Idealism la început de an

Publicat în Dilema Veche nr. 725 din 11-17 ianuarie 2018
Idealism la început de an jpeg

Pu╚Ťin idealism nu a f─âcut r─âu nim─ânui ÔÇô am putea spune prelu├«nd o celebr─â expresie, poate nu ├«nt├«mpl─âtor, american─â. Dar o fi f─âcut bine? Greu de r─âspuns. Grani╚Ťa aproape perfect─â ╚Öi foarte sub╚Ťire dintre idealism ╚Öi realism r─âm├«ne o ╚Ťint─â greu de atins.

Exact în urmă cu un secol, la începutul anului 1918, președintele Statelor Unite ale Americii Woodrow Wilson propunea Congresului o lume ideală, bazată pe autodeterminare și securitate colectivă, rezumată în faimoasele Paisprezece puncte. Cunoaștem continuarea, nu tocmai încununată de succes.

Interesant ╚Öi mai pu╚Ťin cunoscut este faptul c─â ideea unei asocieri generale a statelor care s─â vegheze la pacea mondial─â a fost avansat─â de britanici c─âtre Statele Unite ale Americii, cu mult ├«nainte, ├«nc─â din anul 1915. De╚Öi diploma╚Ťia tradi╚Ťional─â britanic─â de la acel moment se baza pe principiul echilibrului de for╚Ťe, propunerea f─âcea parte, dup─â cum remarc─â Henry Kissinger, dintr-o strategie diplomatic─â adaptat─â a Londrei, aceea de a determina America s─â intre ├«n R─âzboi.

Astfel, ├«n septembrie 1915, ministrul de Externe britanic Edward Grey i-a scris urm─âtoarele cuvinte consilierului pre╚Öedintelui Wilson, colonelul House: ÔÇ×Va propune pre╚Öedintele ├«nfiin╚Ťarea unei Ligi a Na╚Ťiunilor care s─â se oblige s─â se situeze ├«mpotriva oric─ârei puteri care ├«ncalc─â un tratatÔÇŽ sau care refuz─â, ├«n cazul unei dispute, s─â adopte o alt─â metod─â de rezolvare dec├«t r─âzboiul?ÔÇť (├«n Henry Kissinger, Diploma╚Ťia)

Fire╚Öte, r─âspunsul din partea american─â a fost unul prompt ╚Öi ├«n total acord cu propunerea ministrului Grey ÔÇô servit─â la fix la fileul diplomatic din Washington. Cu alte cuvinte, britanicii le propuneau americanilor ceea ce deja intuiau c─â reprezint─â viziunea lor de la acel moment asupra politicii interna╚Ťionale, astfel ├«nc├«t interpret─ârile celor dou─â state s─â se contopeasc─â, p├«n─â la confundare, p├«n─â la a deveni, ├«n fapt, una singur─â, comunicat─â lumii ├«ntregi ├«ntr-o singur─â limb─â. Care se confund─â ╚Öi ea.

Momentul a reprezentat cumva ╚Öi una dintre primele mostre a ceea ce ulterior avea s─â devin─â cunoscut ├«n istorie drept rela╚Ťia special─â dintre Regatul Unit al Marii Britanii ╚Öi Irlandei de Nord ╚Öi Statele Unite ale Americii. Rela╚Ťie care ├«n prezent, dup─â un veac, s-a mai transformatÔÇŽ

├Än alt─â ordine de idei, poate ne propunem un an la grani╚Ťa perfect─â a idealismului cu realitatea. A╚Öa v-a╚Ö ura s─â ├«l ave╚Ťi.

Foto: Woodrow Wilson, wikimedia commons

O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul ÔÇ×Flac─âraÔÇŁ 2.0
Nu, Adrian P─âunescu nu a fost un ÔÇ×colabora┼úionistÔÇŁ. El a fost un coautor, poate printre cei mai importan┼úi, al cultului lui Ceau┼čescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
├Än Marea Britanie, tradi╚Ťionalele cabine ro╚Öii de telefon au devenit mici galerii de art─â.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruen╚Ťe multiple ├«ntre omul creator ╚Öi ÔÇô juc├«ndu-ne pu╚Ťin cu no╚Ťiunile ÔÇô creatorul tr─âitor.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Teoria chibritului
ÔÇ×A face teoria chibrituluiÔÇŁ e una dintre expresiile colocviale ╚Öi umoristice cunoscute de toat─â lumea, dar pe care dic╚Ťionarele noastre nu le-au ├«nregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia s├«nt cele care dau unei na╚Ťiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Carevas─âzic─â, Viktor Orb├ín ╚Ťine cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care folose┼čte orice mijloc, orice tertip pentru a-┼či m─âri capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Pensionarii de la teras─â
├Ämi vin ├«n minte pensionarii str─âini, turi╚Öti prin Rom├ónia anilor ÔÇÖ70-ÔÇÖ80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia ╚Öi senin─âtatea lor.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.
image
┼×iretlicurile lui Vlad ╚Üepe╚Ö: ├Änceputul r─âzboiului cu otomanii
├Än 1460, c├ó╚Ťiva dintre boierii nemul╚Ťumi╚Ťi de Vlad ╚Üepe╚Ö au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea ╚Öi i-au prezentat situa╚Ťia din Valahia ╚Öi probabil unele pove╚Öti exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul ╚Öi 500 de b─âie╚Ťi, Vlad a trimis vorb─â sultanului...
image
Dacia roman─â, o provincie puternic militarizat─â
Distribu┼úia armatei ├«n interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, ┼či anume de a separa ┼či supraveghea neamuri ÔÇ×barbareÔÇŁ care erau poten┼úial periculoase, ├«n special dac─â se aliau ├«ntre ele contra Romei, cum au fost ├«n special sarma┼úii iazigi.