Hiperbole temporale

Publicat în Dilema Veche nr. 814 din 26 septembrie – 2 octombrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Un clişeu jurnalistic dintre cele mai iritante leagă un fapt oarecare de o perioadă mai lungă de timp, prezentîndu-l ca emblematic pentru respectivul interval: descoperirea mileniului, nunta secolului, petrecerea anului etc. Tiparul atribuie un sens superlativ evenimentului, prin unicitatea pe care o presupune: nunta secolului este, evident, nunta cea mai importantă dintr-un secol. Lejeritatea cu care discursul jurnalistic actual atribuie superlative, fără argumente şi dovezi, este sporită în acest caz de pretenţia absurdă a controlului asupra viitorului. În principiu, un istoric ar putea susţine, retroactiv, că un aveniment anume a fost cel mai important dintr-un interval de timp trecut (dar nu o va face, pentru că are conştiinţa interacţiunii faptelor şi a planurilor multiple pe care acestea se pot ierarhiza, în mod subiectiv). Un jurnalist nu are însă nici o ezitare în a proclama în ianuarie nunta anului, sau în anul 2001 nunta secolului. Bănuiala că în următoarele luni sau în următorii 99 de ani ar putea apărea concurente la respectiva poziţie ierarhică nu e de natură să tulbure avîntul hiperbolic al scriiturii. De altfel, memoria scurtă a producătorilor de pseudo-ştiri acumulează fără probleme, în acelaşi interval, mai multe nunţi ale anului şi un număr impresionant de nunţi ale secolului.

Clişeul favorit este cel intermediar, mai uşor de acceptat de un minimum de raţionalitate: evenimentele sînt raportate mai ales la durata unui an. E interesant de văzut care sînt evenimentele descrise şi evaluate cel mai des de clişeul temporal al anului. Pe primul loc se situează nunţile: „Bombă în showbiz: Aceasta este nunta anului 2020!“ (b1.ro); „Se pregătește nunta anului în România. Un milionar român a făcut anunțul șoc“ (capital.ro). Deloc surprinzător, o frecvenţă considerabilă au şi divorţurile: „Divorţul anului în showbiz!“ (bzi.ro); „Răsturnare de situaţie în divorţul anului!“ (a1.ro); „Divorţul anului în sportul din România!“ (sport.ro). Sînt şi alte ocazii hiperbolizate – „Imagini exclusive de la botezul anului!“ (spynews.ro) –, unele desemnate mai puţin specific, prin termeni ca petrecere sau eveniment: „totul despre ținutele alese de vedete la petrecerea anului!“ (viva.ro); „Vezi ce ţinute superbe au purtat divele la petrecerea anului!“ (unica.ro); „Evenimentul anului: minune la racla sfintei Paraschiva“ (b1.ro). Multe dintre exemplele de mai sus apar chiar în titluri jurnalistice, făcute să atragă atenţia într-un mod cît se poate de rudimentar, inclusiv prin scrierea clişeului cu majuscule (pe care nu le-am mai reprodus aici).

Mai surprinzătoare mi se pare folosirea clişeului pentru acţiuni violente. Din punct de vedere etic, nu ar fi cazul ca acestea să fie clasificate în funcţie de notorietate sau de gradul de impact psihologic: „Detalii cutremurătoare din crima anului în România“ (realitatea.net); „Dezvăluiri incendiare de la crima anului“ (bzi.ro); „Este bătaia anului în showbiz?!“ (evz.ro); „Bătaie între vedetele Kanal D. Scandalul anului a explodat“ (evz.ro); „Accidentul de marţi de pe E60, drama anului pe şoselele mureşene“ (adevarul.ro). „Accidentul anului. Un Range Rover Evoque face accident cu replica sa chinezească“ (realitatea.net); „Accidentul anului în judeţul Sibiu! A «sărit» cu maşina într-un TIR“ (avantulliber.ro). În toate aceste cazuri, scuza ipocrită a compasiunii şi a interesului uman nu mai funcţionează, satisfacţia de a găsi amănuntul senzaţional fiind cît se poate de evidentă. Nu există limite morale în folosirea clişeului: „Violul anului a fost finalizat la Curtea de Apel“ (bzi.ro).

Intervalele mai mari (deceniu, secol) sînt folosite cu ceva mai multă prudenţă. De pildă, secolul este evocat cu oarecare distanţă ironică – „Nașul a rupt tăcerea despre «nunta secolului» din România“ (cancan.ro) –, fiind rezervat de obicei ştirilor internaţionale – „Divorţul secolului la Hollywood: Cînd se va anunţa oficial“ (ziare.com); „Meghan Markle și Prințul Harry. Nunta secolului“ (eintegral.ro); în ultimul caz se traduce de fapt un clişeu de circulaţie internaţională („wedding of the century“).

Intervalele mai mici de un an – semestru, trimestru, lună, săptămînă – nu par suficient de interesante pentru amplificarea senzaţionalului. În fond, cine ar fi impresionat de nunta lunii sau de crima săptămînii? Sintagme de acest gen (ca evenimentul zilei) există, dar ele nu mai evocă raritatea şi caracterul excepţional al unui fapt senzaţional, ci frecvenţa sa. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Vietnamezii din Timișoara, filmați când prind popândăi pentru a-i mânca. Animalele sunt protejate de lege VIDEO FOTO
Mai mulți cetățeni vietnamezi, care locuiesc în căminul fabricii Smithfield de pe strada Polonă din Timișoara, au fost filmați în timp ce săpau pe un câmp și prindeau popândăi.
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.