Hîtroşenie

Publicat în Dilema Veche nr. 815 din 3-9 octombrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Chiar dacă atenţia ne este de obicei atrasă de numeroasele împrumuturi lexicale din ultimii ani, ar fi păcat să ignorăm persistenţa în limba de astăzi a unor arhaisme şi productivitatea – limitată, dar incontestabilă – a vechilor sufixe păstrate de registrul popular şi colocvial şi devenite sursă de expresivitate în alte registre. Un caz interesant este cel al sufixului -enie, vechi împrumut slavon, cu ajutorul căruia s-au format numeroase substantive abstracte pornind de la adjective: curăţenie, sfinţenie, urîţenie, dîrzenie etc. Multe dintre adjectivele-bază erau deja formate cu sufixul -os, astfel că substantivele derivate au finala -oşenie: lăudăroşenie, puturoşenie, hidoşenie, scorţoşenie, cărpănoşenie; tiparul e productiv, unele dintre formaţii (ca plicticoşenie, pufoşenie, secretoşenie) nefiind încă preluate de dicţionarele generale. Finala alcătuită din sufixele -os şi -enie a fost percepută de vorbitori ca o unitate, aplicabilă în alte derivări. S-au format, astfel, cuvinte noi în -oşenie, mai mult sau mai puţin stabile. Dîrzoşenie, semnalat de Iorgu Iordan în Limba română actuală (ediţia a II-a, 1947) şi atestat în presa din prima jumătate a secolului al XX-lea („model de intransigenţă şi dîrzoşenie“, în Unirea, 16 mai 1925), a rămas un simplu accident. Nici descurcăroşenie, pe care îl descoperisem într-o revistă literară pe la începutul anilor ’90, nu s-a răspîndit. Are în schimb mai multe atestări substantivul hîtroşenie, format de la adjectivul hîtru cu sufixul rezultat în urma falsului decupaj.

Hîtroşenie e un cuvînt rar, folosit mai ales în contexte eseistice, cu intenţia de a produce contraste pitoreşti între cultismele savante şi arhaisme: „cu hîtroşenie şi chiar cu o anumită dezabuzare“ (cronică literară, polirom.ro); „am găsit şi oarecare înţelepciune pe dînsele, zic cu hîtroşenie respectuos-ironică!“ (mesmeeacuttita.wordpress.com); „tuşa apocaliptică, dar şi o anumită hîtroşenie – să-i spun aşa –, un umor (mai) negru, parte şi el din amprenta stilistică a poetului“ (adinadinitoiu.blogspot.com), „avea un simţ al umorului şi o hîtroşenie la limita dintre moldovenesc şi dobrogean“ (mariuscruceru.ro), „O asemenea hîtroşenie demiurgică (muua, ce urgie de cuvinte, dar las aşa!)“ (zvarluga.blogspot.com). Digitalizarea periodicelor vechi ne oferă şi o atestare ceva mai veche a cuvîntului, în revista Teatrul din octombrie 1982: „înviorîndu-se arar cu cîte o hîtroşenie molcomă“. Cuvîntul nu este cuprins în dicţionare, dar sensul său este uşor de dedus, pornind de la hîtru; domină accepţia de trăsătură abstractă – umor, ironie, predispoziţie pentru glumă, talent comic –, dar se poate actualiza şi un sens individualizat, mai ales la plural („glumă, vorbă de spirit“): „de la el am luat hîtroşeniile lui Moromete“ (atelier.liternet.ro).

Interesantă este şi situaţia actuală a adjectivului hîtru, cuvînt de origine slavă atestat la începutul secolului al XVIII-lea şi caracterizat ca regional, cu circulaţie în primul rînd în Moldova. Dicţionarele consemnează sensurile mai vechi ale cuvîntului, astăzi ieşite din uz; în Dicţionarul Academiei, hîtru era definit ca „deştept“ şi „viclean“. Sensul etimologic este foarte evident (într-o exprimare eufemistic-glumeaţă) la Creangă, în Prostia omenească: „Nevasta lui, care avea copil de țîță, era cam proastă; dar și soacră-sa nu era tocmai hîtră“. În măsura în care a rămas în uz – ca termen căutat pentru efectul său stilistic –, hîtru şi-a fixat însă un sens nou: „glumeţ, mucalit, poznaş“ (DEX). E foarte posibil ca la schimbarea de sens să fi contribuit unul dintre contextele foarte cunoscute ale cuvîntului: hîtru apare în Peneş Curcanul al lui Alecsandri, multă vreme text canonic de manual şcolar: „Ne dase nume de curcani / Un hîtru bun de glume“. În momentul de faţă, substantivul şi adjectivul hîtru circulă în contextele voit arhaizante în care am găsit şi derivatul hîtroşenie, dar parţial şi în afara acestora, în presa de mai largă circulaţie: „poziţii explicite pe plajă. Un hîtru a pozat tot“ (cancan.ro); „Îi caut în privire lucirea hîtră şi zîmbetul şugubăţ“ (libertatea.ro); „Mihai Tudose a scos limba, hîtru, la Codrin Ştefănescu“ (stareapresei.ro).

