Hîtroşenie

Publicat în Dilema Veche nr. 815 din 3-9 octombrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Chiar dacă atenţia ne este de obicei atrasă de numeroasele împrumuturi lexicale din ultimii ani, ar fi păcat să ignorăm persistenţa în limba de astăzi a unor arhaisme şi productivitatea – limitată, dar incontestabilă – a vechilor sufixe păstrate de registrul popular şi colocvial şi devenite sursă de expresivitate în alte registre. Un caz interesant este cel al sufixului -enie, vechi împrumut slavon, cu ajutorul căruia s-au format numeroase substantive abstracte pornind de la adjective: curăţenie, sfinţenie, urîţenie, dîrzenie etc. Multe dintre adjectivele-bază erau deja formate cu sufixul -os, astfel că substantivele derivate au finala -oşenie: lăudăroşenie, puturoşenie, hidoşenie, scorţoşenie, cărpănoşenie; tiparul e productiv, unele dintre formaţii (ca plicticoşenie, pufoşenie, secretoşenie) nefiind încă preluate de dicţionarele generale. Finala alcătuită din sufixele -os şi -enie a fost percepută de vorbitori ca o unitate, aplicabilă în alte derivări. S-au format, astfel, cuvinte noi în -oşenie, mai mult sau mai puţin stabile. Dîrzoşenie, semnalat de Iorgu Iordan în Limba română actuală (ediţia a II-a, 1947) şi atestat în presa din prima jumătate a secolului al XX-lea („model de intransigenţă şi dîrzoşenie“, în Unirea, 16 mai 1925), a rămas un simplu accident. Nici descurcăroşenie, pe care îl descoperisem într-o revistă literară pe la începutul anilor ’90, nu s-a răspîndit. Are în schimb mai multe atestări substantivul hîtroşenie, format de la adjectivul hîtru cu sufixul rezultat în urma falsului decupaj.

Hîtroşenie e un cuvînt rar, folosit mai ales în contexte eseistice, cu intenţia de a produce contraste pitoreşti între cultismele savante şi arhaisme: „cu hîtroşenie şi chiar cu o anumită dezabuzare“ (cronică literară, polirom.ro); „am găsit şi oarecare înţelepciune pe dînsele, zic cu hîtroşenie respectuos-ironică!“ (mesmeeacuttita.wordpress.com); „tuşa apocaliptică, dar şi o anumită hîtroşenie – să-i spun aşa –, un umor (mai) negru, parte şi el din amprenta stilistică a poetului“ (adinadinitoiu.blogspot.com), „avea un simţ al umorului şi o hîtroşenie la limita dintre moldovenesc şi dobrogean“ (mariuscruceru.ro), „O asemenea hîtroşenie demiurgică (muua, ce urgie de cuvinte, dar las aşa!)“ (zvarluga.blogspot.com). Digitalizarea periodicelor vechi ne oferă şi o atestare ceva mai veche a cuvîntului, în revista Teatrul din octombrie 1982: „înviorîndu-se arar cu cîte o hîtroşenie molcomă“. Cuvîntul nu este cuprins în dicţionare, dar sensul său este uşor de dedus, pornind de la hîtru; domină accepţia de trăsătură abstractă – umor, ironie, predispoziţie pentru glumă, talent comic –, dar se poate actualiza şi un sens individualizat, mai ales la plural („glumă, vorbă de spirit“): „de la el am luat hîtroşeniile lui Moromete“ (atelier.liternet.ro).

