Împotriva Uniunii Europene, pe banii Uniunii Europene

Publicat în Dilema Veche nr. 578 din 12-18 martie 2015
Împotriva Uniunii Europene, pe banii Uniunii Europene jpeg

Frontul Naţional este cercetat de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în urma unei sesizări a Parlamentului European. Preşedintele Martin Schulz i-a scris şi ministrului Justiţiei din Franţa, Christine Taubira, despre suspiciunile de fraudă. Primele acuzaţii au apărut într-un articol publicat de

Din investigaţiile ziarului, care face referire la surse din Parlamentul European, e vorba de peste şapte milioane de euro – bani pe care partidul extremist condus de Marine Le Pen i-ar fi cheltuit fraudulos. 

Frontul Naţional a obţinut o victorie importantă la ultimele alegeri europarlamentare din luna mai a anului trecut, reuşind să trimită la Bruxelles 24 de parlamentari. Partidul a speculat frustrările produse de criza economică, temerile legate de emigranţi, eşecurile reformelor sociale, pornirile naţionaliste etc. şi, pe fondul unui discurs antieuropean, a devenit o forţă politică de temut. Şi nu e neapărat un paradox (francez) faptul că un partid trimite un număr mare de reprezentanţi în Parlamentul European datorită unui discurs profund antieuropean. 

Europarlamentarii dispun de fonduri lunare de pînă la 21.000 de euro cu care pot retribui doi sau trei asistenţi (experţi). Ceea ce li se impută parlamentarilor Frontului Naţional este că angajaţii lor lucrează pentru partid şi nu pentru Parlamentul European, care le plăteşte salariile. Suspiciunile au apărut la scurt timp după ce Frontul Naţional a publicat organigrama şi s-a constatat că foarte mulţi dintre asistenţii europarlamentarilor îndeplinesc funcţii la nivel de partid. Prejudiciul, estimat la 7,5 milioane de euro, a fost calculat însumînd salariile încasate de respectivii angajaţi din momentul acceptării posturilor de la Bruxelles. Scandalul a apărut de-abia acum pentru că Franţa se pregăteşte de alegeri locale (departamentale) şi majoritatea angajaţilor Frontului Naţional şi-au părăsit birourile de la Bruxelles pentru a oferi sprijin în campania electorală. Regulamentul nu interzice asta, dar asistenţii europarlamentarilor ar fi trebuit să-şi ia concediu fără plată pe perioada campaniei, nu să încaseze, în continuare, salarii din partea Parlamentului. 

Ancheta OLAF s-ar putea solda cu amenzi administrative sau chiar cu condamnări penale dacă se dovedeşte caracterul intenţional al fraudei. Deocamdată, Frontul Naţional se apără acuzîndu-l pe social-democratul Martin Schulz că a înaintat această sesizare pentru a-şi elimina adversarii politici. Marine Le Pen a anunţat deja că intenţionează să-l dea în judecată pe Schulz pentru calomnie. Iar un vicepreşedinte al partidului extremist, Florian Philippot, a spus, ironic – şi, probabil, foarte pe placul electoratului său –, că „Schulz are, într-un fel, dreptate. Într-adevăr, angajaţii noştri nu lucrează pentru Uniunea Europeană. Ci împotriva ei“. 

Frontul Naţional are probleme cu Justiţia şi în Franţa, nu doar la Bruxelles. Partidul lui Le Pen e anchetat pentru finanţare frauduloasă a campaniei electorale. În plus, acum cîteva săptămîni s-a dovedit ceea ce se bănuia deja de multă vreme: anume că Rusia finanţează, prin intermediul unor moguli apropiaţi puterii de la Kremlin, partide extremiste şi antieuropene. E, evident, o afacere reciproc avantajoasă: Rusia contribuie la destabilizarea „inamicului“, partidele antieuropene obţin avantaje financiare pe care le capitalizează politic. Frontul Naţional a beneficiat, se pare, de un credit în valoare de nouă milioane de dolari din partea First Czech Russian Bank. Suma a fost acordată la intervenţia deputatului rus Alexandr Babakov, după o întîlnire, la Moscova, cu un lider al Frontului Naţional. Scopul creditului: finanţarea unui congres al partidului şi plata unor acţiuni de promovare. Marine Le Pen e unul dintre cei mai vajnici critici ai sancţiunilor economice impuse Rusiei de Uniunea Europeană. 

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

politist local
„Cel mai zelos“ polițist local din România, reținut. Dădea amenzi pentru fapte inventate
Un polițist local din Dumbrăvița, județul Timiș (una dintre cele mai bogate comune din România), a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat că a aplicat zeci de amenzi pentru fapte inventate.
Martin Jordan sosie Gordon Ramsay foto Antena 1 jpg
„Chefi la cuțite“, vizitați de Gordon Ramsay. „Când îți demontează farfuriile de la amuletă, te gândești: «Îți e permis, maestre»“
În ediția de miercuri a show-ului culinar de la Antena 1, chefii au avut un șoc total când l-au văzut în platou pe celebrul Gordon Ramsay.
marian cozma jucator handbal jpeg
Omagiul maghiarilor pentru Marian Cozma, handbalistul omorât la Veszprem VIDEO
Dinamo a jucat miercuri în turul 3 al Ligii Campionilor la handbal contra lui Veszprem. A fost întâlnirea echipelor la care a evoluat sportivul ucis mișelește într-un bar din Ungaria.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.