S-ar părea că hîtru este în continuare mai popular în Moldova, de ambele părţi ale Prutului; presa propune titluri ca „Un băcăuan hîtru“ (desteptarea.ro); „Şedinţa CJ de ieri de la Bojdeucă, mai hîtră decît snoavele lui Ion Creangă“ (ziaruldeiasi.ro); „De ce Chirtoacă este mai hîtru decît Filat?“ (sputnik.md). Mai multe exemple indică faptul că, în româna din Republica Moldova, hîtru şi-a păstrat o mai mare apropiere de sensurile sale vechi, „inteligent“ şi „abil“. În reportajul cu titlul „«Disciplinată și hîtră», în vizită la baștina Maiei Sandu“, sînt consemnate declaraţii laudative ale sătenilor: „E foarte disciplinată fată, și foarte hîtră, și e la nivelul cel mai înalt“ (agora.md). Pendularea între sensul vechi şi cel nou al cuvîntului produce (intenţionat sau involuntar) efecte comice: „Atenție! O casă de la Ciocana este păzită de un cîine «hîtru»“ (stiri.md); plăcuţa de la poartă, reprodusă fotografic în articolul respectiv, e şi mai grăitoare: „Atenţie! Cîine rău şi foarte hîtru“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

probe aptitudini la liceul pedagogic slatina   foto alina mitran (9) jpeg
Liceele vocaționale, tot mai populare. Cerere în creștere la specializările pedagogice și sportive
Elevii claselor a VIII-a care au optat pentru admiterea la un liceu vocațional susțin în această perioadă probele aptitudinale. Învățământul pedagogic revine în preferințe, iar concurență este și în rândul sportivilor. Alegerile lor au la bază motive multiple.
Momentul emoționant al revenirii în țară a celor trei jurnaliști răpiți în Irak  Președintele Traian Băsescu s a bucurat de o imensă popularitate jpeg
22 mai: Ziua în care, în 2005, au fost eliberați cei trei jurnaliști români răpiți în Irak
Pe 22 mai, în anul 337, a murit împăratul Constantin cel Mare. De-a lungul istoriei, la aceeași dată s-au născut Sir Arthur Conan Doyle, creatorul detectivului Sherlock Holmes, dar și tenismenul Novak Djokovic. În aceeași zi, însă în 2005 au fost eliberați cei trei jurnaliști români răpiți în Irak
tottenham jpg
Tottenham a câștigat Liga Europa. Radu Drăgușin va evolua sezonul viitor în Liga Campionilor
Fără Radu Drăgușin, accidentat, Tottenham a câștigat Liga Europa la fotbal, după 1-0 cu Manchester United.
TeleMessage jpg
Oficiali americani expuși după o breșă în aplicația TeleMessage. Cine trage sforile?
Un incident cibernetic puțin mediatizat până acum ridică semne de întrebare serioase despre infrastructura digitală a administrației Trump și despre protecția comunicărilor oficiale în SUA.
andreea raicu colaj instagram jpg
Andreea Raicu, adevărul despre relația cu tatăl ei. Vedeta provine dintr-o familie credincioasă: „Mi-aș fi dorit să știu că este mândru de mine”
Considerată una dintre cele mai de succes vedete din showbiz-ul românesc, drumul până în acest punct nu a fost unul ușor pentru Andreea Raicu. A crescut într-o familie în care credința a jucat un rol important, iar anumite credințe și valori insuflate nu i-au permis să rupă cu ușurință anumite barie
image png
Mihai Mărgineanu se pregătește să predea cursuri de aviație: „Îmi doresc altceva”
Mihai Mărgineanu, cunoscutul actor din „Las Fierbinți”, are o pasiune în care vrea să investească. Pe lângă muzică și actorie, vedeta își dorește să devină profesor de aviație.
Tineri lângă urne într o secție de votare   INQUAM Photos George Calin jpg
Sute de voturi date lui Nicușor Dan au fost trecute la George Simion într-o secție din Alba Iulia, susține primarul orașului
Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, susține că la o secție din oraș voturile au fost inversate, iar 690 primite de Nicușor Dan au fost trecute la George Simion, care a avut de fapt doar 338.
UCIMR Cover Comunicat de presa 2 jpg
RDW Design GO! la Muzeul Hărților. Tur ghidat subiectiv și concert de jazz
În cadrul RDW GO! Muzeul Hărților propune publicului două evenimente care celebrează patrimoniul cultural, în care hărțile, arhitectura și muzica oferă participanților o experiență inedită.
image png
Zodia care nu trebuie să poarte niciodată roșu. O îmbătrânește și îi accentuează imperfecțiunile
În astrologie, anumite culori sunt considerate mai potrivite pentru unele zodii decât pentru altele, în funcție de elementul lor (foc, apă, aer, pământ) și de influențele planetare. Culoarea roșie este una intensă, pasională, dar și agresivă, iar nu tuturor zodiilor le vine bine.