Imaginea negativ─â a discursului politic

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

De mai mul┼úi ani am tot propus unor serii succesive de studen┼úi cursuri ┼či seminare de analiz─â a discursului politic. Obiectul de studiu mi s-a p─ârut avantajos din mai multe puncte de vedere: e un tip de text contemporan, simplu ├«n aparen┼ú─â, dar asupra c─âruia se poate exersa cu folos o lectur─â atent─â, pentru a descoperi ambiguit─â┼úi, sensuri implicite, contradic┼úii, schimb─âri de puncte de vedere sau de destinatar. Evident, ├«n acest caz no┼úiunea de discurs are ┼či sensul curent, din limba comun─â, dar ┼či unul mai larg, put├«ndu-se referi la orice tip de mesaj ÔÇô verbal ┼či chiar vizual ÔÇô produs ├«n spa┼úiul public: de la cuv├«nt─ârile propriu-zise la dezbaterile televizate, la articolele de publicistic─â politic─â, la sloganurile ┼či afi┼čele electorale. Discursurile ┼či dezbaterile politice s├«nt ├«n vremea noastr─â ┼či ocazii de exersare a retoricii: cu tot ce are aceasta bun sau r─âu, dar ├«n primul r├«nd ca form─â democratic─â de ├«ncercare de rezolvare a conflictelor. Mult─â vreme, retorica nu a mai fost exersat─â ├«n ┼čcolile noastre; de dou─â decenii lucrurile s-au schimbat, dar nu ├«n egal─â m─âsur─â pretutindeni. Analiza unor discursuri poate fi util─â chiar c├«nd acestea nu s├«nt modele de reu┼čit─â retoric─â, ci doar colec┼úii de abateri, abuzuri ┼či pseudo-argumente.

Un avantaj practic al studiului acestui tip de discurs este faptul c─â textele s├«nt la ├«ndem├«n─â, din abunden┼ú─â, ├«n form─â electronic─â, ceea ce permite adunarea ┼či compararea unui material bogat, inclusiv cu metode statistice. ├Än cazul dezbaterilor noastre parlamentare, site-ul oficial pune la dispozi┼úie toate lucr─ârile Senatului ┼či ale Camerei Deputa┼úilor (├«ncep├«nd din 1996); de mai mul┼úi ani, transcrierile (pe vremuri publicate doar de o serie a Monitorului Oficial) s├«nt ├«nso┼úite ┼či de ├«nregistr─âri video. Dezbaterile rom├óne┼čti s├«nt u┼čor de comparat cu cele din alte ┼ú─âri, care pun la fel ├«n circula┼úie ┼či la dispozi┼úia publicului materialele parlamentare, ┼či desigur ┼či cu ├«nregistr─ârile din Parlamentul European. Mai complicat se dovede┼čte studiul altor tipuri de texte politice: discursurile politicienilor ÔÇô ┼čefi de partide, prim-mini┼čtri, pre┼čedin┼úi ÔÇô ┼či afi┼čele electorale dispar f─âr─â urm─â din spa┼úiul Internetului odat─â cu schimbarea persoanelor din func┼úiile respective ┼či la pu┼úin timp dup─â ├«ncheierea campaniilor. Discursul politic se dovede┼čte astfel a fi, ├«n mod surprinz─âtor, extrem de efemer, volatil.  

Exist─â ┼či dezavantaje didactice ├«n studiul discursului politic: unul dintre acestea este riscul de a plictisi auditoriul prin repetitivitatea, cli┼čeizarea ┼či monotonia caracteristice obiectului investigat. Nu e u┼čor s─â g─âse┼čti discursuri sclipitoare, surprinz─âtoare, pline de idei, care s─â stimuleze interesul cititorului ┼či s─â ├«ndemne la discu┼úii. Exist─â ┼či un alt pericol: adesea, cercet─âtorul discursului politic nu este perfect neutru, are propriile preferin┼úe ┼či idiosincrasii, simpatizeaz─â cu unele partide sau persoane ┼či resimte o diferen┼ú─â de valori ┼či viziune fa┼ú─â de altele. Preferin┼úele se percep ├«n analize, ├«n atitudinea cercet─âtorului mult mai dispus s─â treac─â cu vederea excesele taberei simpatice ┼či s─â le ├«nfiereze pe cele ale taberei dinainte stigmatizate. Contradic┼úia etic─â de a vorbi despre manipulare practic├«nd o critic─â partizan─â ├«i p├«nde┼čte pe mul┼úi; de altfel, o direc┼úie de cercetare altfel foarte interesant─â ┼či complex─â, analiza critic─â a discursului, se dovede┼čte adesea excesiv de subiectiv─â, impun├«ndu-┼či autoritar propriile valori prin asumarea rolului de a ÔÇ×educaÔÇť cititorul manipulabil.    

Echilibr├«nd laturile pozitive ┼či negative ale unui asemenea obiect de studiu, am constatat, de-a lungul anilor, schimb─âri semnificative ├«n reac┼úia studen┼úilor. La ├«nceput, domina curiozitatea fa┼ú─â de textele preluate din realitatea imediat─â, din experien┼úa cotidian─â: a te ocupa de discursul politic ┼či de cel al publicit─â┼úii era ├«n contrast cu o ├«ndelungat─â practic─â ┼čcolar─â care privilegia literatura, textele ├«nzestrate cu prestigiu. ├Äntre timp, cred c─â s-a ajuns la o satura┼úie:  lipsa de complexitate a discursurilor utilitare, oric├«t de ingenioase, nu mai aduce foarte multe surprize nici cercet─âtorului, nici ├«nv─â┼ú─âcelului. A crescut ├«ns─â mai ales sentimentul de respingere ├«n bloc, atitudinea de la ├«nceput negativ─â fa┼ú─â de un tip de discurs c─âruia nu i se mai acord─â nici o ┼čans─â. Discursul politic e tot mai mult perceput ca mincinos, manipulator, inutil, ridicol, ca vorb─ârie goal─â ÔÇô ceea ce se vede, de altfel, ├«n manifesta┼úiile ┼či sloganurile din ultimele zile. Cauzele s├«nt evidente: la defectele inerente discursului politic ├«n genere ┼či celui contemporan ├«n special, corupt pretutindeni de obsesia accesibilit─â┼úii, a comunic─ârii cu un num─âr c├«t mai mare de votan┼úi ÔÇô cli┼čeizare, simplificare, emo┼úionalitate ÔÇô, se adaug─â ├«n cazul rom├ónesc defecte specifice: mai mult─â agresivitate, un caracter mai pronun┼úat colocvial-argotic, dar mai ales mai mult─â iresponsabilitate, manifestat─â ├«n contraziceri, inconsecven┼úe, discursuri evanescente, dedubl─âri de identit─â┼úi. S-a mizat mult pe lipsa de memorie public─â: cel insultat sÔÇĹa aliat cu insult─âtorul, iar acuza┼úiile fa┼ú─â de adversar nu s-au mai testat ├«n cazul propriei tabere, dup─â ajungerea la putere. Cum se vede azi, nu s-au ├«nscris ├«n memorie toate cazurile particulare, dar s-a sedimentat o imagine negativ─â. Care, de prisos s─â o mai spunem, e un lucru c├«t se poate de periculos. Pentru c─â discursul politic ar trebui s─â fie perceput ┼či ca unul necesar bunei func┼úion─âri a societ─â┼úii, care ne reprezint─â ┼či ├«n a c─ârui desf─â┼čurare retoric─â recunoa┼čtem idei ┼či valori.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
640px Bathing at Talloires (Bagnade à Taillores) (The Swim) MET DP834430 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.