Halloween. Banalitatea prostiei revoltate

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

…pentru că zilele trecute – pe 31 octombrie, mai precis –, în America (și nu numai) s-a sărbătorit Halloween-ul. De fapt, la fel ca toate sărbătorile americane – laice sau religioase –, din punct de vedere comercial, „sărbătoarea” a început de mai bine de-o lună, de cînd magazinele s-au umplut de dovleci și de schelete, de pînze de păianjen și de vrăjitoare cu mături și pălării țuguiate. De la cafeaua de la Starbucks cu gust de dovleac la reclamele cu biscuiții Oreo, toate firmele și toate brand-urile s-au întrecut unele pe celelalte pentru a se prezenta – cumva, oricum – ineluctabil legate de Halloween. Ceva de speriat! Un necunoscător în subtilitățile psihologiei infantile și ale comerțului ar fi șocat să vadă copii de grădiniță ademeniți cu capete de mort, ba chiar și cărucioare în care proaspeții părinți își afișează mîndri bebelușii deghizați în vampiri însîngerați. E o afacere rentabilă. Numai pentru costumele înfricoșătoare ale animalelor de companie se estimează că americanii au cheltuit anul acesta peste o jumătate de miliard de dolari. 

Un fenomen de-o asemenea amploare merită o înțelegere mai bună, cu atît mai mult cu cît, păstrînd proporțiile, a devenit popular și-n România ultimilor treizeci de ani. Înainte însă de-a vă sufleca, din reflex, mînecile moralizator-ortodoxe, mă grăbesc să precizez că, în ciuda acuzațiilor de păgînism, ba chiar de satanism, auzite și după tragedia de la Colectiv, Halloween e o sărbătoare creștină. În fapt, datează de dinaintea Consiliului de la Niceea din anul 325 și era dedicată inițial comemorării sfinților și a martirilor de care, la începuturi, Biserica nu ducea lipsă. Etimologic vorbind, Halloween vine de la Hallows’ Eve sau chiar All Hallows Eve. În engleza veche, „hallows” era cuvîntul pentru „sfinți” (în rugăciunea Tatăl Nostru încă se mai păstrează „hallowed be Thy name” pentru „sfințească-se numele Tău”), iar „Eve” este Ajunul. N-o mai lungesc: Halloween e Ajunul sărbătorii Tuturor Sfinților – prin extensie, a tuturor morților. Cum inițial nu exista o dată fixă, majoritatea primelor biserici sărbătoreau Ziua Morților primăvara. La ortodocși, „Moșii” (de la strămoșii adormiți) se sărbătoresc în ziua de dinaintea Rusaliilor, dar la catolici, pe 1 noiembrie. (Sub influență catolică, și-n multe biserici transilvănene se face pomenirea morților și pe 1 noiembrie.)

Și-atunci? Cum „de acolo” am ajuns „aici”? Cum de la o sărbătoare cît se poate de creștină, ba încă una dedicată rugăciunii pentru odihna sufletelor „moșilor” știuți și neștiuți, am ajuns la spectacolul de-acum, unul care pendulează nonșalant între grotesc și kitsch? Cum am ajuns de la nevinovații dovleci goliți și sculptați sub formă de felinare la scheletele din ce în ce mai realiste de oameni, de cîini sau pisici, la vrăjitoare buboase și vampiri cîtuși de puțin la fel de seducători  precum vrăjitorii și vrăjitoarele din Harry Potter sau vampirii din The Vampire Diaries? Cum am ajuns de amintirea morții nu mai pune pe gînduri, nu mai e „începutul a toată înțelepciunea”, ci, dimpotrivă, stîrnește entuziasmul mulțimilor? Cum am ajuns să dezgolim de sens pînă și moartea? 

Înainte de-a încerca să răspund, vă voi ruga, încă o dată, să nu vă grăbiți să vă suflecați mînecile daco-româno-europene, arătînd cu degetul spre neciopliții ăștia de americani. Cum America a fost fondată de către puritani, iar puritanii simpatizau cu catolicii și sărbătorile lor cam cît simpatizau cu evreii naziștii de odinioară sau palestinienii de astăzi, nu sărbătoreau nici Halloween-ul. În fapt, nu sărbătoreau nimic, pentru că sărbătorile erau de la diavol. Așa că nici Crăciunul, nici Paștele, ba nici căsătoria (verighetele erau interzise). Dacă n-ați auzit de Procesul Vrăjitoarelor din Salem, din Massachusetts, de la sfîrșitul secolului al XVII-lea, cînd puritanii au spînzurat vreo 18 vrăjitoare, vă recomand cîteva filme de groază inspirate din acele evenimente. A fost nevoie de mai bine de două secole pentru ca imigrația catolicilor în Lumea Nouă, mai ales a scoțienilor, nemților și irlandezilor catolici, să forțeze electoral acceptarea și integrarea catolicilor – implicit și a sărbătorilor acestora. De-abia de-aici încolo comersantul american, care e forțat de legea supraviețuirii să fie cît mai inventiv și să profite de orice, a văzut oportunitatea și a speculat-o la maximum: așa ne bucurăm acum, bunăoară, și de un Moș Crăciun cu barbă albă și costum roșu, în sania trasă de cîini – inventat de Coca-Cola ca reclamă. 

Înainte de-a vă sufleca, indignați, mînecile anticomersante și anticapitaliste, am să vă rog, pentru a treia oară deja, să mai trageți încă o dată aer în piept. (Și nu, n-o să vă reamintesc de comerțul înfloritor din jurul bisericilor noastre.) Cine e vinovat? Cel care (tot în America începuturilor) vindea otravă de purici care, pentru a-și face efectul, trebuia picurată pe gîtul puricelui strîns ușurel între degete? Sau cel care-o cumpăra, fără să realizeze absurdul situației? Vînzătorul sau cumpărătorul? Cel care îți vinde ultimul model de smartphone și smartwatch sau cel care stă la coadă să-l cumpere? Mass-media și, mai cu seamă, cele noi sau cei care se lasă „cumpărați” de senzaționalismul știrilor 24/7? 

Pentru că scheletele și fantomele și capetele de morți și vrăjitoarele din magazine și de la televizor sau din reclamele de pe computer și telefoane sînt una, morții din Ucraina sau cei din Israel și Fîșia Gaza, alta. Deși la noi ajung toți doar pe ecrane. Or, cum media sînt și ele supuse legilor consumerismului, spectaculosul preia, aparent inevitabil, locul analizei serioase. Al încercării de-a trece dincolo de suprafața tragediilor. Cîte morți și tragedii pe minut putem duce? Precum Halloween-ul, și mass-media a început cu cele mai nobile intenții. Precum Halloween-ul, și media au căzut victimă comercializării. Moartea s-a banalizat. Drama s-a banalizat. Războaiele s-au banalizat. Cine e vinovatul? Religia? Politica? Politicienii? Mass-media? Pietre avem să le-aruncăm. Avem și unde. Oglinzi n-avem, să le spargem, pentru că vina e întotdeauna în altă parte.

Într-o carte celebră despre procesul de la Ierusalim al nazistului Eichmann, Hannah Arendt a lansat conceptul de „banalitate a răului”. Despre banalitatea prostiei revoltate încă n-a vorbit nimeni. C-ar fi banal. 

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de Științe Politice al Universității din Houston, autor al cărții Compromisul. O istorie politică și filozofică (Humanitas, 2019).

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.