„Ideea conform căreia…“

Publicat în Dilema Veche nr. 764 din 11-17 octombrie 2018
„Cu bule“ jpeg

Folosirea unor formule lungi şi complicate în locul cuvintelor simple şi scurte este o trăsătură mai generală a limbajului birocratic, a registrului clişeizat şi lipsit de marca individualităţii. Unui simplu că al exprimării cauzei în limba vorbită, în registrul popular şi colocvial, îi corespunde în stilul administrativ o formulă de tipul avînd în vedere faptul că… O variantă a acestui registru, manifestată în politică şi jurnalism şi aproape generalizată în spaţiul public, a fost la noi, pentru cîteva decenii, aşa numita „limbă de lemn“. Limbajul greoi şi împănat de cuvinte inutile poate fi favorizat politic, dar reprezintă şi o tentaţie permanentă pentru cei care încearcă să creeze în scris un efect de obiectivitate ştiinţifică, de impersonalitate solemnă.

Un exemplu supărător de lungire inutilă a exprimării, tot mai des întîlnit în ultima vreme, este oferit de formula ideea conform căreia…, prin care se înlocuieşte mult mai simpla construcţie ideea că. S-ar putea ca în acest caz să nu fie vorba doar de tendinţa de a complica limbajul, de a-i da un lustru „oficial“ sau „elevat“: poate că totul a pornit, ca în atâtea alte cazuri relativ recente (extinderea lui precum sau a lui ca şi), de la iraţionala şi contagioasa teamă de cacofonii. Formula ideea că… poate fi urmată de tot soiul de cuvinte începînd cu litera c; în asemenea cazuri, ideea conform căreia li se pare unora salvatoare! Dacă aşa stau lucrurile, ne putem aştepta la noi artificii pentru a evita inevitabilul, într-o bătălie absurdă: conjuncţia că este un conector fundamental şi indispensabil în limba română.

În orice caz, exemplele de folosire a construcţiei sînt numeroase: „Ideea conform căreia «celălalt ar fi trebuit să ştie» provoacă adeseori răni şi conflicte“ (adevarul.ro); „Ideea conform căreia cei din mediul universitar sînt duşmani ai poporului trebuie schimbată“ (mediafax.ro; declaraţie a unui politician); „Este total greşită ideea conform căreia ochelarii de soare se folosesc numai la temperaturi mari“ (armataromaniei.ro); „Ce cred covăsnenii despre ideea conform căreia copiii și-ar putea începe educația obligatorie de la 4 ani“ (covasnamedia.ro); „Discuţiile desfăşurate au conturat ideea conform căreia dezvoltarea cooperării poliţieneşti şi a cooperării judiciare constituie o miză esenţială pentru a răspunde aşteptărilor cetăţenilor europeni“ (senat.ro) etc. Construcţia extinsă este fie tautologică, fie creatoare de complicaţii inutile; în DEX, definiţia lui conform, ca adjectiv, este „care are același cuprins cu…; identic; care este corespunzător; potrivit“, iar ca adverb – „în conformitate cu…, la fel cu…, după“. Construcţia firească – ideea că – introduce explicarea directă a unui conţinut; dezvoltarea ideea conform căreia ar părea să spună puţin mai mult, dar rămîne pînă la urmă un simplu clişeu.

Formula greoaie şi pretenţioasă sună ciudat mai ales în ştiri, unde oricum ideea nu este neapărat o idee, iar conformitatea cu ea complică aberant exprimarea: „K.I. reiterează ideea conform căreia nu îl va desemna pe L.D. premier“ (stirilekanald.ro). De altfel, diferenţa dintre un stil jurnalistic greoi şi unul alert se poate observa în echivalentele (în diferite limbi) ale aceleiaşi ştiri furnizate de o agenţie de presă. Formularea unui ziar online – „Preşedintele Donald Trump asigură: ideea conform căreia la Casa Albă ar domni haosul este doar o invenţie a mass-media“ – are destule echivalente mai sprinţare: „Trump says there’s no chaos in White House“ (eu.usatoday.com); „Chaos à la Maison Blanche? «Fake News», répond Trump“ (lepoint.fr); „Haos la Casa Albă? «Fake News», răspunde Trump“ (adevărul.ro).

Clişeul are şi varianta ideea potrivit căreia („Toate acestea susţineau ideea potrivit căreia talentul este responsabil pentru foarte puţin din succesul obţinut“, adevarul.ro). De fapt, complicarea apare şi în legătură cu alte substantive abstracte similare cu idee (părere, opinie etc.): „Doamna președinte și-a exprimat părerea conform căreia pentru regiunea Balcanilor de Vest este necesar un calendar clar“ (cdep.ro).

Se poate merge chiar mai departe în rigidizarea stilistică a redactării: „Ideea în conformitate cu care trebuie operată distincţia necesară între ştiinţă şi tehnică merită a fi reţinută“ (stiu-cum.com); asemenea exemple sînt însă, din fericire, foarte puţine. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum a fost transformată o zonă virgină din munţii Pădurea Craiului într-un sat de vacanţă clandestin pentru protipendadă
Şefii unui composesorat din Bihor au „fragmentat” o vale virgină din Munţii Pădurea Craiului, inclusiv păşuni pentru care încasează şi subvenţii APIA, parcelele fiind date rudelor şi „pilelor” care, fără nicio autorizaţie, au ridicat cabane, au captat apa și chiar au deviat cursul unui pârâu
image
Cum să nu fii păcălit când cumperi o mașină rulată: 10 cele mai frecvente înșelătorii
Procesul de căutare și cumpărare a unei mașini la mâna a doua ar trebui să fie o bucurie, dar escrocii pot ispiti cu ușurință șoferii în a comite greșeli costisitoare.
image
Cele 9 motive date de un nutriționist pentru a mânca sănătos. „Eliminați inutilul din viață“
Nutriționista arădeană Luminița Catană dezvăluie pentru „Adevărul” care sunt cele 9 motive pentru a ne schimba modul de viață și a fi mai sănătoși. Cel mai bucuros de schimbare va fi sistemul digestiv.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.