Hărți de mătase
Fabricate în: Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.
Producător: MI 9 – Military Intelligence, Section 9. Adică o subdiviziune a Departamentului pentru Război, înființată în 1939, cu misiunea principală de a-i ajuta pe englezi să scape din captivitatea forțelor inamice germane.
Ca să scape de pe un teritoriu străin și deloc prietenos, principala condiție era, firește, ca britanicii în cauză să știe încotro s-o apuce. Nu prea aveau pe cine întreba, și nici tehnologia nu avea nici un cuvînt de spus în poveste deocamdată. Pe scurt, simplu: aveau nevoie de hărți pentru a se orienta.
Membrul MI 9 căruia i-a revenit această sarcină (locotenentul Clayton Hutton) a apelat la o celebră companie producătoare de hărți din Edinburgh pentru a le procura. Germania, Franța, Polonia, Italia, Austria, Elveția, Belgia, Olanda și regiunile din Balcani, schițate în hărți pentru turiști, urmau să ajungă curînd la dispoziția prizonierilor englezi din Germania. Cînd a aflat pentru ce vor fi folosite, proprietarul fabricii a renunțat la orice remunerație de drept de autor pentru copierea acestora.
Următoarea problemă: pe ce imprimi hărțile? Era nevoie de un material suficient de subțire încît să nu ocupe mult spațiu, dar totuși rezistent și, în același timp, care să nu provoace prea mult zgomot, foșnind. Evadările se fac totuși în liniște. Diferite hîrtii de șervețele au fost testate fără nici un rezultat satisfăcător.
Soluția: mătasea (ca în multe cazuri, de altfel, dar asta-i altă istorie). Mătasea era singurul material care să îndeplinească toate condițiile necesare realizării hărților care trebuiau să ajungă la britanicii rătăciți sau capturați pe teritorii nemțești. Deși imprimarea pe mătase nu a fost deloc ușoară, în cele din urmă, după mai multe încercări, s-a găsit varianta potrivită. Baloți întregi de mătase au primit printre fibrele lor fine munții, apele, dealurile, rutele și alte detalii cartografice ale țărilor europene pe unde puteau să scape englezii captivi în Germania în cel de-al Doilea Război Mondial.
Și dacă tot era mătase… își putea găsi și o altă întrebuințare. Cam acesta pare să fi fost raționamentul Patriciei Mountbatten, fiica cea mare a Amiralului Lord Louis Mountbatten, cînd a primit o astfel de hartă de mătase de la prietenul ei, membru al Forțelor Armate Britanice. Croitoreasa domnișoarei Mountbatten i-a confecționat din harta de mătase un set de lenjerie intimă.
Din fotografii nu se distinge zona geografică imprimată pe material, pentru aceasta trebuie totuși vizitat Muzeul Imperial de Război din Londra unde se află expusă piesa.