În oranjerie

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

Ce poți face prin secolul al XVII-lea cînd de peste mări și țări îți sosesc în Europa portocali și alte citrice? Oranjerii?

Da, istoria este de acord. Acest tip de construcții, cu origini legate de grădinile renascentiste din Italia, au apărut ca adăpost pentru arborii și plantele pe care comercianții le aduceau în epocă în Europa și care aveau nevoie de aclimatizare. Sigur că oranjeriile nu erau pentru oricine, avînd în vedere costurile construcției, așa că au devenit și un simbol al statutului social. În plus, oricum, cetățeanul de rînd din epocă aproape sigur nu se gîndea cum să facă să crească și el nișteportocali sau lămîi.

La început, oranjeriile erau ca un soi de căsuțe de vară, construite undeva în grădina reședinței. Geamurile de sticlă erau un element esențial, întrucît plantele aveau nevoie de lumină și de căldura soarelui, așa că pe partea însorită structura oranjeriei avea cît mai multe ferestre. Chiar și așa, căldura nu era adesea suficientă, iar proprietarii trebuiau să instaleze o sursă de foc în interior, ceea ce nu făcea prea bine plantelor. Instalațiile de apă caldă în podea au fost soluția. Prin secolul al XIX-lea a fost posibilă și realizarea acoperișului din sticlă, ceea ce a adus un mare plus de soare și de frumusețe în oranjerii.

În timp, fructele în cauză au devenit accesibile prin intermediul importurilor, așa că oranjeria și-a pierdut din utilitatea ei inițială. Nu și din farmec. Dimpotrivă. Arhitecții au început să proiecteze acest tip de construcție ca pe o anexă a caselor sau a altor tipuri de construcții mai ample, adăugîndu-le și mai multă valoare estetică.

Piesele de rezistență rămîn oranjeriile istorice, care te poartă imediat în atmosfera din epocă. Oranjeria Palatului Versailles este una dintre ele. Regele Ludovic al XIV-lea a colecționat portocali de peste tot de unde era posibil la acel moment. Exista și un obicei ca regele să fie gratificat oferindu-i-se astfel de arbori, indiferent de sezon. Curtenii îi dăruiau portocali și iarna, cînd mulți dintre arbori nici nu rezistau transportului. Oricum, Oranjeria de la Versailles se putea lăuda cu cea mai amplă colecție de portocali din Europa.

Și dacă tot este vorba despre francezi și despre portocale, își face loc în istorie o băutură specifică: Orangina, apărută cîndva pe la final de secol al XIX-lea, dar care a atins apogeul prin anii ’70 ai secolului următor. De ce atunci? Mai ales pentru că în Franța postbelică exista o rezistență în creștere la influența americană, deci traducînd în materie de băuturi, și la Coca-Cola.

Într-o ediție Le Monde din 1950, un jurnalist celebru al epocii reclama cu patimă că este prea mult ca Franța să accepte și Coca-Cola de la americani, după ce acceptase guma de mestecat și filmele acestora.

Americanii, în schimb, nu cred că aveau nimic împotriva oranjeriilor...

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare(comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Litoralul de la munte, alternativă la Marea Neagră. Trei locuri spectaculoase de bălăceală și de făcut plajă, în inima munților
Litoralul românesc se poate dovedi o piatră grea de încercare atât din punct de vedere financiar, al distanței în anumite cazuri dar și al aglomerației estivale. România are însă un relief care oferă numeroase alternative, inclusiv în zonele montane.
image
„Antrenorul de genii” a fost arestat preventiv. Lajos Kristof spune că se afla într-o stare de somnambulism când a violat un minor
Lajos Kristof, care a fost prins în flagrant în timp ce agresa sexual un băiat de 14 ani, a fost arestat preventiv duminică. Acesta a declarat în fața anchetatorilor că ar fi întreținut relații sexuale cu minorul fără să fie conștient și că se afla într-o stare de somnambulism.
image
Povestea profesoarei care și-a donat salariul pentru a-și premia elevii cu note mari la Bacalaureat
O profesoară de Matematică de la Colegiul Tehnic „Emil Negruțiu” din Turda, județul Cluj, și-a premiat în bani elevii care au reușit să obțină note peste 9 la Bacalaureat. „Totul a pornit dintr-o glumă pe care eu, însă, am luat-o în serios”, a povestit pentru „Adevărul” Alexandra Avasicei.

HIstoria.ro

image
Ghinionul lui Tiberiu, „împăratul care nu iubea Roma”
Antonio Spinosa, în eseul Tiberiu – Împăratul care nu iubea Roma, abordează o temă des invocată de mine pînă acum: Rolul imens pe care-l îndeplinește scrierea unui istoric în imaginea transmisă posterității de prezentul în care a trăit și activat o personalitate.
image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.