Gust fistichiu

Publicat în Dilema Veche nr. 710 din 28 septembrie – 4 octombrie 2017
„Cu bule“ jpeg

O parte din inventarul termenilor balcanici – împrumutaţi din turcă sau din greacă – rezistă foarte bine în stilul colocvial al românei de azi, ba chiar e obiectul unor redescoperiri şi reutilizări comerciale, care îi exploatează pitorescul lingvistic. Adjectivul fistichiu, de exemplu, devine o etichetă glumeaţă pentru preparate culinare – curcan fistichiu, tort fistichiu – sau pentru spaţii de creativitate (atelier fistichiu), încărcîndu-se cu conotaţii pozitive, cu note simpatice. Pînă şi utilizările negative, critice (ale adverbului, în formula se îmbracă fistichiu), sînt cumva atenuate de o îngăduinţă glumeaţă. Etimologia cuvîntului e cunoscută şi e uneori activată de vorbitori: „Un dormitor pe verde fistic (fără să fie şi fistichiu)“ (spatiulconstruit.ro). Fistichiu este un derivat de la fistic, care circula în limba mai veche şi ca fîstîc: prima variantă e mai apropiată de forma din greacă, a doua de etimonul turcesc. Fîstîc pare a sta, la rîndul său, la originea verbului a se fîstîci. Legăturile formale sînt destul de clare, dar evoluţia sensurilor are încă zone necunoscute: între fistic, idei fistichii şi fîstîceală nu e uşor de stabilit un traseu al schimbării semantice.

În textele mai vechi, fistichiu e pur şi simplu o denumire de culoare, desemnînd nuanţa galben-verzuie a fructului de fistic. În două inventare din 1812 şi 1825 ale unor bunuri bisericeşti, apar descrieri de tipul: „sîngif [chenar] de canavăţ [pînză grosă de cînepă] fistichiu“, „malteh [mătase malteză] fistichiu muscălesc“; „floranţ [mătase de Florenţa] fistichiu“, „sîngif ghermesit [ţesătură de mătase] fistichiu“ etc. (articol de I.C. Filitti, în Biserica ortodoxă română, 1-2, 1935). Fistichiu apare ca termen pur descriptiv, iar turcismele din inventare nu erau mai puţine decît anglicismele din moda de azi. În Dicţionarul limbii române, Litera F, se preciza că termenul fistichiu era „necunoscut peste munţi“ (adică în Ardeal), fiind specific zonelor în care influenţa turcească a fost puternică, mai ales în secolul al XVIII-lea. Lazăr Şăineanu a explicat cuvîntul în Influenţa orientală asupra limbii române (1900), considerînd că sensul „ciudat, bizar“ e o creaţie pe teren românesc, absentă din turcă; tot Şăineanu a explicat verbul a se fîstîci ca provenind de la o exprimare coloristică a emoţiilor: „a se face verde la faţă“. Atestări şi explicaţii pentru fistichiu şi a se fîstîci se găsesc şi în mai recenta monografie Influenţa turcă asupra limbii române a lui Emil Suciu (2010).

Am putea să ne gîndim, ca explicaţie pentru sensul figurat al lui fistichiu, la un cod vestimentar în care galben-verzuiul să fi fost o culoare neobişnuită. Pînă la găsirea unor dovezi clare, citatele mai vechi par să indice totuşi o altă cale de apariţie a noului sens. Pe la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, fistichiu era foarte des asociat substantivului gust – e drept, folosit într-un sens abstract, de „preferinţă, toană, fantezie“: „să nu credeţi că-l scrie numai aşa, de gust fistichiu“ (Contemporanul, aprilie 1887); „au avut gustul fistichiu (…) să vie la un bal deschis deghizaţi“ (Furnica, 8 decembrie 1911); „Gust fistichiu! vor şopti rînjind detractorii“ (Furnica, 5 iulie 1912); „un gust fistichiu, o fantezie a unui temperament năbădăios“ (ibidem) etc.

Gustul fistichiu ar putea trimite cu gîndul la o percepţie a aromei de fistic ca excentrică, bizară – în (anumite) preparate culinare. Lucrurile rămîn însă destul de încurcate, pentru că mai există o variantă a expresiei, care nu mai poate fi legată de aromele culinare. În Proverbele românilor a lui Iuliu Zanne, volumul al VII-lea (1901), este înregistrată expresia gust pembiu, cu explicaţia „delicat, ales“, completată de sinonimia cu fistichiu (şi dicţionarul lui Scriban, din 1939, semnalează echivalenţa: „gust pembe sau pembiu, gust fistichiu, extravagant“. Adjectivul pembiu e un derivat din pembe, „roz“, alt nume de culoare împrumutat din turcă.

Se vorbea aşadar, cu ironie, de gusturi rozalii sau galben-verzui – ca emblemă pentru un stil excentric. Fistichiul ar fi putut să-şi capete sensul figurat din zona percepţiei gustative, din cea vizuală – a culorilor – sau ca rezultat al unui simplu joc: o surpriză lingvistică asociind sinestezic şi surprinzător cele două sfere semantice. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

image png
LIVE TEXT | Război în Ucraina. După Lîman, ucrainienii vor elibera Kreminna, apoi trupele se pot deplasa către Severodonetsk, Lîsîceansk, Rubijne
Pentagonul a remarcat importanța eliberării Lîmanului. Potrivit secretarului american al apărării, orașul era situat peste liniile de aprovizionare pe care rușii le foloseau pentru a transfera trupe și echipamente.
edi iordanescu selectioner jpg
Edward Iordănescu, făcut praf: Gică Popescu a dat un verdict devastator după campania din Liga Națiunilor
În ianuarie, selecționerul vorbea despre promovarea în Liga A. În septembrie, a dus România în Liga C. De pe ultimul loc în grupă!
parlamentar bosnia jpg
Fost parlamentar bosniac, arestat la Timișoara. Este condamnat în țara lui pentru corupție
Un fost parlamentar bosniac, condamnat în țara sa la trei ani de închisoare pentru corupție, a fost arestat la Timișoara în baza unui mandat european de arestare. Fostul parlamentar a fost introdus în arestul IPJ Timiș.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.