În oranjerie

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

Ce poți face prin secolul al XVII-lea cînd de peste mări și țări îți sosesc în Europa portocali și alte citrice? Oranjerii?

Da, istoria este de acord. Acest tip de construcții, cu origini legate de grădinile renascentiste din Italia, au apărut ca adăpost pentru arborii și plantele pe care comercianții le aduceau în epocă în Europa și care aveau nevoie de aclimatizare. Sigur că oranjeriile nu erau pentru oricine, avînd în vedere costurile construcției, așa că au devenit și un simbol al statutului social. În plus, oricum, cetățeanul de rînd din epocă aproape sigur nu se gîndea cum să facă să crească și el nișteportocali sau lămîi.

La început, oranjeriile erau ca un soi de căsuțe de vară, construite undeva în grădina reședinței. Geamurile de sticlă erau un element esențial, întrucît plantele aveau nevoie de lumină și de căldura soarelui, așa că pe partea însorită structura oranjeriei avea cît mai multe ferestre. Chiar și așa, căldura nu era adesea suficientă, iar proprietarii trebuiau să instaleze o sursă de foc în interior, ceea ce nu făcea prea bine plantelor. Instalațiile de apă caldă în podea au fost soluția. Prin secolul al XIX-lea a fost posibilă și realizarea acoperișului din sticlă, ceea ce a adus un mare plus de soare și de frumusețe în oranjerii.

În timp, fructele în cauză au devenit accesibile prin intermediul importurilor, așa că oranjeria și-a pierdut din utilitatea ei inițială. Nu și din farmec. Dimpotrivă. Arhitecții au început să proiecteze acest tip de construcție ca pe o anexă a caselor sau a altor tipuri de construcții mai ample, adăugîndu-le și mai multă valoare estetică.

Piesele de rezistență rămîn oranjeriile istorice, care te poartă imediat în atmosfera din epocă. Oranjeria Palatului Versailles este una dintre ele. Regele Ludovic al XIV-lea a colecționat portocali de peste tot de unde era posibil la acel moment. Exista și un obicei ca regele să fie gratificat oferindu-i-se astfel de arbori, indiferent de sezon. Curtenii îi dăruiau portocali și iarna, cînd mulți dintre arbori nici nu rezistau transportului. Oricum, Oranjeria de la Versailles se putea lăuda cu cea mai amplă colecție de portocali din Europa.

Și dacă tot este vorba despre francezi și despre portocale, își face loc în istorie o băutură specifică: Orangina, apărută cîndva pe la final de secol al XIX-lea, dar care a atins apogeul prin anii ’70 ai secolului următor. De ce atunci? Mai ales pentru că în Franța postbelică exista o rezistență în creștere la influența americană, deci traducînd în materie de băuturi, și la Coca-Cola.

Într-o ediție Le Monde din 1950, un jurnalist celebru al epocii reclama cu patimă că este prea mult ca Franța să accepte și Coca-Cola de la americani, după ce acceptase guma de mestecat și filmele acestora.

Americanii, în schimb, nu cred că aveau nimic împotriva oranjeriilor...

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare(comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

botox injectii acid hialuronic interventii estetice foto shutterstock
O femeie din Timișoara este cercetată după ce a realizat mai multe operații estetice, deși nu era medic
O femeie din Timișoara care s-a dat drept medic a făcut mai multe operații estetice la un cabinet neautorizat. Polițiștii i-au deschis un dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei profesii.
Mircea Geoanǎ, la Adevǎrul Live  Cum ar arǎta România cu Mircea Geoanǎ preşedinte mp4 thumbnail png
Cum ar arǎta România cu Mircea Geoanǎ preşedinte
Mircea Geoana a vorbit, într-un interviu acordat Adevărul, despre planurile pe care le are dacǎ va câștiga alegerile prezidențiale.
Captură de ecran 2024 10 22 162322 png
Castel în stil Palatul Versailles pe stâncă, scos la vânzare contra unei sume fabuloase
Cocoțat deasupra golfului La Jolla, conacul miliardarului Darwin Deason nu este doar o casă pe plaja californiană, ci un adevărat palat Versailles pe faleză. Castelul a devenit o curiozitate locală datorită coloanelor sale din piatră sculptată, balcoanele elaborate și plaja privată.
jennifer lawrence gettyimages jpg
Jennifer Lawrence, mai fericită ca niciodată de când a aflat că este însărcinată!
Fericire mare pentru actrița americană Jennifer Lawrence (34 de ani)! Vedeta este însărcinată cu al doilea copil. Vestea a fost confirmată de un reprezentant al vedetei, conform revistei Vogue.
volodimir zelenski / FOTO:X
Zvonuri privind demisiile șefilor serviciilor secrete ucrainene. Declarațiile lui Volodimir Zelenski
Președintele Zelenski neagă zvonurile privind demisiile iminente ale Ministrul Apărării, Rustem Umerov și șeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirill Budanov.
Camera Deputatilor   vot Parlament mana ridicata FOTO Shutterstock jpg
România interzice creșterea și eutanasierea în scop comercial a tuturor speciilor de şinşila şi a nurcilor. Deținătorii fermelor obligați să-și lichideze afacerile
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care interzice creşterea şi uciderea speciilor de şinşila şi de nurcă pentru realizarea și comercializarea blănurilor. Legea va intra în vigoare din data de 1 ianuarie 2027.
asigurare pentru copii2488907223 jpg
Cum să-l ajuți pe școlarul tău să-și dezvolte potențialul pentru un job bine plătit
Ca părinte, vrei tot ce e mai bun pentru copilul tău, inclusiv o carieră care să-i aducă atât satisfacție, cât și siguranță financiară. Chiar dacă nu poți alege în locul lui, îl poți ghida și sprijini încă din școală să-și descopere drumul potrivit.
banner gabriella nastas si Kamara png
institutul marius nasta jpeg
Situație extrem de gravă la Institutul Marius Nasta! Spitalul nu are autorizație sanitară de funcționare. Medicii nu vor mai putea scrie rețete pacienților
Situație fără precedent la Institutul "Marius Nasta", din București. În momentul de față, spitalul nu are o autorizație sanitară de funcționare, iar situația este una tot mai gravă. Instituția spitalicească riscă să întrerupă contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.