Imaginea negativă a discursului politic

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
„Cu bule“ jpeg

De mai mulţi ani am tot propus unor serii succesive de studenţi cursuri şi seminare de analiză a discursului politic. Obiectul de studiu mi s-a părut avantajos din mai multe puncte de vedere: e un tip de text contemporan, simplu în aparenţă, dar asupra căruia se poate exersa cu folos o lectură atentă, pentru a descoperi ambiguităţi, sensuri implicite, contradicţii, schimbări de puncte de vedere sau de destinatar. Evident, în acest caz noţiunea de discurs are şi sensul curent, din limba comună, dar şi unul mai larg, putîndu-se referi la orice tip de mesaj – verbal şi chiar vizual – produs în spaţiul public: de la cuvîntările propriu-zise la dezbaterile televizate, la articolele de publicistică politică, la sloganurile şi afişele electorale. Discursurile şi dezbaterile politice sînt în vremea noastră şi ocazii de exersare a retoricii: cu tot ce are aceasta bun sau rău, dar în primul rînd ca formă democratică de încercare de rezolvare a conflictelor. Multă vreme, retorica nu a mai fost exersată în şcolile noastre; de două decenii lucrurile s-au schimbat, dar nu în egală măsură pretutindeni. Analiza unor discursuri poate fi utilă chiar cînd acestea nu sînt modele de reuşită retorică, ci doar colecţii de abateri, abuzuri şi pseudo-argumente.

Un avantaj practic al studiului acestui tip de discurs este faptul că textele sînt la îndemînă, din abundenţă, în formă electronică, ceea ce permite adunarea şi compararea unui material bogat, inclusiv cu metode statistice. În cazul dezbaterilor noastre parlamentare, site-ul oficial pune la dispoziţie toate lucrările Senatului şi ale Camerei Deputaţilor (începînd din 1996); de mai mulţi ani, transcrierile (pe vremuri publicate doar de o serie a Monitorului Oficial) sînt însoţite şi de înregistrări video. Dezbaterile româneşti sînt uşor de comparat cu cele din alte ţări, care pun la fel în circulaţie şi la dispoziţia publicului materialele parlamentare, şi desigur şi cu înregistrările din Parlamentul European. Mai complicat se dovedeşte studiul altor tipuri de texte politice: discursurile politicienilor – şefi de partide, prim-miniştri, preşedinţi – şi afişele electorale dispar fără urmă din spaţiul Internetului odată cu schimbarea persoanelor din funcţiile respective şi la puţin timp după încheierea campaniilor. Discursul politic se dovedeşte astfel a fi, în mod surprinzător, extrem de efemer, volatil.  

Există şi dezavantaje didactice în studiul discursului politic: unul dintre acestea este riscul de a plictisi auditoriul prin repetitivitatea, clişeizarea şi monotonia caracteristice obiectului investigat. Nu e uşor să găseşti discursuri sclipitoare, surprinzătoare, pline de idei, care să stimuleze interesul cititorului şi să îndemne la discuţii. Există şi un alt pericol: adesea, cercetătorul discursului politic nu este perfect neutru, are propriile preferinţe şi idiosincrasii, simpatizează cu unele partide sau persoane şi resimte o diferenţă de valori şi viziune faţă de altele. Preferinţele se percep în analize, în atitudinea cercetătorului mult mai dispus să treacă cu vederea excesele taberei simpatice şi să le înfiereze pe cele ale taberei dinainte stigmatizate. Contradicţia etică de a vorbi despre manipulare practicînd o critică partizană îi pîndeşte pe mulţi; de altfel, o direcţie de cercetare altfel foarte interesantă şi complexă, analiza critică a discursului, se dovedeşte adesea excesiv de subiectivă, impunîndu-şi autoritar propriile valori prin asumarea rolului de a „educa“ cititorul manipulabil.    