Interesantă este şi situaţia actuală a adjectivului hîtru, cuvînt de origine slavă atestat la începutul secolului al XVIII-lea şi caracterizat ca regional, cu circulaţie în primul rînd în Moldova. Dicţionarele consemnează sensurile mai vechi ale cuvîntului, astăzi ieşite din uz; în Dicţionarul Academiei, hîtru era definit ca „deştept“ şi „viclean“. Sensul etimologic este foarte evident (într-o exprimare eufemistic-glumeaţă) la Creangă, în Prostia omenească: „Nevasta lui, care avea copil de țîță, era cam proastă; dar și soacră-sa nu era tocmai hîtră“. În măsura în care a rămas în uz – ca termen căutat pentru efectul său stilistic –, hîtru şi-a fixat însă un sens nou: „glumeţ, mucalit, poznaş“ (DEX). E foarte posibil ca la schimbarea de sens să fi contribuit unul dintre contextele foarte cunoscute ale cuvîntului: hîtru apare în Peneş Curcanul al lui Alecsandri, multă vreme text canonic de manual şcolar: „Ne dase nume de curcani / Un hîtru bun de glume“. În momentul de faţă, substantivul şi adjectivul hîtru circulă în contextele voit arhaizante în care am găsit şi derivatul hîtroşenie, dar parţial şi în afara acestora, în presa de mai largă circulaţie: „poziţii explicite pe plajă. Un hîtru a pozat tot“ (cancan.ro); „Îi caut în privire lucirea hîtră şi zîmbetul şugubăţ“ (libertatea.ro); „Mihai Tudose a scos limba, hîtru, la Codrin Ştefănescu“ (stareapresei.ro).

S-ar părea că hîtru este în continuare mai popular în Moldova, de ambele părţi ale Prutului; presa propune titluri ca „Un băcăuan hîtru“ (desteptarea.ro); „Şedinţa CJ de ieri de la Bojdeucă, mai hîtră decît snoavele lui Ion Creangă“ (ziaruldeiasi.ro); „De ce Chirtoacă este mai hîtru decît Filat?“ (sputnik.md). Mai multe exemple indică faptul că, în româna din Republica Moldova, hîtru şi-a păstrat o mai mare apropiere de sensurile sale vechi, „inteligent“ şi „abil“. În reportajul cu titlul „«Disciplinată și hîtră», în vizită la baștina Maiei Sandu“, sînt consemnate declaraţii laudative ale sătenilor: „E foarte disciplinată fată, și foarte hîtră, și e la nivelul cel mai înalt“ (agora.md). Pendularea între sensul vechi şi cel nou al cuvîntului produce (intenţionat sau involuntar) efecte comice: „Atenție! O casă de la Ciocana este păzită de un cîine «hîtru»“ (stiri.md); plăcuţa de la poartă, reprodusă fotografic în articolul respectiv, e şi mai grăitoare: „Atenţie! Cîine rău şi foarte hîtru“.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Neutralitatea moldoveană și vinovăția românească
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
Bătălia cu giganții jpeg
Puțină libertate. Și multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam nerăbdător ori de cîte ori filosofia întîrzia prea mult în concept, în terminologie, în acrobație analitică.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este însă și altceva, încă mai sinistru, în acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliberînd conștiința de orice reproș pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Eu nu mai citesc presa din 1979” / „Sigur, tu îți permiți...”
Cînd a venit vestea morții lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist român.
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre toți economiștii români, Georgescu este cel mai tranșant în a analiza și a vorbi despre hibele capitaliștilor și capitalului din România.
Iconofobie jpeg
Imperfecțiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii în cauză ajunseseră să fie percepute – tocmai prin inexistenţa lor de facto – drept „limita de atins”, vorba lui Gabriel Liiceanu într-o celebră carte.
„Cu bule“ jpeg
Didactice
Textul recomandă, de exemplu, ca termenul student (cu sensul „cel care studiază”, indiferent de nivel) să nu mai fie folosit în școlile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci să fie înlocuit cu elev sau școlar, ca în Regat.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Să nu încremenim în prejudecăți
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la Răsărit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Viaţa lui Becker, ce-i drept, e o vraişte. Ajunge să-l priveşti pentru a înţelege cîte nopţi grele sînt pitite sub faţa buhăită.
Comunismul se aplică din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit în minte formula unui cunoscut: În definitiv, cine ești tu ca să nu ți se întîmple să fii nedreptățit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.