Humus

Publicat în Dilema Veche nr. 482 din 9-15 mai 2013
Loază jpeg

În explicaţiile lingvistice, se invocă uneori o presupusă tendinţă de evitare a omonimiei, care ar explica preferinţa unei limbi (mai exact, a vorbitorilor ei) pentru anumite forme şi respingerea altora. Ipoteza, în principiu verosimilă, e contrazisă foarte des de evoluţiile reale ale limbii. S-a invocat de multe ori exemplul formei site, care ar fi fost preluată ca atare din engleză, pentru a se evita confuzia dintre pagina electronică şi vechiul sit arheologic. De fapt, în cazul dat nu exista nici un pericol serios de confuzie: contextele de utilizare se diferenţiau total, iar sit era un termen de specialitate prea puţin cunoscut de marea masă a vorbitorilor. Ipotetica teamă de omonimie oferea o explicaţie raţionalistă şi o scuză pentru ceva mult mai simplu şi mai banal: tendinţa vorbitorilor de a prelua ca atare termeni străini, fără voinţa sau ştiinţa de a-i grefa pe cuvinte deja existente. În alte limbi romanice, englezescul site a fost tradus exact prin termenii deja existenţi, înrudiţi prin originea latină comună: fr. site, it. sito etc.

Că vorbitorii actuali ai românei nu se tem de omonimie (sau că nu sînt familiarizaţi cu o serie de cuvinte savante) o dovedeşte şi preluarea entuziastă a denumirii humus în domeniul culinar. Interesul pentru bucătăria orientală (mai ales libaneză) a dus la prezenţa intensă, în ultimii ani, în meniurile restaurantelor sau în oferta de produse gata preparate din magazinele alimentare, a unei creme de năut cu susan, a cărei denumire arabă (hummus) a fost diferit preluată şi adaptată. Wikipedia permite o comparaţie rapidă a formelor preferate de diverse limbi: articolele în spaniolă şi italiană folosesc forma hummus, cel în germană Hummus; în engleză e ales hummus, dar se indică numeroase alte variante: houmous, hummous, hommos, humos, hommus, hoummos. Româna pare să prefere forma adaptată humus (fără consoană dublă), corespunzînd şi echivalentului din turcă: „Ce este şi cum se face humusul?“ (goodfood.ro); „Humusul se prepară rapid“ (culinar.ro). Circulă totuşi şi varianta cu dublu m, preluată direct din arabă sau prin intermediul englezei: „Hummusul se serveşte proaspăt, stropit cu lămîie“ (cevabun.ro).

Humus a fost deja inclus în Dicţionarul de cuvinte recente al doamnei Florica Dimitrescu (ediţia a III-a, în colaborare cu Alexandru Ciolan şi Coman Lupu, 2013), fiind ilustrat prin citate din presă, începînd din anul 2001. Produsul e încă prea nou ca numele său să fi fost înregistrat şi de dicţionarele româneşti curente; acceptarea s-a petrecut totuşi în alte limbi, în primul rînd în engleză (houmous/hummus este cuprins deja în The Concise Oxford Dictionary, Merriam-Webster etc.).

În orice caz, forma adoptată spontan în română are un risc destul de înalt de omonimie supărătoare cu mai vechiul humus („amestec de substanţe organice amorfe aflat în sol, care îi condiţionează fertilitatea şi care este rezultat din transformarea materialului vegetal sub acţiunea microorganismelor“, DEX). În alte limbi, formele alese pentru felul de mîncare oriental sînt în general diferite de cele rezultate din preluarea termenului latin humus: în engleză hummus (sau houmous) nu se confundă cu humus; şi mai evidentă e diferenţierea din franceză, între houmous şi humus. În română, unii marchează, în scris (împotriva recomandărilor normative actuale), noutatea humusului culinar prin separarea prin cratimă a articolului: „humus-ul este unul dintre acele feluri de mîncare de care te îndrăgosteşti“ (pranzuldincaserola.ro). Desigur, contextele de apariţie a celor două forme sînt în genere diferite – e greu de crezut că agricultorii sau geologii vor descrie un fel de mîncare, sau că i se va aduce clientului, la restaurant, o porţie de pămînt proaspăt şi gras. Bănuiesc că pentru pasta de năut se va impune, pînă la urmă, forma humus. E încă o dovadă că întîmplarea, circumstanţele comerciale, comoditatea şi simplitatea sînt mai puternice decît orice posibilă dorinţă de evitare a omonimiilor şi a confuziilor.

