Împuşcarea francului

Publicat în Dilema Veche nr. 573 din 5-11 februarie 2015
Cioace jpeg

Actuala criză a împrumuturilor în franci elveţieni a reactivat o expresie mai rar folosită, dar păstrată în vocabularul nostru pasiv:

Titluri şi articole de ziare au reintrodus-o în circulaţie prin jocuri de cuvinte mai mult sau mai puţin fericite, bazate în esenţă pe două procedee: schimbarea sensului şi inversarea rolurilor. Semnificaţia curentă a formulei (care desemnează goana disperată după bani) e convertită în ideea de luptă împotriva francilor, de fapt de încercare de anihilare a efectelor valorizării („Cum împuşcă francul ministrul Finanţelor şi BNR“,

, 18.01.2015; „Cine împuşcă francul?“, amosnews, 19.01.2015; „Mii de români în stradă: «Vrem şi noi să împuşcăm francul!»,

20.01.2015). Schimbarea sensului este asociată cu inversarea rolurilor, în măsura în care moneda este prezentată ca agresor: „Cînd francul elveţian împuşcă băncile“ (

, 18.01.2015); „Ne-a împuşcat... francul“ (

, 29.01.2015). În ambele cazuri, efectul de surpriză umoristică e produs printr-o reinterpretare şi o remotivare a formulei iniţiale. 

Expresia este cuprinsă în dicţionarele noastre generale (de obicei la cuvîntul

), cu explicaţia „a fi în mare lipsă de bani; a trăi din expediente“ (DEX). La originea ei stă, cel mai probabil, o metaforă glumeaţă din limbajul colocvial; transferul metaforic poate fi pus în evidenţă foarte bine de un citat din Caragiale, printr-o replică a personajului emblematic Mitică, „bucureşteanul

“: „Cînd merge să se-mprumute cu bani: – Unde ai plecat, Mitică? – La vînătoare de lei.“ Cel plecat să vîneze bani ajunge să-i şi împuşte, desigur. E posibil ca metafora „vînării de bani“ să fi presupus de la început jocul de cuvinte bazat pe omonimia cuvîntului

, dar aceasta nu era neapărat necesară pentru înţelegerea situaţiei. Singularul

din

poate fi înţeles, metaforic, ca desemnînd o pluralitate (ca în argoticul „hai, marcă banu’“), dar sugerează şi lipsa acută, deci nevoia de a vîna pînă şi cea mai mică sumă, unitatea monetară. 

La începutul secolului al XX-lea, expresia era destul de folosită; o găsim de mai multe ori în revista umoristică

(de exemplu: „o sumedenie de inşi cari practică sporturile la modă

şi de-a tăia cîinilor frunze“, în nr. 33, 1913). Apăruse şi compusul

(construit pe tiparul

etc.), care desemna un fel de

şi pe care îl folosea George Ranetti („avocaţi, studenţi, moaşe, popi, ofiţeri, milionari,

, negustori mari“, în „O ospătărie fantastică“,

, 1909), ca şi Delavrancea într-un discurs al său („să vedem pe

întemeind ziare noi“) etc.   

a fost una dintre denumirile de monede devenite în română termen generic pentru noţiunea de „bani“:

stau, astfel, alături de

sau

(pentru mai multe informaţii, a se vedea Coman Lupu –

, Editura Universităţii din Bucureşti, 2006, ediţia a II-a, 2013). Circulaţia populară a produs şi varianta deformată

(„Cineva le şparleşte

şi ei se dau de ceasul morţii“, Paul Georgescu, 1983), precum şi diminutivele

,

(înregistrate, toate, de dicţionarul academic al lui Sextil Puşcariu). Termenul a intrat şi în expresia colocvială

= „a avea (la un moment dat) bani; a dispune pentru moment de o sumă de bani“, „Piticu e în franci“ (Brunea-Fox, 1933). 

Cocoana din „Art. 214“ (schiţă apărută în

în 1901) utiliza fără probleme sinonimia

: „l-a suplimatără; cu

a lui o să se procopsească statul! în maţe să le stea ăi

“ Nu era, totuşi, doar un fenomen de neglijenţă de exprimare sau de echivalare strict lingvistică, sub semnul general al noţiunii de „bani“. Dicţionarele mai vechi au surprins în definiţiile lor detaliul interesant al echivalenţei dintre moneda naţională şi cele străine. În

lui Laurian şi Massim, din 1871, termenul

este definit ca „una moneta francesca de argentu, ecale in valore cu leulu nostru“. În 1931, în

„Cartea Românească“,

are două echivalări: „monedă de argint (şi de bronz, de la războiul mondial încoace) franceză corespunzătoare leului nostru“ – şi „monedă de argint elveţiană de valoarea unui leu de aur“.   

Limbaj şi politică

101 cuvinte argotice

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Motoare de barcă gasite în Crișan FOTO garda de Coastă jpeg
Motoare de barcă dispărute din Franța, descoperite în Delta Dunării. Ce explicații a dat proprietarul
Patru motoare de barcă au fost descoperite de polițiștii Gărzii de Costă la un bărbat din Crișan, Tulcea. Motoarele figurau ca dispărute și erau căutate de autoritățile din Franța pentru confiscare.
Criza energetica curent gaze energie FOTO Shutterstock jpg
Economia la sânge, apocalipsa energetică și măciucile politice
De câtva timp încoace, Europa și românii în special se confruntă cu o criză energetică fără precedent.
SUA iau în considerare mai multe scenarii privind escaladarea războiului FOTO SHUTTERSTOCK
SUA vor impune sancțiuni împotriva celor care ajută Rusia să cumpere arme
Statele Unite intenționează să impună sancțiuni împotriva celor care ajută Rusia să achiziționeze arme și tehnologii pentru utilizarea lor ulterioară în Ucraina, ca parte a operațiunii militare speciale (SVO).

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.