În port

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
În port jpeg

În 1868 a fost promulgată  Legea pentru crearea unui port la Marea Neagră, cu denumirea Carol I. Simplu. Inițiativa făcea parte din marile proiecte de modernizare ale secolului al XIX-lea, un secol care prin noile realități economice și comerciale impunea dezvoltarea infrastructurii țării. Ofertanta vecină Marea Neagră trebuia fructificată.

Charles Hartley, inginerul-șef al Comisiei Europene a Dunării, a propus realizarea unui port pe malul lacului Sasica, lîngă satul Jibrieni. Se baza pe cercetări făcute încă din 1864, din care rezulta că cel mai potrivit loc pentru construirea portului era porțiunea din imediata apropiere a locului unde brațul Chilia se varsă în mare, între Dunăre și lacul Sasica.

Propunerea inginerului britanic a fost acceptată, de planurile amplasamentului de la Jibrieni urmînd să se ocupe tot acesta.

Între timp, însă, pînă au fost realizate toate demersurile pentru construcție, a început Războiul de Independență și, ca urmare a acestuia, în 1878 s-a semnat și un tratat, Tratatul de la Berlin. Documentul reglementa, ca de obicei, ce pierd și ce primesc participanții la conflict. România a pierdut sudul Basarabiei (județele Cahul, Bolgrad și Ismail) și a primit Dobrogea.

Portul de la Jibrieni „a căzut” astfel înainte de a fi ridicat, întrucît locul unde urma să fie construit se încadra în teritoriul pe care România l-a cedat Rusiei conform tratatului.

Noroc că istoria nu doar ia, ci și oferă. Contează cît și ce anume, desigur. În cazul acesta, oferea statului român portul Constanța din Dobrogea nou dobîndită, port care beneficia de o legătură cu Dunărea, la Cernavodă, din 1860.

Important este să știi să schimbi strategia în funcție de ce pierzi sau primești de la istorie, iar atunci, românii au regîndit cu succes planul inițial de realizare a unui port la Marea Neagră. S-au axat pe modernizarea și dezvoltarea portului maritim de la Constanța și pe integrarea orașului în rețeaua națională de transport.

Cred că așa-i istoria uneori, și despre ce nu a fost să fie.

(Mai multe despre ce, cum și cît s-a construit – sau nu – în România de-a lungul istoriei puteți vedea în serialul documentar România construită, difuzat de TVR 1.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

transelectrica jpg
Transelectrica operaționalizează Linia Electrică 400 kV Reșița - Pancevo
Liniile electrice aeriene de 400 kV între Reșița (RO) și Pancevo (RS) și Porțile de Fier – (Anina) – Reșița intră de vineri, 15 noiembrie, în exploatare comercială, a informat Transelectrica.
Tocanita de ciuperci cu carne de vita  Sursa foto shutterstock 558816517 jpg
Reţeta zilei. Tocăniță cu ciuperci şi carne de vită
Acest preparat săţios de tocană de vită și ciuperci este şi reconfortant în sezonul rece. Gătită lent, capătă o aromă incredibilă. O poţi servi cu murături, piure de cartofi sau orez, pentru o masă de care să te bucuri din toată inima alături de familie sau prieteni.
cuplu de romani, disparut în inundatii, cautati in Spania Foto ABC    Álvaro Ybarra Zavala jpg
Bilanțul românilor care au murit în inundațiile din Valencia a ajuns la nouă
Au fost identificați încă doi cetățeni români ca fiind decedați în urma inundațiile devastatoare din Valencia, a transmis Ministerul de Externe.
eppo biroul procurorului european jpg
Parchetul European investighează o fraudă de 520 milioane de euro, comisă de mafia din 10 țări
Investigația „Moby Dick”, a Parchetului European (EPPO) din Milano și Palermo (Italia), cercetează o fraudă de 520 milioane de euro ce ar fi fost comisă de mai multe grupări mafiote. Procurorii au reținut 43 de suspecți.
mohamed al fayed jpg
Scandalul legat de Mohamed Al Fayed ia proporţii. Trei femei acuză că au fost violate inclusiv de fratele acestuia, Salah
Apar noi detalii legate de abuzurile sexuale şi violurile petrecute la celebrul lanţ de magazine Harrods, după ce trei foste angajate au declarat că au fost drogate şi violate nu doar de Mohamed Al Fayed, ci şi de unul dintre fraţii acestuia, Salah Fayed.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Evoluția economică a României arată mai degrabă a recesiune, atrag atenția experții
Economia României a stagnat în trimestrul trei, iar datele nu arată deloc bine nici pentru anul viitor, semnele indicând mai degrabă o scădere și chiar o recesiune, sunt de părere economiștii.
ardei umpluti de post shutterstock 1828185116 jpg
Ardei umpluți de post. Rețeta delicioasă a măicuțelor de la Mânăstirea Prislop
La Mânăstirea Prislop, măicuțele pregătesc o rețetă simplă și savuroasă de ardei umpluți de post, care a devenit foarte apreciată de cei care vizitează locul. Iată cum se face rețeta de ardei umpluți de post, așa cum o pregătesc măicuțele de la Prislop.
Viktor Orbán a înființat recent un birou pentru protecția suveranității FOTO EPA-EFE
Ungaria speră la creștere economică cu ajutorul fabricilor auto chineze și germane, BYD și BMW
Fabricile auto chineze și germane - BYD și BMW - care își vor începe producția de mașini anul viitor în Ungaria - vor crește economia țării, potrivit oficialilor ungari
rezolvare jpg
Ai vederea ageră? Găseşte bomboana diferită în 3 secunde!
Crezi că ai ochi ageri și atenți la detalii? E timpul să-ți testezi abilitățile vizuale!