Pe de altă parte, noul termen chiar merită o formă simplă, repede asimilabilă. În fond, pasta cu pricina e alcătuită din plante bine cunoscute, pentru denumirea cărora româna a împrumutat în trecut termeni din turcă (comuni spaţiului balcanic): năut şi susan. Năutul (cu formele vechi năhut, nohot) apărea deja la Dosoftei, în descrierea hranei unui sfînt pustnic („cu năhut şi cu bob muiat să hrăniia“), era prezent în cea mai veche carte de bucate („Ia pui de găină şi-i fierbi iahnii, zemoşi, cu năhut şi castane coapte“) şi s-a fixat chiar în formulele iniţiale ale poeziei populare („foaie verde bob năut“, „frunzuliţă de năut“ etc.). Atestările ulterioare îl prezintă mai ales în ipostaza de năut prăjit (servit pe tavă, în proza lui N. Filimon, alături de migdale şi vutcă de izmă); Lazăr Şăineanu îl considera un element esenţial în bucătăria ţăranilor români.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image jpeg
Cartofi dulci cu ierburi aromatice  Sursa foto shutterstock 2242194495 jpg
Cartofi dulci aromați. Ce mirodenii îi fac demni de un masterchef?
Nu întotdeauna preparatele complicate sunt cele care dezvăluie o persoană iscusită în domeniul culinar. Cartofii dulci cu ierburi aromatice pregătiţi la cuptor pot face deliciul tuturor celor cărora îi serveşti.
Bogdan Peșchir la parchet FOTO Inquam Photos 2025 03 20 8321 jpg
Avocatul lui Bogdan Peșchir, despre clientul său. „Se simte nedreptățit. Ați văzut la ce s-a ajuns”
Tribunalul București judecă miercuri, 2 aprilie, contestația la arestul preventiv depusă Bogdan Peșchir, cunoscut ca BogPR, unul dintre influencerii despre care procurorii spun că ar fi finanțat campania electorală a candidatului pro-rus Călin Georgescu.
dana nalbaru e1681739189182 jpg
Dana Nălbaru, deranjată de agitația dintr-un oraș: „Abia aștept să ajung la țară”. Ea și Dragoș Bucur locuiesc în mijlocul naturii
Fosta solistă Hi-Q, Dana Nălbaru, a vizitat recent un oraș din România, iar experiența nu a fost deloc una plăcută.
fetita shutterstock jpg
Fetiță cu dizabilități, sedată și internată din greșeală la psihiatrie. Poliția a confundat-o cu o femeie adultă dispărută
O fetiță de 11 ani, cu dizabilități, a fost imobilizată, sedată și internată în mod eronat într-un spital psihiatric din Noua Zeelandă, după ce poliția a confundat-o cu o femeie adultă dispărută.
shutterstock_guma de mestecat_fata care mesteca guma.jpg
Mesteci gumă? Înghiți microplastic toxic fără să știi!
Dacă îți place să mesteci gumă, ar fi bine să știi că poate elibera mii de particule de microplastic, pe care le înghiți fără să-ți dai seama.
image png
Două surori, în vârstă de 4 şi 14 ani, au dispărut în Sibiu. Autoritățile au indicii că fetiţele ar fi în drum spre Făgăraş
Polițiștii sibieni sunt în alertă pentru găsirea a două surori, Doiniţa și Bianca, care au dispărut din municipiul Sibiu la începutul acestei săptămâni
Donald Trump FOTO AFP
Lista neagră a lui Trump. „Dirty 15”, cele „15 țări care joacă murdar”
În timp ce Donald Trump anunță așa-numita „Zi a Eliberării” economiei americane, lumea se pregătește să ţină piept noilor creşteri semnificative de taxe impuse de administraţia SUA.
accident Serbia Captură Observator News png
Apel umanitar: Strângere de fonduri pentru repatrierea tatălui și fiicei sale de 8 ani, morți în accidentul cumplit din Serbia
Apropiații fetiței de 8 ani și ai tatălui său, care și-au pierdut viața în accidentul tragic din Serbia, lansează un apel umanitar. Familia îndurerată are nevoie urgentă de sprijin financiar pentru repatrierea trupurilor neînsuflețite.