Echilibrînd laturile pozitive şi negative ale unui asemenea obiect de studiu, am constatat, de-a lungul anilor, schimbări semnificative în reacţia studenţilor. La început, domina curiozitatea faţă de textele preluate din realitatea imediată, din experienţa cotidiană: a te ocupa de discursul politic şi de cel al publicităţii era în contrast cu o îndelungată practică şcolară care privilegia literatura, textele înzestrate cu prestigiu. Între timp, cred că s-a ajuns la o saturaţie:  lipsa de complexitate a discursurilor utilitare, oricît de ingenioase, nu mai aduce foarte multe surprize nici cercetătorului, nici învăţăcelului. A crescut însă mai ales sentimentul de respingere în bloc, atitudinea de la început negativă faţă de un tip de discurs căruia nu i se mai acordă nici o şansă. Discursul politic e tot mai mult perceput ca mincinos, manipulator, inutil, ridicol, ca vorbărie goală – ceea ce se vede, de altfel, în manifestaţiile şi sloganurile din ultimele zile. Cauzele sînt evidente: la defectele inerente discursului politic în genere şi celui contemporan în special, corupt pretutindeni de obsesia accesibilităţii, a comunicării cu un număr cît mai mare de votanţi – clişeizare, simplificare, emoţionalitate –, se adaugă în cazul românesc defecte specifice: mai multă agresivitate, un caracter mai pronunţat colocvial-argotic, dar mai ales mai multă iresponsabilitate, manifestată în contraziceri, inconsecvenţe, discursuri evanescente, dedublări de identităţi. S-a mizat mult pe lipsa de memorie publică: cel insultat s‑a aliat cu insultătorul, iar acuzaţiile faţă de adversar nu s-au mai testat în cazul propriei tabere, după ajungerea la putere. Cum se vede azi, nu s-au înscris în memorie toate cazurile particulare, dar s-a sedimentat o imagine negativă. Care, de prisos să o mai spunem, e un lucru cît se poate de periculos. Pentru că discursul politic ar trebui să fie perceput şi ca unul necesar bunei funcţionări a societăţii, care ne reprezintă şi în a cărui desfăşurare retorică recunoaştem idei şi valori.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

parcare otopeni jpg
Concedii lungi în familie: cum să te pregătești și să te bucuri de fiecare moment
Vacanțele lungi în familie sunt o oportunitate extraordinară de a petrece timp de calitate cu cei dragi, de a crea amintiri și de a explora locuri noi. Însă, pentru ca totul să decurgă fără probleme și să te bucuri de fiecare moment, e important să planifici cu grijă fiecare detaliu. De la pregătire
whisky scotian jpg
7 băuturi masculine pe care le poți prepara acasă
Visezi să-ți petreci seara cu un cocktail excelent în mână fără să fii nevoit să ieși din casă? Adevărul este că nu e greu să prepari cocktailuri atemporale în bucătăria proprie. Fie că ești un fan al cocktailurilor sau pur și simplu vrei să-ți îmbunătățești barul de acasă, vei descoperi în continua
image png
Exercițiu NATO de artilerie cu muniţie reală la granițele Rusiei. România este prezentă
Finlanda găzduieşte primul său exerciţiu de artilerie la scară mare, organizat de NATO, după ce această ţară nordică a aderat la Alianţa Nord-Atlantică, anul trecut, la care au loc exerciţii de tragere cu muniţie reală, care au început duminică.
furt cupru adevarul
O bandă de hoți români a dat spargeri pe 15 șantiere din Germania. Pagubele se ridică la jumătate de milion de euro
Opt hoți români de cupru au furat cabluri în valoare de jumătate de milion de euro din Germania. Furturile au blocat lucrări și șantiere de mari dimensiuni din mai multe zone din Germania.
image png
Cei mai infideli bărbați ai horoscopului. Cu ei nu poți face casă niciodată! Te fac să te îndrăgostești și apoi dispar din viața ta
Despre infidelitate tot auzim vorbindu-se des, fiind principalul fenomen pentru care multe dintre relații ajung la final. Un subiect dezbătut este și de astrologi, care au făcut top-ul celor mai infidele zodii atât la femei, cât și la bărbați. Cu toate acestea, astăzi vom vorbi despre ultima categor
paine jpg
Câte E-uri conține pâinea nostră cea de toate zilele. ANPC introduce noi reguli pentru etichetarea produselor de panificație
Industria de panificație ar putea fi nevoită să folosească noi etichete, pe care să fie menționate clar nu doar valoarea nutritivă, ci și tipurile de aditivi folosiți în producție, a informat ANPC.
Tanar copil adolescent catuse arestat FOTO Shutterstock jpg
Un adolescent de 17 ani a atacat cu cuțitul un băiat de 15 ani pentru o pereche de căşti
Un adolescent în vârstă de 17 ani a fost reţinut de poliţişti după ce, înarmat cu un cuţit, a atacat, duminică seara, un băiat de 15 ani, căruia i-a furat o pereche de căşti.
Elon Musk la un miting de campanie al lui Donald Trump FOTO EPA-EFE
Tensiuni în cercul apropiat al lui Trump. Elon Musk și avocatul Boris Epshteyn se luptă pentru influență
Tensiunile dintre cei mai apropiați confidenți ai președintelui ales Donald Trump au dus la un „conflict uriaș” și o „explozie majoră” între titanul tehnologic Elon Musk și avocatul și consilierul principal al lui președintelui ales, Boris Epshteyn, conform unui nou raport.
Regizorul Silviu Purcărete Foto: Mihaela Marin
De ce a ales Silviu Purcărete teatrul și nu filmul. Ce spune despre cenzura comunistă
În luna octombrie, marelui regizor Silviu Pucărete i-a fost înmânat premiul de excelență pentru 50 de ani de activitate în teatrude către ministrul Culturii. De altfel, toată săptămâna a fost dedicată acestuia la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Într-un interviu recent, Silviu Purcărete