Hărți de mătase

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Hărți de mătase jpeg

Fabricate în: Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Producător: MI 9 – Military Intelligence, Section 9. Adică o subdiviziune a Departamentului pentru Război, înființată în 1939, cu misiunea principală de a-i ajuta pe englezi să scape din captivitatea forțelor inamice germane.

Ca să scape de pe un teritoriu străin și deloc prietenos, principala condiție era, firește, ca britanicii în cauză să știe încotro s-o apuce. Nu prea aveau pe cine întreba, și nici tehnologia nu avea nici un cuvînt de spus în poveste deocamdată. Pe scurt, simplu: aveau nevoie de hărți pentru a se orienta.

Membrul MI 9 căruia i-a revenit această sarcină (locotenentul Clayton Hutton) a apelat la o celebră companie producătoare de hărți din Edinburgh pentru a le procura. Germania, Franța, Polonia, Italia, Austria, Elveția, Belgia, Olanda și regiunile din Balcani, schițate în hărți pentru turiști, urmau să ajungă curînd la dispoziția prizonierilor englezi din Germania. Cînd a aflat pentru ce vor fi folosite, proprietarul fabricii a renunțat la orice remunerație de drept de autor pentru copierea acestora.

Următoarea problemă: pe ce imprimi hărțile? Era nevoie de un material suficient de subțire încît să nu ocupe mult spațiu, dar totuși rezistent și, în același timp, care să nu provoace prea mult zgomot, foșnind. Evadările se fac totuși în liniște. Diferite hîrtii de șervețele au fost testate fără nici un rezultat satisfăcător.

Soluția: mătasea (ca în multe cazuri, de altfel, dar asta-i altă istorie). Mătasea era singurul material care să îndeplinească toate condițiile necesare realizării hărților care trebuiau să ajungă la britanicii rătăciți sau capturați pe teritorii nemțești. Deși imprimarea pe mătase nu a fost deloc ușoară, în cele din urmă, după mai multe încercări, s-a găsit varianta potrivită. Baloți întregi de mătase au primit printre fibrele lor fine munții, apele, dealurile, rutele și alte detalii cartografice ale țărilor europene pe unde puteau să scape englezii captivi în Germania în cel de-al Doilea Război Mondial.

Și dacă tot era mătase… își putea găsi și o altă întrebuințare. Cam acesta pare să fi fost raționamentul Patriciei Mountbatten, fiica cea mare a Amiralului Lord Louis Mountbatten, cînd a primit o astfel de hartă de mătase de la prietenul ei, membru al Forțelor Armate Britanice. Croitoreasa domnișoarei Mountbatten i-a confecționat din harta de mătase un set de lenjerie intimă.

Din fotografii nu se distinge zona geografică imprimată pe material, pentru aceasta trebuie totuși vizitat Muzeul Imperial de Război din Londra unde se află expusă piesa.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Un român grobian la meciul Cîrstea – Kvitova: S-a rușinat și comentatorul Digi Sport VIDEO
Din păcate, avem huligani, nu doar pe arenele sportive din țară. Mai nou, niște indivizi dubioși ne fac de râs și afară!
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.