alegeri.